Notícia

Ruta de la independència

 

On era la redacció de la publicació satiricopolítica Cu-cut que van assaltar oficials de l´exèrcit espanyol l´any 1905?  On es troba exposada la bandera independentista més antiga que es conserva?

Qui eren i d´on van sortir els primers detinguts en una manifestació de l´11 de Setembre l´any 1901? Qui va col·locar la placa commemorativa al Fossar de les Moreres?

On es van conjurar els implicats en el complot del Garraf contra el rei Alfons XIII? On es reclutaven els militants armats que, amb Francesc Macià, van participar en els fets de Prats de Molló?

On era el Cadci, on van morir joves independentistes el 6 d´octubre del 1934? Qui eren i on s´organitzaven els membres de la secció militar del Front Nacional de Catalunya que durant els anys quaranta s´enfrontaven al franquisme vencedor?


La Fundació Reeixida, amb un “projecte de recuperació de la memòria nacional”, vol respondre aquestes i moltes altres preguntes amb la Ruta de la independència a Barcelona (1878-1946), que consisteix a traçar un recorregut pels “llocs de residència, l´activitat política i els espais de record de diverses personalitats” vinculades al moviment sobiranista des de finals del segle XIX fins a mitjan segle XX, per tal de “reivindicar el seu llegat en el conjunt de la història de la ciutat i del país, recordar-ne la vigència i normalitzar-ne la divulgació en el conjunt de la societat”.
Des que el metge i assagista polític barceloní Josep-Narcís Roca Farreres va escriure Dos procediments per a l´emancipació, el 1878 –considerat el primer text inequívocament independentista–, fins avui l´independentisme català ha viscut més de dues terceres parts del temps en períodes de clandestinitat, en estat d´excepció o en dictadures militars. Segons Oriol Falguera i Joan Marc Passada, ànimes del projecte, “per aquest motiu és convenient i de justícia reivindicar el moviment sobiranista i la seva gent al llarg de la història dels últims cent anys i escaig”. Les rutes tenen l´aval i la col·laboració de l´historiador Fermí Rubiralta.

Recórrer alguns dels indrets simbòlics de la ciutat de Barcelona vinculats al moviment sobiranista des de finals del segle XIX i XX. Aquest és un dels objectius de "La ruta de la independència", una iniciativa de la Fundació Reeixida que treballa per recuperar alguns personatges, fets històrics i símbols nacionals. Aquest passeig per la història es podrà realitzar en les dates indicades al lateral dret d'aquesta pàgina.

La ruta passarà per alguns dels llocs de residència o activitat política de personalitats vinculades al moviment sobiranista per poder, segons asseguren els promotors, reivindicar "el seu llegat en el conjunt de la història de la ciutat i del país".

Un guia, expert en la matèria, anirà traçant el recorregut i explicant les singularitats de cada lloc. No us ho perdeu! 

No oblideu fer les vostres reserves al telèfon 669792793 o al mail contacte@estelada.cat

Recordeu que el preu són 18€ per persona.

Sortim de Plaça Catalunya (davant el Monument a Francesc Macià) i acabem al Fossar de les Moreres.

Properes rutes:

Actualment no hi ha rutes previstes

Apunta-t'hi