Notícia

La Fundació Reeixida s'involucra en el centenari d'Estat Català, començant amb l'edició d'un llibre: Diccionari biogràfic d'Estat Català

Us informem que el proper diumenge 21 de novembre, es commemorà a Prats de Molló (Vallespir) Catalunya Nord, els fets de Prats de Molló, que varen protagonitzar Estat Català i el seu líder Francesc Macià, per tal d’alliberar Catalunya per les armes.

 

Els fets de Prats de Molló:

El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya via Sant Llorenç de Cerdans i via el Coll d’Ares, ocupant Olot, i proclamant la República Catalana.

El finançament de l’acció feta pels separatistes catalans de l’Argentina, Cuba i Estats Units, aconseguí armar i uniformar un parell de centenars d’homes disposats a l’acció.

El 4 de novembre de 1926, l’Estat Major d’Estat Català era detingut a Vila Denise, essent la majoria dels detinguts, molts d’ells foren deportats a Bèlgica, i els líders jutjats a París, declarant-se en tot moment independentistes, democràtics i revolucionaris. Aquest cas dona la volta al món, i serví de ressò per a la causa del moviment independentista català.

 

Els actes:

Per tal de commemorar aquests fets, i engegar la commemoració del centenari del primer partit independentista, Estat Català, s’ha organitzat uns actes a diferents punts de la població nord-catalana:

11h Ofrenes florals davant del Monument a Francesc Macià i els voluntaris

11:45h Acte i parlament a Vila Denise (quarter logístic dels Voluntaris del 1926)

12:30h Ofrena floral al monument a Jacint Verdaguer

Acte institucional al monument a Jacint Verdaguer

15h Presentació del llibre "Diccionari biogràfic d'Estat Català"

 

El llibre que es presentarà:

Publicat per llibres de l’Índex, dins de la col·lecció Descoberta, ha estat editat per la Comissió 100 anys d' Estat Català i la Fundació Reeixida, comptant amb el suport del Memorial Democràtic.

Té 150 pàgines i fotografies de cent militants de l’organització independentista.

14 dels autors han fet un treball conjunt per a biografiar aquestes persones amb recerca de dades i fonts primàries.

Els coordinadors de l’obra han sigut: Fermí Rubiralta i Tomàs Callau.

I els autors: Agustí Barrera, Josep-Lluis Carod-Rovira, Juli Cuéllar, Ferran Dalmau, Oriol Falguera, Xavier Ferré, Marc Macià, Jordi Miró, Frederic-Josep Porta, Jaume Renyer, Marc Santasusana, Josep Sort, Robert Surroca i l'aportació de Daniela Grau.

 

La comissió:

A dia d’avui organitzats sota el nom Comissió 100 anys d’Estat Català, formada per la Fundacio Reeixida, Estat Català, historiadors, familiars d’integrants de l’organització, militants de l’independentisme combatiu, i activistes anirem anunciant les accions i els actes que tenim preparats per a la commemoració.