Notícia

Avui ha renascut una icona del nostre país: El mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós

Mapa PPCC
Mapa PPCC Autor/a: Joan Ballester i Canals + Antoni Bescós

Avui ha renascut una icona del nostre país: El mapa dels PaïsosCatalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós

Arran de la crida de l'espai cultural gironí 'El Foment', fent una crida a omplir les xarxes amb imatges de mapes dels Països Catalans per commemorar el 40è aniversari de la mort de Ballester, vam tenir clara la idea de recuperar aquest històric mapa i de fer-lo arribar arreu.

 

L'actual reedició del mapa Països Catalans: divisió comarcal, la primera del segle XXI i amb el nom dels autors, reprodueix una edició de 1971 que modifica detalls d’una primera original de 1962.

L'editor Joan Ballester i Canals (1913-1980) i el cartògraf Antoni Bescós i Ramon (1900-1976) de Barcelona, foren promotors i dissenyadors d'aquest mapa, hereu polític d'una altra imatge, feta per l’organització Palestra (1930-1938), amb el títol de La nostra pàtria (1932).

Ballester fou editor d'Edicions d’Aportació Catalana, escriptor, llibreter i un incansable activista polític independentista. Milità a Palestra, Nosaltres Sols (1930/1935) i combaté al  front antifeixista (1936-1939).

Va patir la repressió franquista. Sota la imputació de propaganda il.legal va rebre multes i petició de cinc anys de presó, convertits finalment, en tres mesos i vint dies (1968/1970). Tot per editar el mapa que hem decidit reeditar des de la Fundació Reeixida.

Als anys 80, la seva llibreria, la Públia de Barcelona, va rebre diversos atacs feixistes. Amb tot, el mapa fou reeditat diverses vegades amb grans tiratges i es convertí en un referent per a diverses generacions. 

L’escriptor Joan Fuster en digué: És la maniobra més eficaç mai feta pels Països Catalans.

Del propi Joan Ballester és el popular lema: De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Ben aviat ales vostres botigues! 

 

Les característiques i mides del cartell son:

50 x 70cm, paper especial tatami ivory de 150grams.

Cada cartell anirà dins un tub de 50 x 60cm per tal que no s’arrugui, i que el pugueu enviar sense problema amb les vostres comandes.

El seu de venda al públic serà de 10€.