Notícia

Avui s’ha presentat la primera fitxa vexil•lològica de la bandera Estelada. Es proposa que sigui d’ús oficial, essent usada internacionalment.

Avui a l'Ateneu Barcelonès
Avui a l'Ateneu Barcelonès Autor/a: Lluís Brunet

Avui dijous 1 de juny a les 11:30 hores a l’Ateneu Barcelonès (C/Canuda,6), la Fundació Reeixida, antiga Comissió del Centenari de l’Estelada ha presentat el seu darrer projecte de divulgació, d’acord amb l'objectiu de l'entitat que és el de la recuperació de la memòria nacional per la llibertat de Catalunya i els Països Catalans.

El projecte "Proposta tècnica de reglamentació de la bandera Estelada” ha estat avalat per l’Associació Catalana de Vexil·lologia, i pels mateixos col·laboradors / assessors de la Bandera Negra del Tricentenari, els historiadors Francesc Xavier Hernàndez, el director de la Revista de Catalunya Quim Torra, l’heraldista Armand de Fluvià i l’editor Rafael Dalmau entre d’altres.

La proposta de l’entitat és que a la Catalunya independent hi hagi dues banderes oficials, l'estelada que com a "bandera civil" seria usada internacionalment, i la senyera, "bandera d'estat" per presidir el Parlament i a les institucions.

Mai fins ara, se n’havia situat totes aquestes característiques citades i se n’havia fet un estudi tan exhaustiu.

Amb la fitxa presentada i que annexem, la fundació pretén:

1. Pautar una definició gràfica estàndard i completa de la bandera estelada catalana dins dels paràmetres de la vexil·lologia contemporània.

2. Corregir alguns elements de la bandera estelada que sempre havien patit d’una certa indefinició formal, així com eliminar algunes imperfeccions que s'havien cronificat amb el pas del temps, des del mateix origen del disseny de la bandera. 

3. Oferir al conjunt del moviment independentista aquesta pauta estàndard, per tal que l’Estelada pugui ser reproduïda correctament, tenint en compte l'ampli suport popular i ús que se'n fa d'aquest símbol.

4. Aportar una proposta addicional de protocol d'ús de la bandera, una proposta de futur estatus jurídic, junt amb les altres banderes històriques catalanes, categoritzant i ordenant  així, el corpus vexil·lològic català.