Història

ANY 2021

Des de la Fundació Reeixida, hem encapçalat la tasca d'explicar que era l’organització independentista Nosaltres Sols!

Per aquest motiu hem organitzat una Comissió, que per commemorar els seus 90 anys, farà diferents actes i accions.

Hem fet un manifest de presentació d'aquesta Comissió, formada per la Fundació Reeixida, historiadors, familiars d’integrants de l’organització, militants de l’independentisme combatiu, i activistes hem cregut fer-ne ressò adequat, a través d’un web divilgatiu: www.nosaltressols.com per tal de poder apropar a la ciutadania catalana de principi del segle XXI la trajectòria, les idees i el capteniment d’aquell destacat nucli d’independentistes

 

 

ANY 2020

Fem renèixer una icona del nostre país: El mapa dels PaïsosCatalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós

Arran de la crida de l'espai cultural gironí 'El Foment', fent una crida a omplir les xarxes amb imatges de mapes dels Països Catalans per commemorar el 40è aniversari de la mort de Ballester, vam tenir clara des de la nostra fundació de recuperar aquest històric mapa i de fer-lo arribar arreu.

Per aquest motiu es va reeditar el mapa Països Catalans: amb divisió comarcal, la primera del segle XXI i amb el nom dels autors, reproduint una edició de 1971 que modifica detalls d’una primera original de 1962.

L'editor Joan Ballester i Canals (1913-1980) i el cartògraf Antoni Bescós i Ramon (1900-1976) de Barcelona, foren promotors i dissenyadors d'aquest mapa, hereu polític d'una altra imatge, feta per l’organització Palestra (1930-1938), amb el títol de La nostra pàtria (1932).

De fet, l’escriptor Joan Fuster en digué: És la maniobra més eficaç mai feta pels Països Catalans.

A dia d'avui portem editats 6.000 mapes, també escampats arreu de la nació, les característiques i mides del cartell son: 50 x 70cm, paper especial tatami ivory de 150grams.

 

 

Reeixida col·laborarà en el 80è aniversari de la creació del Front Nacional de Catalunya FNC, formant part de la Comissió organitzadora

El 04/5/1940 es fundà a París, al número 39, de la rue Marois, l’organització patriòtica resistent que dos anys després s’anomenà Front Nacional de Catalunya FNC.

Per aquest motiu Reeixida, com a Fundació memorialística, ha engegat, ha omplert de contingut el web www.fnc.cat i ha preparat l’aparició dels personatges i els fets a diferents mitjans de comunicació, entre ells cal destacar:

El reportatge que van fer-ne a La Mira

L'article que en va fer en Carod Rovira

Una pàgina sencera al PuntAvui

 

 

ANY 2019

La Fundació Reeixida publica en paper el còmic Terra Cremada.

N'editem tres edicions que són presents a més de vuitanta llibreries dels Països Catalans.

Twitter serveix per tot, també per crear històries. Arran de les vinyetes de l’usuari @TerraCremada, s’ha agrupat tot aquest material en un còmic de 72 pàgines a tot color, amb el títol homònim.


El llibre mostra la distopia d’una Catalunya esclafada per una tirania orwelliana d’ideals espanyolistes i tirànics. Oficialment anomenat ‘Nordestepeninsular’, tot el territori català s’hauria
convertit en un immens camp de concentració on fins i tot aixecar castells estaria prohibit. Una conjuntura europea favorable, el revers tenebrós de la caverna espanyola i la creació de les FEMS (Fuerzas Especiales y Milicias de Seguridad) són els ingredients indispensables per sotmetre una Catalunya sota la bota d’un govern espanyolista fanàtic. A través de petites històries creuades, el còmic mostra com el món ja no mira ni es preocupa pel ‘problema català’ i els personatges saben que han estat abandonats a la seva sort. Els escenaris urbans de postal rebregada es mesclen amb l’aridesa d'un inhòspit socarral, quasi post-nuclear, que ofega encara més, si això és possible, al lector.


Arran d’una campanya de micro-finançament es va poder engegar el projecte, que dona pas a dues edicions més, veureu el web aquí.

 

 

 

ANY 2018

Ens sumem a la campanya Km x la llibertat

Uns membres de la Fundació Reeixida hem ajudat a la campanya Km x la llibertat 

La idea del projecte ha estat sortir de Barcelona fins arribar a les tres presons espanyoles on tenim els presos polítics catalans engarjolats, fent canvis de relleu cada 10km.

La resposta de tots els corredors i de la organització ha estat formidable, els agraïm la feina magníficament feta.

Mai oblidarem l'entrada dels corredors acostant-se amb perfecte formació a les presons.

 

 

La Fundació ha editat uns llibrets en 4 llengües: anglès, francès, castellà i català per explicar arreu d'on venim i que volem.

Aquesta nova eina que ens permetrà explicar en quina situació veníem i on ens trobem després de l’1 d’octubre, de les detencions, dels exilis.

Explicat en 4 llengües, anglès, francès, castellà i català (per ara) és una iniciativa ideal per difondre la idea arreu.

72 pàgines, en un format de 115x200 mm de 100 grams.

Amb les fotos dels nostres millors fotògrafs: Jordi Borràs, Lluís Brunet, Brigitte Respaut Boher, Albert Salamé i Zebulon.

Podeu baixar la versió en pdf aquí.

 

Fem campanya per explicar les figures de Daniel Cardona i els Germans Badia. Ni supremacistes, ni feixistes, demòcrates i lluitadors per la Independència.

Els furibunds atacs que estan rebent els articles i tuits del molt honrable president Quim Torra, ens ha portat a fer aquest article, on entendrem que qui uneix el triangle i l’estel de les primeres organitzacions independentistes, és indefectiblement Daniel Cardona.

D’Estat Català, cap a Nosaltres Sols, i d’aquestes dues cap al Front Nacional de Catalunya. La línea de continuïtat pel que fa a la lluita per la llibertat és clara i concisa.

No hem de deixar que cap mitjà de comunicació o opinador, infecti les primeres organitzacions independentistes com a nazis, feixistes, supremacistes, quant els valors que representaven des de la creació eren just al contrari. No hem de callar! Hem de respondre alt i clar.

Per aquest motiu hem fet aquest article: Qui uneix el triangle i l'estel que es pot descarregar aquí.

 

 

ANY 2017

El dia 1 de juny es presenta a l'Ateneu Barcelonès la proposta de reglamentació per a la senyera i la bandera Estelada

El dia 1 de juny es va presentar a l’Ateneu Barcelonès el seu darrer projecte de divulgació, d’acord amb l'objectiu de l'entitat que és el de la recuperació de la memòria nacional per la llibertat de Catalunya i els Països Catalans. El projecte és una proposta de reglamentació per la senyera i la bandera Estelada". Amb aquesta fitxa, la fundació pretén:

1. Pautar una definició gràfica estàndard i completa de la bandera estelada catalana dins dels paràmetres de la vexil·lologia contemporània.

2. Corregir alguns elements de la bandera estelada que sempre havien patit d’una certa indefinició formal, així com eliminar algunes imperfeccions que s'havien cronificat amb el pas del temps, des del mateix origen del disseny de la bandera. 

3. Oferir al conjunt del moviment independentista aquesta pauta estàndard, per tal que l’Estelada pugui ser reproduïda correctament, tenint en compte l'ampli suport popular i ús que se'n fa d'aquest símbol.

4. Aportar una proposta addicional de protocol d'ús de la bandera, una proposta de futur estatus jurídic, junt amb les altres banderes històriques catalanes, categoritzant i ordenant  així, el corpus vexil·lològic català.

D’aquesta manera es pretén aconseguir des del punt de vista vexil·lològic i històric, poder tenir una bandera de combat amb el format de la bandera original amb la que s'inspirà (la cubana) i gaudir d'una bandera estelada fixada amb proporcions i colors, i encara més, reproduïbles correctament.

Aquest projecte compta amb els mateixos col·laboradors / assessors de la Bandera Negra del Tricentenari, els historiadors Francesc Xavier Hernàndez, el director de la Revista de Catalunya Quim Torra, l’heraldista Armand de Fluvià, entre d’altres.

Al següent enllaç us podreu descarregar la proposta tècnica

 

 

 

 

ANY 2016

Engeguem un nou projecte de recuperació de la Memòria Històrica, la Ruta de la Independència presentat al Museu d'Història de Catalunya, junt al llibre que recull la Biografia del creador de la Bandera Estelada Vicenç Albert Ballester.

Diferents mitjans de comunicació se'n faran ressò, i de l'aleshores ençà engegarem les rutes per fer conéixer la Memòria Nacional dels nostres primers lluitadors per la llibertat.

 

 

ANY 2014

Presentem el projecte “Banderes dels nostres pares”  dins el Tricentenari la Guerra de Successió.

Un dels projectes que van impulsar amb força la repressa de les activitats de la fundació va ser en el marc de les activitats del Tricentenari de la Guerra de Successió (1714-2014), il·lustrant pel conjunt de la societat civil un treball de recerca relacionat amb els nostres símbols perduts, entre ells la Bandera Negra recuperada i redissenyada i presentada públicament al Museu d'Història de Catalunya.

Aquest projecte comptà amb l'assesorament d’experts en vexil·lologia, recerca documental i il·lustració històrica, com el vexil·lòleg Josep Porter-Moix, el dibuixant de recreació històrica Francesc Riart i l'aleshores director del Born Centre Cultural Quim Torra certificant tots ells aquest estendard. També amb l'aprovació d'editorials d'investigació històrica com Dalmau Editor i institucions públiques com el Museu d'Història de Catalunya i diversos ajuntaments catalans.

Podeu veure què s’ha parlat d’aquest projecte els següents mitjans de comunicació:

Vilaweb

El Punt - Avui

Btv

El Diari de Girona

 

 

 

 

ANY 2013

Col·laboració en les Jornades “Identi’Cat”a la Catalunya Nord.

 

 

 

 

 

 

ANY 2012

Col·laboració i participació en l’organització de Jornades Lingüístiques a la Franja de Ponent (Aragó), fetes a Fraga al mes de març. L’organització de les jornades es feu conjuntament amb entitats del territori i hi van participar com a ponents en Francesc Serés ("Un món, dues literatures, mil punts de vista"), en Josep M. Prim ("Contra la Franja"), en Diego Gómez (L'experiència d'Escola Valenciana) i na Tessa Calders ("El cas de la llengua hebrea avui").

Participació en la Jornada de Convivència, Llengua i Cohesió: Gestió d’una societat plural, feta al mes de març al Centre Cívic del Pati Llimona de Barcelona.

 

 

 

ANY 2011

Participació en el congrés de Serveis Lingüístics del Territoris de parla Catalana, celebrat a Reus els dies 24 i 25 de març

Participació en les Jornades de Consum i Llengua, celebrades al juny al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. En les jornades esmentades es debateren diverses propostes relacionades amb el fet que les persones a Catalunya tenen la doble condició de consumidors de productes i també de catalanoparlants, amb les conseqüències que comporta no tenir un idioma oficial al territori.

Adhesió i participació a la Campanya “No canviem de Llengua”, promulgada per l’Associació de Juristes en defensa de la Llengua pròpia”, distribuint material pedagògic.

Presentació de llibres (Perpinyà, Vilafranca del Penedès..., xerrades divulgatives, (Barcelona, Balsareny...) i d’intercanvis personals a nivell de Països Catalans (Principat/País Valencià, Principat/Catalunya Nord).

 

 

 

ANY 2010

Participació, organització i gestió a la Fira TotCat de Girona i organització dels actes paral·lels de la mateixa, durant els dies 4, 5 i 6 de juny.

Configuració del projecte d’edició de mapes dels Països Catalans.

 

 

 

ANY 2009

Ens posem a la Recerca de nou seu corporativa de la Fundació. Des del mes de setembre de 2009 la seu de la Fundació Reeixida deixà el c/. Santa Perpètua, 15 de Barcelona i va passar a estrr domiciliada al c/. Rocafort 242 bis-1er. de 08029-Barcelona. Adaptem els estatuts a la nova Llei de Fundacions emanada del Parlament de Catalunya.

Col·laborem a la campanya “Dret a Decidir” (en coordinació amb la Plataforma pel Dret a Decidir que n’és l’entitat organitzadora de la campanya), fent xerrades i donant suport logístic

Col·laboració a la campanya “Per una televisió sense fronteres” (en coordinació amb Acció Cultural del País Valencià que fou l’entitat organitzadora de la campanya).

Col·laborem amb el “Correllengua” (en coordinació amb la CAL- Coordinadora d’Associats per la Llengua Catalana que fou l’entitat organitzadora de la campanya) i en els actes de final del Correllengua a Perpinyà” (en coordinació amb la Federació d’Entitats de Catalunya Nord que fou l’entitat organitzadora de la campanya).

Editem (conjuntament amb d’altres entitats) del llibre “Antoni Canu: Itinerari poètic” (Editat per Fasolcat Edicions Musicals S.C.P.) per divulgar l’obra d’aquest poeta alguerès de parla catalana. Presentació pública del llibre esmentat a l’Ateneu Barcelonès de Barcelona, amb assistència de l’autor i poeta Antoni Canu.

Edició (conjuntament amb d’altres entitats) del doble DVD “Nadal amb Ritme” (editat per la Unió de Músics de Catalunya) per afavorir la divulgació de música popular nadalenca catalana a entitats, escoles i mitjans de radiodifusió.

Edició (conjuntament amb d’altres entitats) del DVD “Les Veus de l’Alguer” on la cantant sarda de parla catalana Franca Massu, exposa tot un recull de cançons alguereses.

Publicació de la Revista L’Escletxa (fins al mes de Juliol). Dins del procés de col·laboració amb d’altres d’entitats de la societat civil. A partir d’aquest mes la Revista L’Escletxa ha passat a ser editada per la CAL- Coordinadora d’Associats per la Llengua Catalana.

 

 

 

ANY 2008

Participem en l’execució de la celebració del centenari de la senyera estelada, que evidentment no hauria estat possible sense el seu grup promotor (la Comissió del Centenari de l'Estelada). Arran d'aquesta commemoració comença la massiva popularització amb la que avui s’ha convertit la ja coneguda bandera de combat de l’independentisme català. 

Es crea el web www.estelada.cat , en motiu del seu centenari.

Es farà la inauguració del centenari a la seu d’Òmnium Cultural el 14 d’abril, i es tancarà el desembre del mateix any al Museu d'Història de Catalunya.

Es reivindicarà la persona creadora de la bandera independentista, Vicenç Albert Ballester, fent que fos admesa la seva entrada a la Gran Enciclopèdia Catalana.

Participarem en la Comissió de dotar en el nomenclàtor de Barcelona, d’un carrer o plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester

Col·laboració en la reedició i del llibre edició i diferents presentacions del llibre "Origen de la bandera independentista", fent una renovada edició, corregida i augmentada amb noves fotografies i un nou pròleg de l’historiador de la Universitat Rovira i Virgili, Pere Anguera, i editada per Dalmau Editor. Presentat-lo en diverses poblacions.

Participarem a la Trobada Mundial de Casals Catalans celebrada al Palau de Congressos de Tarragona, on farem una presentació pública davant de tots els participants vinguts d'arreu del món.

Som els responsables d’adreçar Mocions als Ajuntaments en favor de l’estelada, aconseguint que la diada de l'11 de setembre de 2008, 139 ajuntaments pengin la bandera Estelada.

Durant tot l’any que durà oficialment el centenari, tingueren lloc diferents esdeveniments oficials programats per la comissió que van aplegar una representació transversal del sobiranisme català des de diferents àmbits (institucional, històric, cultural i esportiu). Aquests actes van tenir un veritable efecte multiplicador, que es traduí en una infinitat gairebé incomptable de petits i no tant petits actes organitzats per diferents entitats i institucions d’àmbit local, comarcal i nacional, que se sumaren a l’efemèride, cadascú des del seu àmbit social i polític, adreçats a la seva comunitat de socis i col·laboradors, provocant durant tot aquell període anual i més enllà, un esclat de divulgació històrica com mai no havia tingut lloc abans sobre la història d’aquest símbol i el seu impulsor i creador principal, en Vicenç-Albert Ballester i Camps.

El pòsit que deixaren aquells esdeveniments no sols foren desenes de conferències, actes commemoratius o reivindicatius, esportius i festius, sinó també l’edició de llibres, publicacions i articles de reflexió, documentals de cadenes locals de televisió i especialment els dos treballs fets per Televisió de Catalunya, “L’estelada, símbol provisional” de 30 Minuts i “L’estelada de Verdun” de Sense Ficció.

L'article de Vicent Partal descriu la feina realitzada aquell any 2008.

 

Es participarà en l’edició del enregistrament del CD Veus de l’Alguer amb un recull de 20 poesies dels petes algueresos Rafael Caria i de l’Antoni Canu amb les partitures del compositor Manuel Garcia Morante.

 

Participem en l’elaboració del recull de cançons nadalenques d’arreu del Països Catalans i edició del triple CD “Nadal amb ritme” que es va distribuir arreu del territori.

 

 

 

ANY 2006

Els Tallers d’Espai Lingüístic Personal (TELP), segueixen la seva feina arreu del territori.

 

 

 

ANY 2005

Configurem el projecte dels Tallers d’Espai Lingüístic Personal (TELP), fruit de l’acord a que ha arribat la Fundació amb els psicòlegs Ferran Suay i Gemma Sanginés, de la Societat Valenciana de Psicologia.

Comprem el material necessari per els TELP’s (un projector, una pantalla i ordinador portàtil), es crea un grup de 14 dinamitzadors dels TELPs, després d’una jornada de formació que es va fer al Poble Nou del Delta, el 28 i 29 d’octubre.

Realització de tres TELPs ( a la Roda d’espectacles, al sindicat USOC i al Moviment d’esplais del Vallès).

Configuració del projecte dels Tallers de Sensibilització. En aquest cas enfocats a persones sense una consciència lingüística, i que pretenen sensibilitzar-los a utilitzar la nostra llengua.

Col·laboració en l’edició del calendaris de butxaca del col·lectiu Visca la Terra!

 

 

ANY 2005

Col·laboració amb l’edició del anuari del Cafè-Bar Jimmy Jazz d’Igualada.

 

 

 

ANY 2004

Publiquem la revista L’Escletxa, n'editem quatre números i en fem la presentació pública a Barcelona.

Les dates de l'aparició de l'Escletxa seran: Nº 4 Primavera 2004, Nº 5 Estiu 2004, Nº 6 Tardor 2004 i Nº 7 Hivern 2004.

Aconseguirem l'entrada de la revista a l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques En Català).


 

Organització de tres tres seminaris de formació per aprofundir en la realitat nacional i lingüística dels Països Catalans.

Països Catalans: la força d’una realitat, Sant Martí Sarroca, Alt Penedès, 15 de maig de 2004.

Països Catalans, la força d’una identitat, Ulldecona, Montsià, 10 de juliol.

El català a la Unió Europea, el repte de la sobirania, Terrassa, Vallès Occidental, 11 de desembre.

 

Recerca i condicionament del nou local de la Fundació al c/. Santa Perpètua de Barcelona, on s'allotjarà la CAL.