Guillem Fullana Hada d´Efak

Guillem Fullana Hada d´Efak

Rio Muni, Guinea 23/03/1929 - Palma 15/02/1995

Guillem d´Efak va néixer a Guinea, fill d´una guineana i d´un Manacorí (Antoni, de mal nom Cremat).
Amb només dos anys, va ser traslladat a Manacor (Mallorca) des de la colònia espanyola africana a una altra de mediterrània, on passà la infantesa i joventut.
Home polifacètic i de rica personalitat, treballà com a guia turístic, veremador a la Catalunya nord, miner a Lorena, actor, poeta, cantant...

L'any 1954 aconseguí el seu primer guardó literari i el 1956 va veure editat el primer llibre, El poeta i la mar.
Debutà amb un gran èxit el 1965 al Teatre Romea de Barcelona. Allà, va obrir, amb el mallorquí nom de La Cova del Drac, un cafè teatre que va servir de plataforma cultural d'animació.
Va participar del moviment de la Nova Cançó i també va cultivar la poesia, la narrativa i el teatre.

El seu treball i lluita per la llengua Catalana van ser per fi reconeguts: el 20 de juny de 1994, a l´Auditorium de Palma, se li va fer un homenatge amb el nom 30 anys de Guillem d´Efak en el que van col·laborar i actuar-hi en directe nombroses personalitats com Lluís Llach, Guillermina Motta, Joan Babiloni, J. Manel Serrat, Lucky Guri, M. del Mar Bonet, Maria Cinta, Marina Rossell, Ovidi Montllor, Quico Pi de la Serra, Raimon i Tomeu Penya entre d´altres.Compromès políticament amb els Països Catalans, va morir a Palma, el 15 de febrer de 1995.