Andreu Claret i Casadessús

Andreu Claret i Casadessús

Súria, 12/09/1908- Barcelona 4/01/2005

Nascut a Súria (Bages) el 12 de setembre de 1908, als divuit anys va treballar al seu taller de fusteria propi.
Va ser un dels fundadors d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Manresa, compaginant l'activitat política amb les col-laboracions al diari El Dia.
Va presidir ERC- Súria.
Va prendre part en el Congrés d'ERC celebrat el 18 de juliol de 1936. Durant la Guerra Civil va ser nomenat per Companys comissari municipal pel restabliment de l'ordre, motiu pel qual va patir dos intents d'atemptat.
Va ser detingut a Sant Feliu de Llobregat per haver ajudat a un fugitiu, essent tancat a una txeca del Servicio de Información Militar (SIM) fins que les gestions de Companys van aconseguir el seu alliberament.
Durant el conflicte bèl-lic va ser nomenat comissari d'hospitals per ERC. A la fi del mateix va coordinar la retirada dels ferits.
Ell mateix es va haver d'exiliar a Paris, on va acabar com a cap de premsa del circ Frères Amart.
Amb l'ocupació nazi de França Claret es va dedicar a la producció de carbó, alhora que amagava a elements del maquis, motiu pel qual va ser detingut i empresonat a Perpinyà, d'on va fugir, fent cap a Tolouse, lloc on va prosseguir amb la seva tasca de pas de fronteres que va provocar una nova detenció, evitada per les gestions directes de Pau Casals.
Un cop alliberat es va dedicar al seu negoci de mobles.
A Ax les Thermes va crear la Fundació Pau Casals.
Va ser també director polític de la publicació El Poble Català, editat a Tolosa, participant en l'Aliança Nacional de Catalunya. Després es va dedicar al negoci de les màquines llevaneus i a la construcció de carreteres i vies públiques.
Al cap dels anys va tornar a Barcelona, on va morir el 4 de gener de 2005.