Galderic Safont Macho

Berga, 20/12/1974 - 12/02/2006

En Galderic nasqué a la via de Berga (Berguedà) un 22 de desembre de 1973.
De ben jove per inclinació familiar es mou amb ambients nacionalistes, i es que era el més normal naixent a Berga amb el pi de les tres branques a tocar, amb un berguedà entre reixes (l'Antoní Massaguer complia condemna acusat de formar part del grup armat que lluitava per la independència de Catalunya anomenat Exèrcit Popular Català), un padrí berguedà que li posà el nom (el capellà i patriota Mossèn Armengou amic de la família) i una patum a la que ell, la seva colla i la seva família participaven activament.
Els seus passos dins l'independentisme, el fan apropar-se al Moviment Independentista Berguedà, a l'Assemblea d'Unitat Popular, i després a l'entorn de les joventuts d'esquerra republicana... no militant mai en elles però estan sempre al costa de gent ferma, en la seva etapa d´estudiant ja va encapçalar manifestacions a la vila de Berga, de petit es partícip al pi de les tres branques i en totes les festes de caire popular i tradicionals, encartellant, participant en actes, fent murals, ajudant en els casals independentistes de la ciutat, i plantant cara als espanyolistes i feixistes que passejaven impunes per la comarca.
També era habitual la seva presència a la grada del Barça i a desplaçaments del club, on és d'allò més normal ajuntar el sentiment patriòtic i culé, pels carrer major de Berga amunt i avall a Cal Negre.
Es dels primers de la seva comarca a recuperar la bandera amb la creu de sant Jordi, i l'estelada que havien estat qüestionats per part del l'independentisme revolucionari.
De classe obrera al acabar els estudis, es posa a treballar en una empresa de serveis.
Finalment cansat de no trobar cap feina més, entra al cos de mossos d'esquadra, la policia de Catalunya, on després de passar totes les proves amb èxit és acceptat.
El seu primer destí serà la Seu d'Urgell, i després cap a Solsona, sempre lluirà amb orgull el seu adhesiu amb l'estelada a l'arma, perquè recordem, ell si que era un soldat de Catalunya disposat a tot el que se li demanes per la pàtria.
El 12 de febre de 2006, als 32 anys ens deixava, Galderic patró dels que treballen la terra, amic, patriota descansa en pau.