Abelard Tona Nadalmai

Abelard Tona Nadalmai

Barcelona, 25/02/1901- Tijuana (Mèxic) 25/12/1980

Nascut a Barcelona el 25 de febrer de 1901, de jove es va afiliar al Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI) a més de militar a Acció Catalana.
Durant la dictadura de Primo de Rivera va ingressar a la Societat d'Estudis Militars (SEM), participant també en el Complot de Garraf l'any 1925 contra Alfons XIII.
Va col'laborar amb el Secretariat d'Estat Català a Paris. Tona va introduir els bons de l'Empréstit Pau Claris a Catalunya per finançar l'acció de Prats de Molló, a més també va passar per la frontera de forma clandestina butlletins del partit i pistoles.
Arran dels Fets de Prats de Molló va ser detingut per la policia francesa, processat i expulsat a Bèlgica. Va poder marxar a Cuba, traslladant-se posteriorment a Mèxic, des d'on va col'laborar amb revistes com La Publicitat i L'Opinió. A Mèxic va editar Catalunya a Mèxic.
Un cop proclamada la República va tornar a Catalunya formant part de la guàrdia cívica del President Macià.
Va ingressar a la Unió Socialista de Catalunya i al Bloc Obrer i Camperol, essent un dels fundadors més tard del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).
El 19 de juliol de 1936 va ser ferit en l'assalt a l'edifici de Telefònica situat a la Plaça Catalunya. Donada la seva convalescència va passar a ser secretari de Joan Comorera, Secretari General del PSUC.
A la fi de la Guerra Civil va se reclòs a un camp de concentració a França fins que va poder emprendre l'exili definitiu cap a Mèxic.
Instal'lat a Guadalajara va obrir un negoci de venda de queviures. El 1941 va fundar el Moviment Social d'Emancipació Catalana, ingressant més tard al Partit Socialista Català.
Va ser membre del Consell Nacional Català i, des de 1954, promotor de la Conferència Nacional Catalana.
A més va col'laborar amb revistes com Ressorgiment, La nostra revista, Quaderns de l'exili i Pont Blau.
El 25 de desembre de 1980 va morir a Tijuana (Mèxic).