Andreu Xandri

Andreu Xandri

Alp, 1916- Bielsa, 1938

Nascut a Alp l'any 1916 ben aviat va apassionar-se pel muntanyisme, associant-se al Centre Excursionista de Catalunya (CEC). A la Universitat va fundar l'Associació Catalana d'Estudiants (ACE) de caràcter catalanista i també el Club Català, un sector escindit de Palestra.
El 1933 va ingressar a Nosaltres Sols! però arran de les desavinences amb Macià es va donar de baixar del mateix després de la mort del president de la Generalitat.
Va participar en els fets del 6 d'Octubre de manera espontània mentre era a la Plaça de Sant Jaume amb altres companys.
Va ocupar càrrecs directius a la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC), impulsant també la formació del Bloc Escolar Nacionalista (BEN).
Un dia abans de fer-s epública la sentència pels fets del 6 d'Octubre va convocar una manifestació de suport a Companys durant la qual va ser detingut per la policia.
Durant la Guerra Civil va col.laborar amb publicacions com Redreçament, Vida Cultural i el Diari de Barcelona fins que es va incorporar el 28 d'agost de 1936 a les milicíes antifeixistes, dins una unitat alpina creada per la Generalitat. Va lluitar al front d'Aragó assolint el grau de tinent fins que, la primavera de 1938, va ser ascendit a capità i destinat a una companyia d'ametralladores de la 43 divisió.
El 15 de juny de 1938, mentre cobria la retirada dels seus homes, va ser mort pels trets enemics amb només tenia 21 anys d'edat.