Antoni Malaret Amigó

Antoni Malaret Amigó

Sant Just Desvern, 5/03/1917 - Sant Just Desvern, 16/09/2001

Nascut el 5 de març de 1917 a Sant Just Desvern, als vint anys va començar a treballar a l’Ajuntament com a auxiliar de la secretaria de l’alcalde, Daniel Cardona. Va ingressar a Nosaltres Sols! i posteriorment es va convertir en el cap del casal d’Estat Català a la seva vila natal.

Durant la guerra del 1936-1939 va ser secretari del Comitè Local de les Milícies Antifeixistes i va participar també en l’ofensiva per a alliberar Terol, on va rebre l’ascens a sergent per mèrits de guerra. Va ser traslladat a Madrid, on va ser detingut i jutjat per un consell de guerra, però de resultes d’un error burocràtic va ser absolt.

L’any 1940 va ser un dels fundadors de l’FNC i va enviar informació als aliats des d’Ourense, on feia el servei militar.

Es va reincorporar a l’Ajuntament de la seva vila, on va aprofitar el seu càrrec per a sostreure documents i donar identitats falses a membres de l’FNC.

El 1946 va facilitar el local per a celebrar la Primera Conferència de l’FNC a Sant Just Desvern, a més de posar a disposició de l’organització el seu mas, Can Patiràs, situat a Campins, com a refugi de perseguits. Gran mecenes, col·laborà amb diners i esforços al manteniment de l’FNC durant tota la seva existència.

L’any 1979 es va presentar com a candidat a l’alcaldia de Sant Just, liderant una coalició de FNC i ERC. Va resultar vencedor, poc després d’haver estat detingut dins l’operació policial del cas Batista i Roca i ser alliberat sense càrrecs. Des dels diferents càrrecs que va ocupar, no parà de fer gestions per a aconseguir la llibertat de Jaume Martínez Vendrell.

Va abandonar l’alcaldia de resultes dels problemes econòmics que patia la seva empresa de construcció i es va mantenir com a regidor entre el 1982 i el 1991, en qualitat d’independent de les llistes de Convergència i Unió.

També va ser diverses vegades secretari general de l’Ateneu de Sant Just i fundador de l’Orfeó Enric Morera, de l’Escola de l’Ateneu i del Centre d’Estudis Santjustencs, entre d’altres entitats.

En reconeixença de la seva trajectòria, va rebre la Creu de Sant Jordi quan va complir setanta-cinc anys.

Va morir a Sant Just Desvern el 16 de setembre de 2001.