Bartomeu Costa-Amic

Bartomeu Costa-Amic

Centelles (Osona) 1911-Mèxic 2002

Neix a Centelles (Osona) el 5 d'agost de 1911.
Havent realitzat els estudis primaris a Centelles es trasllada a Barcelona per seguir els estudis.
El novembre de 1936 anà a Mèxic com a cap d'una missió esportiva del POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista) per fer propaganda a favor de la República. A més a més, demanà al President de Mèxic, Lázaro Cárdenas, que concedís asil polític a Lev Trotski, desig que es complí el 7 de febrer de 1937.
Un cop consumada la derrota enfront les tropes franquistes, el 19 de juny de 1940 torna a Mèxic.
La seva tornada fou especialment dura degut a la precarietat en què vivia. Un cop passat l'escull, començà a treballar en el món editorial. A arrel de la seva dedicació professional, en el marc de la 'Exposición y Ferias del Libro' que es realitza a inicis dels anys 40 a Mèxic D.F., exhibeix llibres i revistes catalanes. Fins i tot, l'any 1946 la seva parada de llibres és presisidida per un inmens 'CATALUNYA' cridant l'atenció del President mexicà Manuel Ávila Camacho. Així doncs, en Costa-Amic va poder-li explicar tot el relacionat amb el fet català. Van quedar tan consternats per les explicacions de Costa-Amic que el President, juntament amb alguns membres del seu govern van subscriure's a la Biblioteca Catalana.
Davant la crema de 18.000 llibres de clàssics catalans per part de Falange Española, es posà en contacte amb la Biblioteca del Congrés de Washington que li cedí els microfilms que conservava de les obres en questió, i així va poder reeditar-les. Aquesta tasca el va dur a muntar, organitzar i dirigir l'editorial del Ministeri d'Educació Pública de la República de Guatemala per ordre del President Juan-José Arévalo per creure que era l'home adequat.
Al 1954 tornà a Mèxic degut al cop d'estat que va haver a Guatemala.
De nou a Mèxic es va dedicar al món editorial. Però ja als setanta-cinc anys una vaga intersindical 'sense anar dirigida contra l'empresa- i que durà trenta mesos, va enfonsar els negocis d'en Bartomeu, tot i així tornà a començar de nou.
L'any 1986 la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi.
Morí a Mèxic el 16 de gener de 2002.