Gregori Font i Cativiela

Gregori Font i Cativiela

Eixea, 1913 – - Colònia Güell, 1992

Gregori Font, afiliat a NS! amb altres joves de la Colònia Güell (Baix Llobregat), va participar en els fets d’Octubre del 1934 amb els escamots d’Estat Català fent costat al Govern de la Generalitat.

Després de la guerra del 1936-1939 s’escapà d’un camp de concentració i s’uní al nucli inicial de l’FNC, actuant en la clandestinitat. Va fer diversos viatges a França fent tasques d’espionatge per a Anglaterra, de cara a un possible desembarcament dels aliats al golf de Roses. Passà jueus fugitius i sobretot aviadors polonesos integrats a l’exèrcit anglès. Detingut i torturat salvatgement, va sortir de la presó i va col·laborar en les tasques d’organització del Primer Congrés del Front Nacional de Catalunya, que es va fer a Dosrius (Maresme), a més d’actuar-hi de sentinella armat.

Casat amb Maria Marimon, amb qui tingué cinc fills, sempre que el dictador espanyol Franco visitava Barcelona s’havia de presentar a la Guàrdia Civil de Sant Boi de Llobregat i havia de passar-hi unes hores o un dia sencer. Més tard va saber que la Guàrdia Civil mantenia un expedient seu, que es nodria periòdicament amb informes de confidents de la Colònia Güell i d’altres llocs.

A partir del 1968, amb Jaume Martínez Vendrell, va instruir els primers grups que van començar a entrenar-se i a rebre formació militar.

Després de la mort de Franco intensificà la militància política i formà el nucli del Front Nacional de Catalunya a Sant Boi. Els darrers anys de la seva vida s’integrà a CDC i fou el president honorífic d’aquest partit a Santa Coloma de Cervelló.