FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Santiago Amir Cruanyes
Palamós, 29/11/1914 – Barcelona, 14/03/1952

Santiago Amir Cruanyes

N

eix a Palamós (Baix Empordà) el 29 de novembre de 1914. D'ofici, forner, el 1926 es va traslladar a França. En esclatar la Guerra Civil torna a Catalunya i s’incorpora a una unitat del POUM i, posteriorment, a la III Brigada d'Estat Català. Va formar part d'una cadena d'evasió d'EC que recolzava la Intelligence Service britànica, i se’n convertí en un dels guies més eficients. Va contactar amb el maquis anarquista, on va acabar lluitant. A la fi de la Segona Guerra Mundial, el Xèrif, com se'l coneixia, va matar diversos nazis que intentaven travessar el Pirineu per a refugiar-se a l'Espanya franquista.

L'any 1942 va ser detingut, fet que es va repetir el 1946 durant vint dies. Va participar en diverses accions de maquis, com recuperacions econòmiques o assalts, fins que va ser novament detingut el 5 de maig de 1950 i processat pel Tribunal para la Represión del Bandidaje y Terrorismo, en un consell de guerra sumaríssim. Nou dels detinguts van ser els condemnats a mort, entre ells Amir, i a llargues penes de presó, la resta d'encausats.

El 14 de març de 1952 va morir afusellat juntament amb 4 companys més al Camp de la Bóta de Barcelona. Van ser els darrers executats en aquest lloc.