FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Roc Boronat i Font
Barcelona, 05/12/1897 – Mèxic DF, 28/10/1965

Roc Boronat i Font

N

ascut el 5 de desembre de 1987 al barri barceloní del Poblenou, va cursar estudis primaris i de formació musical.

Es va afiliar a Estat Català i ocupà un dels càrrecs del seu directori, de resultes de la fugida de Manuel Pagès i Mercader, juntament amb Jaume Compte i Marcel·lí Perelló. Durant la dictadura de Primo de Rivera es va haver d'exiliar a Tolosa de Llenguadoc, on juntament amb Josep Rovira va dirigir la delegació del partit.

L'any 1926 va participar en els Fets de Prats de Molló, pels quals va ser detingut, processat i expulsat a Bèlgica, fins que al 1930 va tornar a Catalunya aprofitant l'amnistia propugnada pel general Berenguer.

Es va incorporar a Esquerra Republicana de Catalunya, i participà en nombrosos actes gràcies a la seva capacitat oratòria. A les eleccions del 12 d'abril de 1931 va ser escollit regidor a l'Ajuntament de Barcelona, i hi ocupà el càrrec de cap dels Serveis d'Assistència Social, on engegà iniciatives com el cupó dels cecs i el Sindicat de Cecs de Catalunya.

L'any 1932 va col·laborar amb La Campana de Gràcia. Va participar en els Fets del Sis d'Octubre de 1934, motiu pel qual va ser empresonat al vaixell Uruguai. A la fi de la Guerra Civil es va exiliar a Montpeller i més tard va fer cap a París, on va ser delegat de la Fundació Ramon Llull. El 1942 va traslladar-se a Mèxic, on es va convertir en el president de la delegació mexicana d'ERC, el 1955.

Va escriure a més diverses obres de teatre basades en la situació dels invidents. El 1956 va guanyar el premi Àngel Guimerà, i dos anys més tard, el premi Ignasi Iglesias dels Jocs Florals celebrats a Mendoza (Argentina).

El 28 d'octubre de 1965 va morir a Mèxic DF. Anys després un carrer del seu barri natal duu el seu nom.