FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Ramon Subirats Coral
Barcelona,1941 - Canet de Mar,2008

Ramon Subirats Coral

P

erit industrial de professió, de ben jove va ser sempre partidari de la militància i tenia una forta fascinació per les diferents revolucions que es van anar succeint durant els segle XX, anant els seus referents des de la figura del Che Guevara a la Revolució Russa.

Amb una gran consciència de classe i determinació revolucionària heretada entre d'altres per una família vinculada a la CNT (d'on també agafarà la seva definició ideologia com a llibertari) i les fortes penúries que van passar de petit. Entenia que calia trencar amb el règim franquista per a poder perseguir les aspiracions d'emancipació de la classe treballadora explotada i oprimida nacionalment per la burgesia.

A partir del 1959, juntament amb Robert Bargalló, constituïren un grup d’acció dedicat bàsicament a l’agitació que, sota el guiatge de Joan Cornudella Barberà, va fer accions per a l’FNC, raó per la qual eren anomenats els franctiradors.

Al cap de pocs anys, el grup ja mantenia trobades amb alguns elements que després van formar part de l’entorn d’ÈPOCA del Baix Llobregat. Aconseguiren una petita quantitat de munició i d’armes curtes i llargues i arribaren a desenvolupar uns còctels molotov amb un enginyós sistema d’encesa.

Subirats i el seu grup desenvoluparen la idea d’estar en forma per a la lluita: es preparaven físicament, coneixien rutes de muntanya i localitzaven coves i balmes, masies i fonts d’aigua potable que es poguessin fer servir en cas d’entrar en acció.

A partir del 1963, després de provocar uns greus incidents entre la guàrdia de Franco i els franquistes i de la crema de desenes de banderes espanyoles penjades a Barcelona arran de la visita del dictador, Joan Cornudella Barberà es posà novament en contacte amb el grup d’acció, ja que Jaume Martínez Vendrell volia conèixer els qui en formaven part.

Martínez Vendrell els explicà el projecte de creació d’una organització armada i els indicà que ja hi havia tres persones preparades per a fer el «salt» si tot es posava en marxa i que els qui formessin part de l’organització haurien d’estar alliberats. Subirats optà per aquest camí i s’integrà en el primer nucli que intentava començar a funcionar. Trigà uns anys a engegar algunes accions, que van ser de proveïment de material per a l’organització, i posteriorment passà a prestar suport exterior de la Casa, sense estar integrat en cap dels grups, sinó com un actiu satèl·lit que feia els treballs que li demanaven.

També participà en diferents conflictes obrers, en concret a les vagues de la fàbrica Corberó on treballava realitzant accions directes de sabotatge.

Va ser detingut el 15 d’octubre de 1980 amb la seva muller, Rosa Naval, acusats de pertànyer a ÈPOCA. El 6 de gener de 1981 va sortir de la presó Model de Barcelona sota fiança de cinquanta mil pessetes.

Quan l’MDT començà a funcionar, s’hi va integrar i va organitzar un taller de serigrafia on s’editava material per a l’organització independentista.

Malgrat la claudicació de molts de la seva generació i la derrota que s'imposa ell mai va deixar de creure en la revolució, tenint un gran sentiment de solidaritat de classe i una estima immensa per la seva terra.

Morí a Canet de Mar l’11 de gener de 2008.