FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Ramon Arrufat i Arrufat
Les Borges Blanques, 1897 – Barcelona, 1981

Ramon Arrufat i Arrufat

N

ascut a les Borges Blanques (les Garrigues) el 1897, va ser un escriptor i polític independentista català, procedent d’una família de pagesos.

De molt jove es va afiliar a Estat Català. Es va traslladar a Barcelona el 1925 i va escriure a les publicacions Estat Català i La Nació Catalana. Va participar en la formació d’Esquerra Republicana de Catalunya i posteriorment se’n va separar, arran de la discussió per l’Estatut del 1932, i passà a formar part del grup Elements d’Estat Català (EEC) i, més endavant, del Partit Nacionalista Català (PNC). El 1933 va escriure, amb Josep Casals i Freixes, el llibre Catalunya, poble dissortat.

Ja a l’octubre del 1937 veia clar que la revolució i la guerra s’havien perdut i preconitzava que calia entendre’s amb una potència estrangera: pensava en l’Estat francès, coincidia en aquest punt amb Joan Massot i Daniel Cardona. Després de la Guerra de 1936-1939 es va quedar a Catalunya. Com a organitzador de tota mena d’actes catalanistes, va ser empresonat i, després, condemnat al silenci.

Juntament amb Josep Casals, Marcel·lí Perelló, Amadeu Oller, Josep Maria Murià i Josep Maria Xammar, tots afiliats a partits nacionalistes, va intentar crear una obediència maçònica catalana: el Gran Orient Independent Català.

Va militar al Front Nacional de Catalunya. La botiga de filatèlia que tenia al carrer dels Tallers, de Barcelona, era un punt on aterraven joves independentistes que cercaven informació per a treballar per la llibertat de Catalunya. Alguns d’ells, una vegada seleccionats, per tal de poder servir a la Casa, eren presentats a Jaume Martínez Vendrell.