FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Pere Oliver i Domenge
Palma, 1886 – Felanitx, 1968

Pere Oliver i Domenge

N

ascut a Palma l'any 1886, es va llicenciar en farmàcia a la Universitat de Barcelona el 1908. Va pertànyer al grup Els Néts dels Almogàvers. Va ser fundador i president de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya i responsable de propaganda de l'Associació Promotora de l'Ensenyament en Català.

Es va instal·lar a Felanitx com a apotecari. El 1923 fundà l'Associació per la Cultura de Mallorca, i fou un dels impulsor del missatge de Catalunya a la Societat de Nacions de Ginebra. Va intervenir en la discussió del projecte d'Estatut d'Autonomia de les Illes el 1931, i participà, a més, en l'organització del Partit d'Acció Republicana, un any més tard. Va formar també part del Consell Regional d'Esquerra Republicana Balear i esdevingué batlle de la seva població a les eleccions de 1931, on va fer col·locar una recreació de l'estelada a l'escut del seu poble i, per això mateix va ser empresonat i jutjat per sedició.

Arran dels Fets del Sis d’Octubre va ser destituït i empresonat fins al triomf del Front Popular, quan va tornar a ocupar el seu càrrec i va ser anomenat gestor de la Diputació Provincial de les Balears. El juny de 1936 va ser un dels signants del manifest cultural «Resposta al missatge dels catalans», promogut per l'Associació per la Cultura de Mallorca.

Després de la revolta feixista de 1936 va marxar a Portocolom i després a Menorca i Barcelona, on va exercir de secretari del Consell Executiu d'Esquerra Republicana Balear. Amb la derrota es va exiliar a França, i marxà posteriorment a Filipines, fins que l'any 1952 va tornar a Mallorca. Va col·laborar en revistes com La nostra terra, Nosotros, República i La Veu de Mallorca, a més de publicar La catalanitat a les Mallorques (1916), obra reeditada l'any 1993.

L'any 1968 va morir a Felanitx.