FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Martí Marcó Bardella
Barcelona, 09/12/1959 - 26/01/1979

Martí Marcó Bardella

N

ascut a Barcelona el 9 de desembre de l’any 1959 en el si d’una família humil de profundes conviccions nacionalistes i progressistes, que influïren fortament en Martí i els seus germans, que van créixer en un ambient de lluita diària per l’alliberament social i nacional.
Va començar a treballar d’aprenent de mecànic als catorze anys; alternant, en el moment de la seva mort la feina d’electricista al taller Motorsol del carrer Viladomat, i els estudis nocturns a La Salle de la Barceloneta.

De ben jove, va començar a militar al Sindicat Obrer de Catalunya (SOC).
Era un gran excursionista, que per ell era com un entrenament militar, una forma d’enfortir-se i a la vegada una manera de conèixer el país.

També era molt aficionat a les sardanes, tant pel fet de ballar-les a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, com perquè en aquella època era el lloc de reunió del jovent i el centre de tota activitat política. Cada diumenge, en acabar les sardanes, es feien manifestacions independentistes improvisades.
Va créixer amb un fort sentiments nacionalista, essent una persona molt solidària i oberta, preocupada pels problemes dels demés i les situacions més marginals, donada la seva formació marxista- leninista.

El seu ideari independentista estava vinculat al catalanisme tradicional, a les arrels del nacionalisme català, motiu pel qual era un ferm defensor de l’estelada amb l’estel blanc, que entenia com a original i de combat; per aquesta raó va decidir entrar a militar el 1976 a Esquerra Republicana de Catalunya (a diferència de molts dels seus companys, que, més influïts per la vessant revolucionària i socialista, van entrar al PSAN- P).

L’any 1978, amb el seu germà Jaume i altres companys, i amb l’ajuda d’Heribert Barrera, refunden les joventuts del partit, les JERC. Formant part de la seva Coordinadora Nacional sorgida de la 1ª Assemblea Nacional i del Consell Executiu d’ERC com a representant de les Joventuts.
Com a partidari de l’acció directa i de la lluita per l’alliberament del poble català, va ser un dels fundadors i dels màxims exponents de l’Exèrcit d’Alliberament Català (EAC), grup d’acció que actuà als anys 76-77, format per una quarantena de persones. L’activitat principal del mateix era, bàsicament, la "guerrilla urbana", l’acció directa contra els grisos i les seves càrregues, dedicant-se també a fer pintades i difondre octavetes. Tenien una publicació anomenada "Cop de Falç" de la que se’n varen publicar 5 números.
Al 1979, un nucli de gent de l’EAC, juntament amb altres persones provinents del PSAN i els IPC van crear el que seria l’arrel del que esdevindria l’organització Terra Lliure.

La primera acció, que havien de ser dur a terme en Martí Marcó juntament amb en Felix Goñi i un altre company, el 26 de gener de 1979 (40è aniversari de l’entrada de les tropes de Franco a Barcelona), tenia per objectiu l’assalt d’una furgoneta de Banca Catalana.

Malgrat estar meticulosament preparada, la poca experiència dels components de l’escamot els va jugar una mala passada, ja que, a la cantonada dels carrers Bruc amb Diputació, on havien de fer un canvi de cotxes, hi havia una patrulla de la policia espanyola que els va donar l’alto.  Al no fer cas de l’ordre el conductor del vehicle, la policia va procedir a metrallar el cotxe, ferint al Martí, que moriria poc després.
Els moments posteriors a la seva mort var ser confusos, tant per la pròpia sorpresa pels fets com per l’enfrontament entre organitzacions, tant a fora de l’Hospital Clínic com a l’enterrament; per apropiar-se la seva figura.

També degut al ressò del tràgic incidents, es realitzaren un gran nombre de mobilitzacions i actes de protesta arreu del país.


Aquest és un dels seus poemes:
Digueu-me: podeu veure
a la primera llum de l’alba
allò que hem hissat amb orgull
a l’hora del crepuscle?
La senyera estelada i llistada
surarà triomfant
sobre la terra dels lliures
i la pàtria dels valents.