FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Manel Carrasco i Formiguera
Barcelona, 03/04/1890 – Burgos (Estat Espanyol), 09/04/1938

Manel Carrasco i Formiguera

N

ascut a Barcelona l'any 1890, va cursar estudis de dret i va exercir professionalment com a advocat. Fou doctor en Dret i Filosofia i Lletres, i s’especialitzà en Dret Mercantil, matèria que va impartir com a professor de l'Escola d'Alts Estudis Comercials de la Mancomunitat de Catalunya. L'any 1931 es va convertir en secretari del Comitè Industrial Cotoner i en delegat del Port Franc de Barcelona.

Va ingressar a la Joventut Nacionalista de la Lliga Regionalista i posteriorment a Acció Catalana. L'any 1920 va ser escollit regidor a l'Ajuntament de Barcelona, i un any més tard va dirigir el setmanari L'Estevet. Per unes caricatures que s’hi publicaren va ser empresonat durant sis mesos al Penal de Burgos. Va ser membre de la Junta Jurídica de Catalunya que va ser substituïda i multada per publicar en català la Guia Jurídica de Catalunya, durant la dictadura de Primo de Rivera.

Va representar Acció Catalana en el Pacte de Sant Sebastià (1930). Amb la proclamació de la República va formar part del govern presidit per Macià. A les eleccions de febrer de 1931 va ser escollit diputat a les Corts per la circumscripció de Girona. Va afiliar-se a Unió Democràtica (UDC).

Durant la Guerra Civil va donar suport als perseguits per les seves creences religioses, fet que va motivar la seva marxa al País Basc, per la pressió d'elements anarquistes incontrolats. El mes de febrer de 1937 va tornar a Catalunya, però va haver de retornar a Euskadi perquè va tornar a ser novament perseguit. Allà va embarcar amb la seva família al vaixell Galdames, que va ser abordat per la marina franquista. Detingut, va ser empresonat de nou a Burgos i condemnat a mort. El 9 d'abril de 1938 hi va morir afusellat.