FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Josep Pineda i Fargas
Centelles, 1894 – Hato Rey (Puerto Rico), 1973

Josep Pineda i Fargas

N

eix a Centelles el 1894. El 1914 interromp els estudis per a traslladar-se a Cuba on es farà càrrec d'un negoci familiar. Presidí el Centre Català de l'Havana el 1922, i després, del 1944 al 1960, donà un gran impuls a l'entitat.

Fou un dels fundadors del Club Separatista Català Núm. 1 (juntament amb Claudi Mimó, Joaquim Muntal, Marià Grau i Josep Conangla), amb l'objectiu de crear una xarxa a nivell internacional i de caire secret per avançar vers l'objectiu de la República Catalana.

Fou secretari de l'Assemblea Constituent del Separatisme Català que, presidida per Francesc Macià, tingué lloc a la capital cubana el setembre-octubre de 1928, on s'aprovà la Constitució Provisional de la República Catalana i, dins la Constitució, s'oficialitzà la bandera estelada amb el fons del triangle blau i l'estel blanc.

L'any 1931 tornà a Catalunya amb la intenció que els seus fills arrelessin a la pàtria. Sis anys després torna a Cuba, on exerceix el càrrec de delegat de la Generalitat. Degut a la seva col·laboració i suport als grups valencianistes a l'estranger, l'Ordre Internacional Valencianista de Sao Paulo li atorgà la distinció de «valencià honorari». Recolzà la idea de Països Catalans.

Va tornar a ser Director de la publicació catalana en terres americanes La Nova Catalunya 1943-1959).

El 1953 participà en la Conferència Nacional Catalana celebrada a Mèxic.

Va fundar la revista Combat (1956-58) i va publicar diverses obres difonent la història de Catalunya, podem destacar: Puntos de vista del nacionalismo catalán (1928), Himnes i salms a Catalunya (1955), Breve historia de Cataluña (1957). Morí a Hato Rey (Puerto Rico) l'any 1973