FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Josep-Maria Folch i Torres
Barcelona, 29/02/1880 - 15/12/1950

Josep-Maria Folch i Torres

N

ascut al si d’una família burgesa catalanista, els seus pares Lluis Folch i Lluïsa Torres, tingueren sis fills.

Va destacar de ben jove, per ser l'ànima de la revista 'En Patufet'. El gran èxit de la mateixa el va convertir en un autor seguit per un gran nombre de lectors.

Paral·lelament a la seva activitat literària va néixer la seva consciència política nacionalista, reflectida en la premsa del moment. L'11 de setembre de 1901 va ser detingut i empresonat durant tres dies per prendre part en un acte d'homenatge a l'estàtua de Rafael de Casanova.

La seva activitat política no s'aturava, ni tampoc la literària, com mostra la seva victòria als Jocs Florals l'any 1904. Va ser també secretari de la Unió Catalanista i de l'Orfeó Català.

Poc desprès va començar a escriure al setmanari La Tralla, on va acabar ocupant el càrrec de director, sent un dels màxims responsables del to obrerista i nacionalista de la publicació.

Les seves conviccions van comportar-li greus problemes i diverses multes. El punt màxim va ser la publicació d'uns articles que atacaven a Lerroux, i la publicació a La Tralla el maig de 1905 d'un número commemoratiu de la independència de Cuba, una vegada anat a declarar al jutjat, i assabentat de que li podia caure una condemna desorbitant, el el 25 de desembre de 1905, s’exilià a Perpinyà, on romangué fins l'any 1908.

Un cop a la Catalunya Nord va escriure per a diaris com El Poble Català.

Anys més tard, es va dedicar a la literatura infantil i juvenil, deixant de banda la d'adults.

En Folch i Torres buscava que tots aquells que no sabien llegir, poguessin aprendre a través de la seva literatura, pretenia crear addicció a la literatura en català.

Les seves obres tenien un caire còmic molt saludable basat en jocs de paraules.

El 1916 va escriure 'Els pastorets', l'obra més representada de la producció teatral catalana de tots els temps. Quatre anys després va fundar 'Els Pomells de Joventut', que va ser el moviment juvenil més important del primer quart del segle XX, el qual tenia una finalitat moral i patriòtica. Organitzaven actes, aplecs i desfilades i reivindicaven l'esperit cristià i la puresa de la llengua. Aquest moviment va ser finalment dissolt per ordre del governador civil nomenat per la dictadura de Primo de Rivera l'any 1923.

Però, el bon moment d'en Folch i Torres, se'n va anar a norris amb l'esclat de la Guerra el 1936. Va començar a escriure en castellà, però no se'n va sortir.

La mort del seu fill al front, la penúria econòmica i la mort de la seva esposa el van acabar d'ensorrar.

El 13 de juny de 1998 va ser homenatjat a la muntanya de Montserrat, al Camí dels Degotalls es va inaugurar un monòlit.

Les lletres catalanes l'homenatgen amb la convocatòria d'un premi de novel·la adreçat als infants i joves que du el seu nom.