FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Josep Barrera i Nogué
Torelló,1898 - Barcelona,1982

Josep Barrera i Nogué

N

eix a Torelló (Osona). Als 9 anys fa de mainadera i després, d’ajudant de barber. Entra a treballar com a electricista a la colònia tèxtil La Farga de Bebié, prop de Montesquiu.

Quan s’esdevé el desastre d’Annual, al Rif (1921), l’envien a la Guerra d’Àfrica, on és ferit en una cama.

El 1925 es trasllada amb la família a Mataró, on treballa com a cap d’una brigada de manteniment de línies d’alta tensió a la Cooperativa de Fluid Elèctric. Manté contactes amb la francmaçoneria.

El novembre del 1932, quan es funda la secció de Nosaltres Sols! a Mataró, Josep Barrera és nomenat president de l’entitat, perquè és el més gran de la colla i per la seva experiència anterior com a militant d’Estat Català. Joan Layret n’és nomenat secretari. Esteve Albert, Joan Layret, Domènec Gironès i Joan Bachs constitueixen el nucli del «separatisme» al Maresme. E. Albert en el seu llibre els bateja com als quatre boigs de Mataró, pel seu abrandat patriotisme i idealisme.

Als Fets d’Octubre del 1934, un escamot armat de NS! de Mataró defensa l’església de Santa Maria dels elements que la volien cremar. L’any 1936 Josep Barrera és detingut per ordre del Comitè Revolucionari. Ingressat a la presó de Mataró, un escamot d’EC, vingut de Barcelona, l’endemà l’allibera. Durant els primers mesos de la guerra, els militants mataronins de NS! fan gestions per a facilitar la fugida dels germans maristes de la ciutat.

Després del 1939 és denunciat com a «rojo-separatista». Detingut, es passa dies a la comissaria de Via Laietana. «Depurat», suspès de sou i feina durant uns deu mesos, després és readmès. Com a molts dels patriotes d’aquells anys, defensava la llibertat integral de la pàtria.