FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Josep Antoni Villaescusa i Martin
Quart de Poblet, 1957 – Alzira, 1984

Josep Antoni Villaescusa i Martin

V

a néixer l'any 1957 a Quart de Poblet (l'Horta). De jove, juntament amb la seva família, va emigrar a Alemanya, com tantes altres, a la recerca de feina. En tornar als Països Catalans va viure entre Castelldefels i València. Va militar al Partit Socialista d'Alliberament Nacional, on va destacar, segons Josep Guia, «com un militant escrupolós, d'absoluta confiança i seriositat, i amb una consciència de classe impressionant».

Va estudiar peritatge químic i va treballar de cambrer. Va ser un dels impulsors de la Coordinadora Independentista del Baix Llobregat i dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans.

Va decidir entrar a formar part de l'organització armada Terra Lliure. La matinada del 20 de juliol de 1984 va anar a Alzira (Ribera Alta) amb el seu cotxe; allà es va disposar a col·locar un artefacte explosiu activat per un sistema elèctric de rellotgeria. Abans de baixar del vehicle va fer les darreres comprovacions connectant el giny a la càrrega explosiva. El seu objectiu era una oficina de l'INEM. Però la bomba li esclata a sobre i el fereix mortalment: va perdre part d'un braç i de la cuixa dreta. Als primers que van córrer per a ajudar-lo, ja moribund, els hi va donar dos missatges: demanar que no li administraren antibiòtics (ja que seguia una dieta macrobiòtica estricta) i demanar que telefonessin a la seva companya Antònia Flores. Després va perdre el coneixement, i ja no el recuperà més. Flores, en assabentar-se'n, va viatjar des de Castelldefels, on vivien, fins a València, on Villaescusa va ser traslladat en estat de coma. No va aconseguir veure'l i va ser detinguda en companyia de Núria Codina, que l'havia acompanyat en el viatge. Arran dels fets, a Barcelona van ser detinguts Jordi Moners, Jordi Solé i Caterina Castillo, tots ells militants del PSAN i naturistes.

El seu enterrament a Quart de Poblet va ser impressionant. El seu pare, malgrat no compartir la seva ideologia, va demanar que la senyera estelada cobrís el seu taüt. «Ell no n'hauria volgut cap altra», va assegurar. Els seus companys el van dur al damunt de les seves espatlles des de l'església del poble fins el cementiri. La policia va impedir l'assistència de la seva companya a l'enterrament, adduint motius de seguretat. Durant la vetlla, només se li va permetre veure el cos durant mitja hora.

La seva mort va suposar un cop dur per a Terra Lliure, en ser un dels seus puntals al País Valencià. El 1985, a Sabadell, el Moviment de Defensa de la Terra va organitzar un homenatge en què es va inaugurar el 'Racó d'en Toni Villaescusa'.