FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Josep Abril i Llinés
El Masnou, 1897 – Santiago de Xile, 27/08/1929

Josep Abril i Llinés

N

at l'any 1897 al Masnou (Maresme), la seva família es va traslladar ben aviat a Sabadell, on va fer d'aprenent d'adroguer fins a convertir-se en l'encarregat del negoci.

Va presidir durant sis anys el Foment Mercantil Sabadellenc, i va ingressar a la Lliga Regionalista. Durant els Fets de la Setmana Tràgica (1909) va proclamar la República Federal i Social a Sabadell.

Anys més tard va marxar a fer les Amèriques: va establir la seva residència a Santiago de Xile, on va obrir un cafè-pastisseria. L'any 1916 es va fer soci del Centre Català i d'Estat Català (EC).

L'any 1923 va fundar el Comitè de Publicitat Catalana, entitat de caire separatista adherida a EC, que va arribar a presidir. Des d'allà va recaptar fons per a la insurrecció armada que planejava Macià, a més d'editar 34 números de Catalunya, entre 1926 i 1927.

El 1925 adreça una «Carta oberta a Francesc Cambó», contra la seva participació en la política espanyola. Posteriorment va col·laborar amb Nova Catalunya, la revista editada a Montevideo, i amb Canigó i Nación Catalana.

L'any 1928 va vincular el Comitè de Publicitat al Grup Separatista Avant, de Montevideo, que es proclamava partidari de la lluita armada. Per desavinences amb Macià es va allunyar d'EC i va esdevenir partidari de la línia radical exposada per Daniel Cardona.

Va publicar obres com Queremos Cataluña libre y soberana, no colonia de Castilla (1924), El provincianismo español. La Mancomunidad Catalana y su obra (1925) o República española y a la catalana (1928) entre altres.

El 27 d'agost de 1929 va morir a Santiago de Xile, amb 32 anys. Va ser enterrat embolcallat amb la bandera estelada.