FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Joan Sauret i Garcia
Balaguer, 1899–08/04/1985

Joan Sauret i Garcia

N

at a Balaguer (la Noguera) l'any 1899, Joan Sauret de ben jove va emigrar a Argentina, on va col·laborar amb la revista Ressorgiment. El 1921 va tornar a Catalunya, i va esdevenir secretari general de la Joventut Nacionalista de Balaguer, a més de dirigir el setmanari La Flama, fundar el diari comarcal Pla i Muntanya i escriure a La Campana de Gràcia.

Va ser un dels fundadors d'ERC. El 1932 va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya per la demarcació de Lleida.

Durant la Guerra Civil Companys el va destinar al front per informar de l'ànim de les tropes. El 1938 va ser director general de la Conselleria de Sanitat, al mateix temps que entrava a formar part del Consell Executiu d'ERC.

A la fi de la Guerra, l'exili el va dur al camp de concentració de Vernet. Va tornar a engegar La Humanitat quan era a Montpeller, i hi va publicar 133 números, entre 1944 i 1953.

El 30 de gener de 1945 el president Irla va aprovar la creació d'un Consell Assessor de la Generalitat, del qual Sauret va ser el responsable del funcionariat.

El 1954, amb Tarradellas com a president a l'exili, va formar part de la Diputació Permanent i un any després va ser nomenat secretari general d'ERC, càrrec que va ocupar fins que en va dimitir, el 1976.

Va dirigir la segona època de Tribuna. A més, va ser un dels fundadors de la Unió de Federalistes Catalans i també del Consell Català del Moviment Europeu. Va crear Cartes d'Europa, que va publicar 20 números, i també va dirigir el butlletí Espagne-Europe. Activités Européennes des Espagnols, a més de publicar el llibre L'exili polític català (1979).

El 8 d'abril de 1985 va morir a Balaguer.