FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Joan Rocamora i Cuatrecasas
Barcelona, 01/06/1914 – Buenos Aires (Argentina), 23/03/2003

Joan Rocamora i Cuatrecasas

N

ascut a Barcelona l'1 de juny de 1914, Joan Rocamora va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona, on es va incorporar a la FNEC i al BEN. Va ingressar a Estat Català. Va ser detingut durant una manifestació de suport als detinguts pels Fets del 6 d'octubre.

El juliol de 1936 va participar en l'assalt a l'Hotel Colón, situat a la plaça de Catalunya de Barcelona, i després va marxar com a voluntari en l'expedició que va intentar alliberar Mallorca.

Va lluitar al front d'Aragó en el cos sanitari. Va formar part de les Milícies Pirinenques, enquadrat dins una companyia d'esquiadors amb la qual es va retirar un temps a França.

Va retornar a Catalunya lluitant a la Vall Ferrera. Va assolir el grau de tinent.

A la fi de la Guerra es va exiliar a Perpinyà i París. Posteriorment, abans de l'inici de la Segona Guerra Mundial va marxar a Sud-amèrica, i gràcies a l'ajut de l'actriu Margarida Xirgu va obtenir la documentació per a establir-se a Buenos Aires.

Després va anar a viure a Bolívia cinc anys, on va acabar la carrera de medicina, a més va organitzar-hi una residència d'estudiants i va dirigir-hi una emissora de ràdio.

Va tornar a Argentina, on va exercir de radiòleg. Va presidir el Casal de Catalunya de Buenos Aires i va dirigir-hi la revista Catalunya entre 1953 i 1964. Va ser membre del Comitè que va demanar el Premi Nobel per Pau Casals.

Va participar en l'organització dels Jocs Florals de la Llengua Catalana celebrats el 1958 a Buenos Aires, a més de presidir la Institució Argentino-Catalana de Cultura.

L'any 1984 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

El 23 de març de 2003 va morir a la capital argentina.