FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Hipòlit Nadal i Mallol
Port de la Selva, 14/01/1891 – Buenos Aires (Argentina), 10/09/1978

Hipòlit Nadal i Mallol

N

at el 14 de gener de 1891 al Port de la Selva (Alt Empordà), fill de família de pescadors, de ben jove es va traslladar a Barcelona per a aprendre l'ofici de sastre.

Aviat es va iniciar en el camp del periodisme a La Nació, L'Esquetlla de la Torratxa, L'Escena Catalana, La Campana de Gràcia i altres publicacions, com la gironina Ciutadania i L'Empordà Federal de Figueres.

Es va adherir a la Unió Catalanista i va esdevenir, el setembre de 1912, el delegat de Port de la Selva. A finals d'any, per a evitar servir a l'exèrcit espanyol, va emigrar a Argentina, i es va associar al Casal Català de Buenos Aires, on va impulsar el Comitè Llibertat.

Juntament amb P. Aleu i J. Vila Estruch van publicar 17 números de Catalunya Nova. També va ser promotor de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana.

El 1918 va publicar Algues (Proses salobres) i deu anys més tard, Articles de combat, un recull de les seves col·laboracions a Ressorgiment, creada el 1916 per ell mateix, a més dels opuscles El meu Francesc Macià, El Corpus de Sang i 6 d'octubre.

El 10 de desembre de 1978 va morir a Buenos Aires.

Els seus hereus van donar la seva biblioteca i una col·lecció dels 677 números de Ressorgiment al seu poble natal, que, per la seva banda, li va dedicar un dels seus carrers.