FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Emili Darder Cànaves
Palma de Mallorca, 20/06/1895 – 24/02/1937

Emili Darder Cànaves

N

ascut a Palma l'any 1895, es va llicenciar en medicina i cirurgia per la Universitat de València el 1915, i es va doctorar a Madrid com a especialista en anàlisis clíniques. Va ser membre de les Acadèmies de Medicina i Cirurgia de Palma i Barcelona, i vocal de la Junta dels Congressos de Metges de Parla Catalana, a més de cap de la secció d'epidemiologia de l'Institut Provincial d'Higiene de les Illes Balears.

Va ser un dels fundadors de l'Associació per la Cultura de Mallorca l'any 1923, que va presidir entre 1925 i 1931. Va ser també regidor de l'Ajuntament de Palma pel Partit Republicà Federal de Mallorca (PRFM). Un cop aquest va haver-se adherit al partit Republicà de Lerroux, el sector nacionalista, amb Darder al capdavant, se'n va escindir i va crear Acció Republicana de Mallorca. L'any 1934 el partit es va fusionar amb el Partit Republicà Radical Socialista per A crear Esquerra Republicana Balear, del qual Darder va ser un dels màxims dirigents.

Va formar part de la comissió redactora de l'avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de les Illes, el 1931. El desembre de 1933 va ser escollit batlle de Palma, càrrec des del qual va impulsar diverses millores per a la ciutat i els aturats.

Arran dels Fets d'Octubre de 1934, va ser suspès de les seves funcions fins que el triomf electoral del Front Popular el va retornar a l'alcaldia. Amb l'alçament colpista va ser detingut i empresonat al castell de Bellver. Sotmès a un Consell de Guerra, va ser condemnat a mort. El 24 de febrer de 1937, malgrat la seva greu malaltia, va ser afusellat pels franquistes al cementiri de Palma.

En l'actualitat, una fundació cultural, un premi de l'Obra Cultural Balear i un carrer de Palma recorden la seva figura.