FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Deogràcies Civit i Vallverdú
Espluga Calba, 22/03/1900 – Mèxic DF, 03/03/1990

Deogràcies Civit i Vallverdú

N

eix el 22 de març del 1900 a l'Espluga Calba (Lleida). Per qüestions d'estudis anà a viure a Montblanc, on va destacar en l'art de l'escultura, fet que li va permetre, temps després, estudiar a l'escola de la Llotja de Barcelona.

S'afilià al Centre Moral de Gràcia, per ser catòlic i de tendències nacionalistes. Amb la dictadura del capità general Primo de Rivera s'afilià a Estat Català.

Participà en l'anomenat Complot de Garraf, per a atemptar contra la vida del rei espanyol Alfonso XIII, però fracassà per una traïció i tot el grup fou detingut. després de la destitució del dictador Primo de Rivera, l'any 1930, pel general Berenguer, és alliberat juntament amb els altres companys.

El 14 d'abril de 1931 rep ordres directes del president Macià de traslladar-se a Tarragona i Reus, acompanyat de Mossos d'Esquadra i companys d'Estat Català, per a proclamar-hi la República.

Anys després, quan ja s'havia produït l'alçament feixista, va ser nomenat conservador dels Museus de Catalunya, i juntament amb en Folch i Torres, que n'era director, i el conseller de Cultura, Ventura Gassol, van organitzar un programa d'acció per a salvar el tresor artístic català de les bombes franquistes. El règim franquista va aprofitar-ho per dir que havia estat venut al govern rus a canvi d'armes, però una exposició al Museu del Jeu de Pomme a les Tulleries de París va desmuntar la fal·làcia. Mesos després, les obres d'art van ser traslladades al castell de Maison Laffait. Després de la Batalla de l'Ebre, es van presentar, a l'Estat francès, el comissari dels Museus de l'Espanya franquista i el representant dels Museus de Catalunya per a fer-se càrrec de la col·lecció d'art exposada i les traslladaren a l'Estat espanyol.

Perduda la República, en Deogràcies Civit no tornà a Catalunya i, dies més tard, per la seva condició de refugiat a França, se li concedia la possibilitat de marxar a Mèxic amb la família, i així ho féu.

El 3 de març de 1990 moria a Mèxic.

Missatge pòstum: 'A la meva filla i als meus néts els he ensenyat a respectar, estimar i sentir-se orgullosos de portar a les venes sang catalana. Demano de tot cor a les joventuts que lluitin, actuïn i treballin amb tota la fe per tal d'aconseguir la llibertat que per dret i llei ens pertoca a la nostra estimada pàtria, Catalunya'.