FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Bartomeu Costa-Amic
Centelles, 05/08/1911 – Mèxic DF, 16/01/2002

Bartomeu Costa-Amic

N

eix a Centelles, Osona, el 5 d'agost de 1911. Havent realitzat els estudis primaris a Centelles, es trasllada a Barcelona per a continuar estudiant.

El novembre de 1936 anà a Mèxic com a cap d'una missió esportiva del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) per a fer-hi propaganda a favor de la República. A més a més, demanà al president de Mèxic, Lázaro Cárdenas, que concedís asil polític a Lev Trotski, desig que es complí el 7 de febrer de 1937.

Un cop consumada la derrota enfront les tropes franquistes, el 19 de juny de 1940 torna a Mèxic.

La seva tornada fou especialment dura degut a la precarietat en què vivia. Un cop passat l'escull, començà a treballar en el món editorial. Arran de la seva dedicació professional, en el marc de la Exposición y Ferias del Libro que es realitza a inicis dels anys 40 a Mèxic D.F., hi exhibeix llibres i revistes catalanes. Fins i tot, l'any 1946 la seva parada de llibres és presidida per un immens 'CATALUNYA', que cridà l'atenció del president mexicà Manuel Ávila Camacho i el seu seguici. Després que Costa-Amic els expliqués el fet català, el president i alguns membres del seu govern van subscriure's a la Biblioteca Catalana.

Després la crema de 18.000 llibres de clàssics catalans per part de Falange Española, Costa-Amic es posà en contacte amb la Biblioteca del Congrés de Washington, que li cedí els microfilms que conservava de les obres en qüestió, i així va poder reeditar-les. Aquesta tasca el va dur a muntar, organitzar i dirigir l'editorial del Ministeri d'Educació Pública de la República de Guatemala, per ordre del President Juan-José Arévalo, que va creure que era l'home adequat.

Al 1954, degut al cop d'estat que va haver a Guatemala, tornà a Mèxic.

Quan comptava amb setanta-cinc anys, una vaga intersindical sense anar dirigida contra l'empresa que durà trenta mesos va enfonsar els negocis d'en Bartomeu. Tot i això, tornà a començar de nou. Poc després, l'any 1986, la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi.

Morí a Mèxic el 16 de gener de 2002.