FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Avel·lí Artís-Gener, Tísner
Barcelona, 28/05/1912 – 07/05/2000

Avel·lí Artís-Gener, Tísner

V

a cursar estudis de Belles Arts, i va treballar com escenògraf, periodista, director artístic de publicitat, dibuixant, traductor i corrector, a més d'escriure teatre, novel·la i altra prosa. Va col·laborar amb diaris i publicacions com L'Opinió, La Publicitat (etapa durant la qual popularitza el pseudònim de «Tísner»), Papitu, L'Esquella de la Torratxa, El Be Negre, Canigó, Tele-Exprés i Avui, entre altres.

Amb l'esclat de la Guerra Civil es va allistar com a voluntari a l'exèrcit popular, on va entrar com a soldat ras, i hi acaba amb el grau de tinent coronel, fins que a la fi del conflicte va haver d'exiliar-se a Mèxic, on va col·laborar a La Nostra Revista i Pont Blau.

Allà coincideix amb altres escriptors exiliats, especialment amb Pere Calders, cunyat seu, amb qui manté una estreta relació tant a Mèxic com en el seu retorn a Catalunya el 1965. Llavors participà a l'Assemblea de Catalunya i engegà la recuperació del Centre Català del PEN Club, ensems que va fomentar la creació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que va presidir entre 1990 i 1994.

El 1982 va ser candidat a senador per Nacionalistes d'Esquerra (NE).

Va morir a Barcelona el 7 de maig de 2000, a l'edat de 87 anys, víctima d'un atac de cor.

El 1972 va rebre el Premi Sant Jordi de novel·la; tres anys abans, el Prudenci Bertrana per Prohibida l'evasió; l’any 1988, la Creu de Sant Jordi, i el 1997, el reconeixement a la seva trajectòria, amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.