FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Andreu Xandri i Serrano
Alp, 10/08/1916 – Bielsa (Aragó), 15/06/1938

Andreu Xandri i Serrano

L

'Andreu va néixer a Alp (Cerdanya), el 10 d'agost de 1916. De ben jove s’apassiona pel muntanyisme, i es fa del Centre Excursionista de Catalunya

Entra a la Universitat al curs 1933-34, i crea amb altres companys l'Associació Catalana d'Estudiants. Aquell mateix curs organitza el Club Català, un grup heterogeni d'universitaris i treballadors, que, sota la causa excursionista, persegueix un ideal catalanista. Es tracta d'un sector escindit de Palestra.

A finals de l’any 1933 troba un grup afiliat a Nosaltres Sols! que sembla correspondre al seu ideal independentista, però un detall impedeix que hi continuï. Resulta que el dia de Nadal d'aquell any mor el president Francesc Macià, i, passant la comitiva fúnebre per davant de la seu social de Nosaltres Sols!, la bandera no era al balcó, i això fa que en Xandri es doni de baixa de l’organització separatista.

El 6 d'octubre del 1934 es proclama a la Generalitat de Catalunya l'Estat català. Xandri i els seus companys són sorpresos a la plaça de Sant Jaume, i s'incorporen a la lluita immediatament. Es posa a les ordres dels germans Badia.

Xandri ostenta un dels càrrecs directius de la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC), perquè era més independentista que nacionalista, i va originar la fundació del Bloc Escolar Nacionalista (BEN).

Un dia abans de fer-se pública la sentència pels Fets del 6 d'Octubre va convocar una manifestació de suport a Companys, durant la qual va ser detingut per la policia.

Després de l’alçament feixista a l’estat, la FNEC malda per defensar la universitat catalana i el manteniment de l'agrupació estudiantil. El dia 29 de juliol l'Andreu Xandri comença a col·laborar amb una secció personal diària a la publicació Vida Cultural. Els tres primers articles, corresponents als dies 29, 30, i 31 d'aquell mes, són: «Disciplina i organització», «Autoritat» i «La força indestructible de Catalunya». També va escriure a Redreçament i el Diari de Barcelona, fins que el 28 d'agost de 1936 es va incorporar a les milícies antifeixistes, en una unitat alpina creada per la Generalitat. Serà aquí quan tindrà enfrontaments amb l'anarquista Garcia Oliver i la FAI, comandat a la Cerdanya per l'Antonio Martin, anomenat «el cojo de Màlaga».

El grup dels Pirineus s'ofereix el 3 de maig de 1937 al president Companys, per a defensar el govern autònom i protagonitzen veritables episodis heroics en la defensa de la Generalitat.

A la primavera del 1938 en Xandri és ascendit a capità, i destinat a una companyia de metralladores.

A finals de març, l' ofensiva feixista contra Catalunya ja no recularia. La 43 divisió ha de defensar-se sense mitjans i desconnectada del X Cos de l' Exèrcit, i els dies que precedeixen l'ofensiva són catastròfics.

El 15 de juny de 1938, mentre cobria la retirada dels seus homes, a les afores de Bielsa (Alt Aragó) va ser mort pels trets enemics, amb només 21 anys d'edat.