FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Andreu Claret i Casadessús
Súria, 12/09/1908 – Barcelona, 04/01/2005

Andreu Claret i Casadessús

N

ascut a Súria (Bages) el 12 de setembre de 1908, als divuit anys va muntar el seu propi taller de fusteria.

Va ser un dels fundadors d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Manresa, i va compaginar l'activitat política amb les col·laboracions al diari El Dia. Va presidir la secció local i va prendre part en el Congrés d'ERC celebrat el 18 de juliol de 1936. Durant la Guerra Civil va ser nomenat per Companys comissari municipal per al restabliment de l'ordre, motiu pel qual va patir dos intents d'atemptat.

Va ser detingut a Sant Feliu de Llobregat per haver ajudat a un fugitiu, i va ser tancat a una txeca del Servicio de Información Militar (SIM) fins que les gestions de Companys van aconseguir el seu alliberament.

Durant el conflicte bèl·lic va ser nomenat comissari d'hospitals per ERC. A la fi de la contesa va coordinar la retirada dels ferits i es va haver d'exiliar a Paris, on va acabar com a cap de premsa del circ Frères Amart.

Amb l'ocupació nazi de França, Claret es va dedicar a la producció de carbó, alhora que amagava elements del maquis, motiu pel qual va ser detingut i empresonat a Perpinyà. D’allà va fugir cap a Tolosa, lloc on va prosseguir amb la seva tasca de pas de fronteres, motiu pel qual va tornar a patir una detenció, evitada per les gestions directes de Pau Casals.

Un cop alliberat es va dedicar al negoci dels mobles.

A Ax les Thermes va crear la Fundació Pau Casals. Va ser també director polític de la publicació El Poble Català, editat a Tolosa, i va participar a l'Aliança Nacional de Catalunya.

Després es va dedicar al negoci de les màquines llevaneus i a la construcció de carreteres i vies públiques.

Al cap dels anys va tornar a Barcelona, on va morir el 4 de gener de 2005.