L
a Fundació Reeixida, busca complicitats per a poder protegir la llengua catalana, d’aquesta manera arribem a un acord entre la nostra entitat, Ferran Suay i Gemma Sanginés, membres de la Societat Valenciana de Psicologia.
D’aquesta manera s’activarien els Tallers d’Espai Lingüístic Personal (TELP).
Amb l’equip necessari: ordinadors portàtils, projectors, es crea un grup de 14 dinamitzadors dels TELPs, després d’una jornada de formació que es va fer al Poble Nou del Delta, el 28 i 29 d’octubre el 2005.
Una vegada formats l’equip, es començaran a realitzar TELPs, arreu, aquests projecte es repetirà durant dos anys, el 2005 en curs i el 2006.
Treballem amb membres de la Societat Valenciana de Psicologia, Ferrann suay i Gemma Sanginés
Activem 14 grups dinamitzadors dels Tallers d'Espai Lingüístic Personal
Viquipèdia: El principi dels Tallers per la Llengua, iniciativa de Reeixida.
Tallers per la Llengua és una entitat presidida per Ferran Suay i Lerma[1] que treballa per a la normalització de l'ús social de la llengua catalana des d'un aspecte psicopedagògic.[2] Aquest projecte, impulsat arran de la constatació del retrocés en l'ús social del català,[3] es materialitza en quatre tallers[4] adreçats a col·lectius distints, però amb una estratègia comuna: dotar els participants de valors i recursos (conductuals i argumentals) que els permetin d'utilitzar amb comoditat el català com a llengua normal en les relacions interpersonals.[5][6]
La principal novetat metodològica[7] que introdueixen aquests tallers rau en el fet que són espais que permeten de desenvolupar una reflexió i atenció personalitzada en grups reduïts, molt més enllà de les clàssiques campanyes de sensibilització materialitzades en lemes. Tot això configura una forma de promoure l'ús del català més arrelada a les sensibilitats i vivències personals. L'entitat ha impartit tallers per desenes d'administracions, associacions i altres institucions, entre elles la Universitat Pompeu Fabra[8] i el Govern balear.[9] El 2006 el projecte va rebre el premi Teresa Miquel i Pàmies de l'Ajuntament de Reus.[10] i el 2010, el 1r premi per Estendre l'ús del català a Tarragona, convocat pel Servei de Política Lingüística de l'Ajuntament de Tarragona.[11]
El projecte neix l'any 2004 a partir de la confluència de diverses iniciatives desenvolupades des de la Societat Valenciana de Psicologia i el nucli de Sabadell de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i és coordinat, en primera instància, des de la Fundació Reeixida.[12] L'any 2007,[13][14] amb la voluntat de consolidar el projecte, es crea l'entitat Tallers per la Llengua, una entitat independent que és l'actual encarregada de coordinar i promoure els tallers. Des dels seus inicis, s'han dut a terme més de 400 tallers a sindicats, esplais, escoles, instituts, institucions i tot tipus d'associacions.[15]
Col·laborem amb la Plataforma per la Llengua, mitjançant dos projectes
Taller d’Educació per la Llengua. Fundació Reeixida Taller adreçat als joves i adolescents; l’objectiu és despertar la sensibilitat cap al patrimoni lingüístic de la humanitat i la importància de l’ús del català tant a nivell col·lectiu com individual. Per a més informació, podeu contactar amb: Fundació Reeixida Telèfon: 93 415 90 02 a/e: tallers@reeixida.cat
Taller de Sensibilització. Fundació Reeixida. Adreçat a persones que exerceixen de models lingüístics (monitors esportius, educadors, voluntariat, tècnics d’immigració, etc.) i que volen aprendre recursos i arguments eficaços per tal d’afavorir l’ús de la llengua catalana. Per a més informació: Fundació Reeixida - Telèfon: 93 415 90 02 a/e: tallers@reeixida.cat - www.reeixida.cat/sensibilitzacio
Els Espais lingüístics personals premiats
Ferran Suay i Gemma Sanginés han guanyat l'accèssit del VI Premi Teresa Miquel amb un taller que dota els catalanoparlants d'eines per parlar (més) en català amb interlocutors que no parlen aquesta llengua però l’entenen.
La Fundació Reeixida coordina i promou un taller ideat per la Secretaria General de Política Lingüística
La Fundació Reeixida coordina i promou un taller ideat per la Secretaria General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya
El Taller de sensibilització per al foment dels usos interpersonals en llengua catalana neix de la necessitat de fomentar l’ús social del català davant del retrocés que aquest ha experimentat en els últims anys. Està adreçat tant a persones catalanoparlatns d’origen que tenen l’hàbit de canviar al castellà quan aquesta és la llengua de l’interlocutor, com a aquelles persones que saben parlar català, però que per diversos motius no ho fan. A la vegada, vol ser també una eina útil per als nouvinguts, que encara no coneixen la realitat lingüística del nostre territori. És també un instrument útil per a totes aquelles persones que exerceixen de model lingüístic i que volen aprendre recursos i arguments eficaços en pro de l’augment en l’ús social de la llengua catalana.
La Fundació Reeixida, impulsa
Més de 200 entitats i institucions ratifiquen a Girona el seu compromís per consumir en català
Més de 200 entitats i institucions van ratificar aquest cap de setmana a Girona el seu compromís per consumir productes etiquetats en català, una acció anomenada el Compromís de Girona, i que va comptar amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua i l'ADEC.
Aquesta acció s'emmarca en la fira De Tot Cat, que s'ha celebrat aquest cap de a Girona amb l'objectiu de fomentar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit empresarial. La Plataforma per la Llengua i l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC) han participat en la fira amb diverses accions: en el marc d'aquesta fira, i en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, les dues entitats han volgut donar un impuls a la campanya "A taula, en català", que promouen des de fa anys amb l'objectiu de fomentar el consum de productes etiquetats en català. Ho han fet a través del Compromís de Girona, mitjançant el qual càrrecs electes i representants de més de 200 grans entitats i institucions d'arreu de l'àmbit lingüístic català han ratificat públicament la seva adhesió a la campanya i, per tant, al consum de productes etiquetats en català.
"A taula, en català" és una campanya promoguda per la Plataforma per la Llengua i l'ADEC i que té com a objectiu impulsar l'ús del català en l'etiquetatge dels productes comercials a través d'un augment important de la demanda. Com? Demanant a diverses entitats i institucions públiques i privades que aprovin una moció o proposta per la qual es comprometen a consumir productes etiquetats en català, començant per les aigües, begudes refrescants, cerveses, vins i caves, productes tots ells en què hi ha una variada oferta en el mercat.
La Plataforma per la Llengua també va participar en la fira mitjançant la taula rodona "La llengua en la responsabilitat social de les empreses" i mitjançant un estand en què va explicar les diverses campanyes realitzades en el sector empresarial i va exposar els diversos materials i publicacions editades.
En Miquel Riera escriu sobre la Fira del tot CAT
L'amic Miquel Riera fa un article on parla de la Fira del tot CAT, on entre d'altres la Fundació Reeixida ha estat una de les que ha impulsat aquest projecte.
Allò normal en un país normal és que tots els productes que es venen a les botigues estiguin etiquetats en la llengua o llengües oficials del país. De fet, és el que passa arreu del món. Catalunya, però, no és un país normal. Ho podem constatar diàriament quan comprem qualsevol producte. Hi ha, és clar, unes quantes excepcions. Al Bon Preu o al Caprabo, per exemple, s'hi poden trobar molts productes etiquetats en català. Un munt d'empreses productores i artesans també etiqueten en català, com s'ha pogut veure aquest cap de setmana a la fira De Tot Cat, a Girona. Molta gent, quan veu tots aquests productes en la nostra llengua, celebra que sigui així. I és clar, evidentment, que cal celebrar-ho. El problema és que hem acabat normalitzant l'anormalitat: no tenir etiquetatge en català. L'altra qüestió és com ho continuem permetent, els ciutadans i el govern, és clar.
Reeixida: Dediquem les energies a tres projectes concrets de defensa de la llengua
Dediquem les energies a tres projectes concrets de defensa de la llengua
Participació en el congrés de Serveis Lingüístics del Territoris de parla Catalana, celebrat a Reus els dies 24 i 25 de març
Participació en les Jornades de Consum i Llengua, celebrades al juny al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. En les jornades esmentades es debateren diverses propostes relacionades amb el fet que les persones a Catalunya tenen la doble condició de consumidors de productes i també de catalanoparlants, amb les conseqüències que comporta no tenir un idioma oficial al territori.
Adhesió i participació a la Campanya “No canviem de Llengua”, promulgada per l’Associació de Juristes en defensa de la Llengua pròpia”, distribuint material pedagògic.
La Fundació Reeixida col·labora amb les jornades “Identi’Cat”a la Catalunya Nord.
Aquest any, des de la nostre fundació hem col·laborat activament a les Jornades “Identi’Cat”a la Catalunya Nord.
Reeixida, endavant amb la llengua!
Des de la nostra fundació, hem tirat endavant tots aquests projectes relacionats amb la llengua.
El primer i més important, ha estat posar-se a la recerca de nou, d'una seu corporativa de la Fundació. Des del mes de setembre de 2009 la seu de la Fundació Reeixida deixà el c/. Santa Perpètua, 15 de Barcelona i va passar a estar domiciliada al c/. Rocafort 242 bis-1er. de 08029-Barcelona. Adaptant els estatuts a la nova Llei de Fundacions emanada del Parlament de Catalunya.
Col·laborem a la campanya “Dret a Decidir” (en coordinació amb la Plataforma pel Dret a Decidir que n’és l’entitat organitzadora de la campanya), fent xerrades i donant suport logístic
Col·laboració a la campanya “Per una televisió sense fronteres” (en coordinació amb Acció Cultural del País Valencià que fou l’entitat organitzadora de la campanya).
Col·laborem amb el “Correllengua” (en coordinació amb la CAL- Coordinadora d’Associats per la Llengua Catalana que fou l’entitat organitzadora de la campanya) i en els actes de final del Correllengua a Perpinyà” (en coordinació amb la Federació d’Entitats de Catalunya Nord que fou l’entitat organitzadora de la campanya).
Editem (conjuntament amb d’altres entitats) del llibre “Antoni Canu: Itinerari poètic” (Editat per Fasolcat Edicions Musicals S.C.P.) per divulgar l’obra d’aquest poeta alguerès de parla catalana. Presentació pública del llibre esmentat a l’Ateneu Barcelonès de Barcelona, amb assistència de l’autor i poeta Antoni Canu.
Edició (conjuntament amb d’altres entitats) del doble DVD “Nadal amb Ritme” (editat per la Unió de Músics de Catalunya) per afavorir la divulgació de música popular nadalenca catalana a entitats, escoles i mitjans de radiodifusió.
Edició (conjuntament amb d’altres entitats) del DVD “Les Veus de l’Alguer” on la cantant sarda de parla catalana Franca Massu, exposa tot un recull de cançons alguereses.
Publicació de la Revista L’Escletxa (fins al mes de Juliol). Dins del procés de col·laboració amb d’altres d’entitats de la societat civil. A partir d’aquest mes la Revista L’Escletxa ha passat a ser editada per la CAL- Coordinadora d’Associats per la Llengua Catalana.