FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Any 2020
La nova edició del Mapa Ballester #MapaBallester

T

orna el mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i Canals, de la mà de la Fundació Reeixida

Aquest mapa hereu d'una altra imatge, feta per l’organització Palestra (1930-1938) on Ballester i Canals milità, amb el títol de La nostra pàtria (1932), fou la inspiració per tal que arran d’uns originals de l’any 1962, es reedites el mapa amb la divisió comarcal.

Sota la imputació de propaganda il·legal va rebre multes i petició de cinc anys de presó, convertits finalment, en tres mesos i vint dies (1968/1970) que passa a la Presó Model de Barcelona. Tot per editar el mapa que hem decidit reeditar des de la Fundació Reeixida.

Amb tot, el mapa fou reeditat diverses vegades amb grans tiratges i es convertí en un referent per a diverses generacions, de fet l’escriptor Joan Fuster digué d’aquest obra, que era: La maniobra més eficaç mai feta pels Països Catalans.

 

Relació amb Òmnium Cultural:

Cal recordar que després de la mort de Ballester, es va crear l'associació Amics de Joan Ballester i Canals que, encapçalats per Ermengol Passola, durant una bona colla d'anys van mantenir viu el seu record i la seva tasca divulgativa amb l'edició i difusió de diversos materials de conscienciació nacional, i que s’aixoplugà dins d’Òmnium Cultural.

També va ser Òmnium Cultural, l’any 2007, qui va editar el llibre biogràfic Joan Ballester i Canals, escrit per l’activista Robert Surroca i Tallaferro.

 

Col·laboració amb Òmnium Cultural i la Federació Llull, per fer-ne difusió:

Per aquest motiu, des de la nostra Fundació hem cregut picar la porta d’Òmnium Cultural, i de la Federació Llull per tal que ens ajudin a difondre aquest mapa arran de tota la Nació Catalana. Més encara, quant el president d’Òmnium i de la Federació Llull, Jordi Cuixart resta a presó, al igual que feu Ballester i Canals.

 

Característiques del Mapa dels Països Catalans:

Adjuntem foto i detall del mapa. La mida és de 70 x 50cm, i el paper és symbol tatami de 150gr, amb el mateix acabat que l’original, el logo de la Fundació Reeixida i dels integrants de la Federació Llull apareix a l’edició, a més d’una petita nota introductòria sobre el seu autor i cartògraf, les dues famílies dels autors han autoritzat a utilitzar aquesta reproducció.

Un mapa històric i molt popular

El mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i Canals és hereu d'una altra imatge de 1932 feta per l’organització Palestra (1930-1938), amb el subtítol de "La nostra pàtria". Trenta anys més tard, el 1962, s'editava una primera versió del popular mapa, amb la divisió comarcal. El 1971 s'edità la segona i definitiva versió, que ara presentem.

Arrel d'una denúncia contra l'exhibició i venda del mapa, el franquisme va decidir multar Ballester

... per propaganda il·legal i condemnar-lo a cinc anys de presó, convertits, finalment, en tres mesos i vint dies que passà a la presó Model de Barcelona. Amb tot, el mapa fou reeditat diverses vegades amb grans tiratges i es convertí en un referent per a diverses generacions. L'escriptor Joan Fuster digué d’aquest obra: "La maniobra més eficaç mai feta pels Països Catalans".

De Joan Ballester és el popular lema: De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó

Joan Ballester i Canals

Ballester va iniciar el seu mestratge polític a  Palestra l'any 1930 i posteriorment, el 1935, s'afilià a Nosaltres Sols. Durant la guerra franquista va combatre al front d’Aragó. Fou ferit i capturat pels facciosos a Tarragona. Durant la Segona Guerra Mundial va col·laborar activament amb els aliats anglesos i francesos. Amb Joan Mateu i Manuel Cruells, el 1945 va crear l'organització Resistència Nacional i el grup Bandera, editora del butlletí Bandera del Poble Català. Posteriorment, col·laborà amb el FNC.

Treballador del sector de la publicitat cinematogràfica, des de la seva empresa "Públia", al carrer del Consell de Cent 281 de Barcelona va fundar la llibreria del mateix nom des d'on impulsà importants campanyes de divulgació com el Diccionari Alcover-Moll.

Però la iniciativa que el feu àmpliament conegut fou la coneguda edició del mapa dels Països Catalans. Una obra que amplià la seva popularitat a partir de la denúncia de 1967 per "propaganda il·legal i impressió clandestina" oberta pel Tribunal de Orden Público que li demanava fins a cinc anys de presó. El seu advocat, en Jordi Casas-Salat, del FNC, portà la seva defensa.

Gràcies a ell, només va estar detingut, juntament amb el seu soci Joan Mateu i Ferrer, del 9 al 29 de setembre de 1968 i tres mesos, el 1970. No va ser fins a sortir de la presó que va obtenir el permís per a imprimir i distribuir el mapa.

Des de la rebotiga de la llibreria Públia, coneguda com la llibreria Ballester, on el líder del FNC Joan Cornudella també hi tenia despatx, va impulsar trobades de joves d'arreu del país. Des d'allà també s'editaven les publicacions d'Edicions d'Aportació Catalana, amb un fons de catàleg proper a la seixantena de títols de temàtica cultural i formació política.

El 1963 va participar als Jocs Florals, celebrats aquell any a Montevideo on guanyà el Premi Presidència de la Generalitat amb l’obra Per una consciència de país.

Als anys setanta es va implicar activament en les campanyes antirepressives, fet que va provocar que la seva llibreria patís diversos atemptats feixistes. La llibreria Ballester va tancar a finals dels anys 80 però el seu llegat ha continuat fins avui i la seva veu continua, en certa manera, des les ones, més enllà dels Pirineus, de la mà del seu fill Berenguer Ballester, locutor a Ràdio Arrels, a la Catalunya Nord.

Ens enrevisten a ETV per parlar del Mapa Ballester
Ens enrevisten a ETV per parlar del Mapa Ballester
Notícies relacionades amb aquest projecte
Avui ha renascut una icona del nostre país: El mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós
10/11/2020

Avui ha renascut una icona del nostre país: El mapa dels Països Catalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós

Avui ha renascut una icona del nostre país: El mapa dels PaïsosCatalans de Joan Ballester i Canals i Antoni Bescós

Arran de la crida de l'espai cultural gironí 'El Foment', fent una crida a omplir les xarxes amb imatges de mapes dels Països Catalans per commemorar el 40è aniversari de la mort de Ballester, vam tenir clara la idea de recuperar aquest històric mapa i de fer-lo arribar arreu.

 

L'actual reedició del mapa Països Catalans: divisió comarcal, la primera del segle XXI i amb el nom dels autors, reprodueix una edició de 1971 que modifica detalls d’una primera original de 1962.

L'editor Joan Ballester i Canals (1913-1980) i el cartògraf Antoni Bescós i Ramon (1900-1976) de Barcelona, foren promotors i dissenyadors d'aquest mapa, hereu polític d'una altra imatge, feta per l’organització Palestra (1930-1938), amb el títol de La nostra pàtria (1932).

Ballester fou editor d'Edicions d’Aportació Catalana, escriptor, llibreter i un incansable activista polític independentista. Milità a Palestra, Nosaltres Sols (1930/1935) i combaté al  front antifeixista (1936-1939).

Va patir la repressió franquista. Sota la imputació de propaganda il.legal va rebre multes i petició de cinc anys de presó, convertits finalment, en tres mesos i vint dies (1968/1970). Tot per editar el mapa que hem decidit reeditar des de la Fundació Reeixida.

Als anys 80, la seva llibreria, la Públia de Barcelona, va rebre diversos atacs feixistes. Amb tot, el mapa fou reeditat diverses vegades amb grans tiratges i es convertí en un referent per a diverses generacions. 

L’escriptor Joan Fuster en digué: És la maniobra més eficaç mai feta pels Països Catalans.

Del propi Joan Ballester és el popular lema: De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Ben aviat ales vostres botigues! 

 

Les característiques i mides del cartell son:

50 x 70cm, paper especial tatami ivory de 150grams.

Cada cartell anirà dins un tub de 50 x 60cm per tal que no s’arrugui, i que el pugueu enviar sense problema amb les vostres comandes.

El seu de venda al públic serà de 10€.

Qui era Joan Ballester i Canals? Aquí va la seva biografia
13/11/2020

Qui era Joan Ballester i Canals? Aquí va la seva biografia

Joan Ballester i Canals

Ballester va iniciar el seu mestratge polític a l’organització cívico-política "Palestra" l'any 1930 i posteriorment, el 1935, s'afilià al partit Nosaltres Sols. Durant la guerra franquista va combatre al front d’Aragó. Fou ferit i capturat pels facciosos a Tarragona. Durant la Segona Guerra Mundial va col·laborar activament amb els aliats anglesos i francesos. Amb Joan Mateu i Manuel Cruells, el 1945 va crear l'organització Resistència Nacional i el grup Bandera, editora del butlletí Bandera del Poble Català. Posteriorment, col·laborà amb el Front Nacional de Catalunya.

Treballador del sector de la publicitat cinematogràfica, des de la seva empresa "Públia", al carrer del Consell de Cent 281 de Barcelona va fundar la llibreria del mateix nom des d'on impulsà importants campanyes de divulgació com el Diccionari Alcover-Moll.

Però la iniciativa que el feu àmpliament conegut fou la coneguda edició del mapa dels Països Catalans. Una obra que amplià la seva popularitat a partir de la denúncia de 1967 per "propaganda il·legal i impressió clandestina" oberta pel Tribunal de Orden Público que li demanava fins a cinc anys de presó. El seu advocat, en Jordi Casas-Salat, del Front Nacional de Catalunya, portà la seva defensa. Gràcies a ell, només va estar detingut, juntament amb el seu soci Joan Mateu i Ferrer, del 9 al 29 de setembre de 1968 i tres mesos, el 1970. No va ser fins a sortir de la presó que va obtenir el permís per a imprimir i distribuir el mapa.

Des de la rebotiga de la llibreria Públia, coneguda com la llibreria Ballester, on el líder del FNC Joan Cornudella també hi tenia despatx, va impulsar trobades de joves d'arreu del país. Des d'allà també s'editaven les publicacions d'Edicions d'Aportació Catalana, amb un fons de catàleg proper a la seixantena de títols de temàtica cultural i formació política. L'editorial també edità quaderns, cartells, calendaris, fulletons i, evidentment, el mapa dels Països Catalans.

El 1963 va participar als Jocs Florals, celebrats aquell any a Montevideo on guanyà el Premi Presidència de la Generalitat amb l’obra Per una consciència de país. Als anys setanta es va implicar activament en les campanyes antirepressives, fet que va provocar que la seva llibreria patís diversos atemptats feixistes. La llibreria Ballester va tancar a finals dels anys 80 però el seu llegat ha continuat fins avui i la seva veu continua, en certa manera, des les ones, més enllà dels Pirineus, de la mà del seu fill Berenguer Ballester, locutor a Ràdio Arrels, a la Catalunya Nord.

De Joan Ballester és el popular lema "De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó".

Una nova edició del mapa dels Països Catalans, pel segle XXI
17/11/2020

Una nova edició del mapa dels Països Catalans, pel segle XXI

La nova reedició del mapa dels Països Catalans, que compta amb l'autorització dels descendents dels autors, ja va endavant!

 

Té un format de 70 x 50 cm, amb un paper "symbol tatami" de 150 gr amb el disseny original de l'edició de 1971.

S'hi han inclòs per primera vegada els noms dels autors així com un petit text amb la història del mapa i els logotips de les entitats impulsores i col·laboradores.

La 1a tirada del mapa dels Països Catalans exhaurida. La 2a arribarà a totes les llibreries a partir de dilluns que ve.
08/12/2020

La 1a tirada del mapa dels Països Catalans exhaurida. La 2a arribarà a totes les llibreries a partir de dilluns que ve.

Molt bones notícies, la reedició del #MapaBallester ha estat un èxit gracies a tot vosaltres.

 

Dilluns que ve, 14 de desembre, trobareu a les llibreries més importants del país, aquesta reedició del mapa dels Països Catalans, que compta amb l'autorització dels descendents dels autors, té un format de 70 x 50 cm, amb un paper "symbol tatami" de 150 gr amb el disseny original de l'edició de 1971.

Per primera vegada s'ha inclòs els noms dels autors, així com un petit text amb la història del mapa i els logotips de les entitats impulsores i col·laboradores.

 

Aquí van totes les llibreries on podreu trobar el Mapa Ballester, 80 arreu de les nostres comarques a dia d'avui
13/12/2020

Aquí van totes les llibreries on podreu trobar el Mapa Ballester, 80 arreu de les nostres comarques a dia d'avui

Cada dia augmenten les llibreries interessades en vendre el Mapa Ballester dels Països Catalans, aquí teniu el llistat a dia d'avui.

 

Alt Penedès:

Llibreria la Cultural

Carrer de Sant Joan, 12

Vilafranca del Penedès

Telèfon: 938920848

 

L’Odissea

Carrer de la Font, 26

Vilafranca del Penedès

Telèfon: 938181473

 

 

Anoia:

Aqualata

Carrer de Sant Josep, 14

Igualada

Telèfon: 938051029

 

Cal Rabell

Carrer de Santa Caterina, 17

Igualada

Telèfon: 938032940 

 

Bages:

Llibres Parcir

Carrer d’Àngel Guimerà, 74

Manresa

Telèfon: 938733882

 

 

Baix Camp:

Bat a Bat

Carrer de Galanes, 8,

Reus

Telèfon: 977326983 

 

Llibreria Galatea

Carrer de Jesus,5-7

Reus

Telèfon: 977773669 

 

Llibreria Gaudí,

Carrer de Galera,12

Reus

Telèfon: 977340530

 

 

Baix Llobregat:

Llibreria Arola

Passeig de Pi i Margall,18

Molins de Rei

Telèfon: 936681949

 

Llibreria Barba

Carrer de Rafael de Casanova, 45

Molins de Rei

Telèfon: 936682286

 

 

Barcelonès:

Altaïr

Carrer de la Gran via de les Corts Catalanes,616

Barcelona

Telèfon: 933427171

 

Casa Usher Llibreters

Carrer de Santaló, 79

Barcelona

Telèfon: 935466111

 

Espai Quera

Carrer dePetritxol,2

Barcelona

Telèfon: 933180743

 

La ciutat invisible

Riera d’Escuder,38

Barcelona

Telèfon: 932989947

 

Llibreria Clau de Volta

Passeig de Maragall, 84

Barcelona

Telèfon: 933515402

 

Llibreria Horitzons

Carrer de Rosselló, 268

Telèfon: 934513097

 

Vilaweb

Carrer de Ferlandina,43

Barcelona

Telèfon: 934426439

 

 

Berguedà:

Llibreria quatre cantons

Passeig de la indústria,29

Berga

Telèfon: 938212996

 

Eivissa:

Llibreria Mediterrània

Avinguda d'Espanya, 70 baixos

Eivissa

Telèfon: 971124211

 

 

Garraf:

Llibreria Gabaldà

Plaça de la Vila, 6

Sant Pere de Ribes

Telèfon: 938960251

 

Llibreria La Mulassa

Rambla Principal, 2. Local 1

Vilanova i la Geltrú

Telèfon: 938144846

 

Llorens llibres

Carrer de Sant Sebastià,12

Vilanova i la Geltrú

Telèfon: 938141606

 

 

Garrotxa:

Llibreria Drac

Passeig d'en Blay, 61

Olot

Telèfon: 972261030

 

 

Gironès:

Llibreria Geli

Carrer de l’Argenteria,18

Girona

Telèfon: 972201790

 

Llibreria Les Voltes

Plaça del vi,2

Girona

Telèfon: 972201969

 

Llibreria 22

Carrer de les Hortes,22

Girona

Telèfon: 972212395

 

 

Horta:

Fan Set

Carrer de Sant Ferran, 12

València

Telèfon: 960913832

 

 

Lluçanès:

Call Siller

Carrer Major, 38

Prats de Lluçanès

Telèfon: 938560111

 

 

Mallorca:

Llibreria Quart Creixent

Carrer d’en Rubí,5

Mallorca

Telèfon: 971713821

 

 

Maresme:

Buc de llibres

Carrer de Sant Josep, 17

Mataró

Telèfon: 937996186

 

Doria llibres

Carrer d’Argentona,24

Mataró

Telèfon: 937906799

 

La llopa

Carrer de Sant Joan,62

Calella

Telèfon: 937661634

 

Llibreria Gelabert,

Carrer d’Abell,43

Canet de Mar

Telèfon: 937940198

 

Llibreria l’Índex

Carrer de Miquel Borotau, 8-10

Vilassar de Mar

Telèfon: 937590833

 

Noguera:

Llibreria L’Argonauta

Carrer de Barcelona, 28

Balaguer

Telèfon: 973448728

 

 

Osona:

Llibreria Contijoch

Passeig de Sant Joan, 63

Manlleu

Telèfon: 938512380

 

Llibreria Mater Impremta

Carretera de Sant Hipòlit, 23

Vic

Telèfon: 938816407

 

Muntanya de llibres

Carrer de Verdaguer, 31

Vic

 

 

Pallars Jussà:

La Singratalla

Rambla Doctor Pearson, 18

Tremp

Telèfon: 973651151

 

 

Pla de l’Estany:

Llibreria l’Altell

Carrer de la canal, 2

Banyoles

Telèfon: 972580270

 

Llibreria Forum

Passeig de la indústria, 28

Banyoles

Telèfon: 972581481

 

 

Pla d’Urgell:

Llibreria Dalmases

Carrer de Jacint Verdaguer,5

Mollerussa

Telèfon: 973600985

 

 

Rosselló:

Llibreria Catalana

Plaça de Joan Payrà,7

Perpinyà

 

 

Segrià:

Llibreria Caselles

Carrer Major, 46

Lleida

Telèfon: 973242346

 

Copimpres

Canonge Brugulat, 8

Lleida

Telèfon: 973281242

 

 

Tarragonès:

Llibreria La Capona

Carrer del Gasòmetre, 43

Tarragona

Telèfon: 977241233

 

 

Urgell:

Llibreria Estel

Carrer Rocabruna, 21

Tàrrega

Telèfon: 973500118

 

 

Vallès Occidental:

Llar del Llibre

Passeig de la Plaça Major, 12

Sabadell

Telèfon: 937275804

 

Llibreria Cinta

Carrer Ample, 97

Terrassa

Telèfon: 937356190

 

Llibreria Efora

Passeig de Cordelles, 18

Cerdanyola del Vallès

Telèfon: 673078608

 

El Racó del Llibre

Carrer Doctor Robert, 12

Rubí

Telèfon: 936995849

 

Llibreria l’Ombra

Carrer de Pere Esmendia, 21

Rubí

Telèfon: 936995051

 

Llibreria Paideia

Carrer Santa Maria, 4

Sant Cugat del Vallès

Telèfon: 936740314

 

 

Vallès Oriental:

Badallibres

Carretera de Cànoves, 3

Cardedeu

Telèfon: 938462034

 

Espai 31

Carrer de Teresa Oller, 31

Cardedeu

 

Impremta – papereria Farrés

Carrer Major, 32

Parets del Vallès

Telèfon: 935730452

 

L’Espolsada

Plaça de l’Espolsada, 8

Corró d’Avall (Les Franqueses del Vallès)

Telèfon: 938467861

 

Llibreria Alguer set

Carrer d’Alguersuari, 7

Sant Celoni

Telèfon: 938485204

 

Llibreria La Gralla

Plaça dels Cabrits, 5

Granollers

Telèfon: 938794970

 

Llibreria l’Illa

Avinguda de la Llibertat, 20

Mollet del Vallès

Telèfon: 935703878

 

Strogoff

Carrer de Can Xic Corder, 2

La Garriga

Telèfon: 681660660

 

A més de totes les botigues Abacus.

Ja està circulant la 3a edició del mapa Ballester
28/01/2021

Ja està circulant la 3a edició del mapa Ballester

Encantats, de que ja sigui arreu la 3a edició del mapa dels Països Catalans d'en Joan Ballester i Canals.

I contents, per els nous punts de venda i distribució que van apareixent arreu de la nació.

Gràcies a tots vosaltres.

Col·laboració i article de Sàpiens parlant de la història del mapa dels Països Catalans, d'en Ballester i Canals
04/01/2021

Col·laboració i article de Sàpiens parlant de la història del mapa dels Països Catalans, d'en Ballester i Canals

En el número: 226 de gener de 2021 de la revista de divulgació històrica Sàpiens, trobem un extens article sobre el Mapa Ballester.

A més a més d'aquest mes, fins a nova data, la publicació regalarà el mapa que hem editat als nous subscriptors, aprofiteu-ho.