FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Any 2008
Homenatge a Xirinacs al Palau de la Música Catalana

L

’agost de 2007 Lluís Maria Xirinacs va morir en el més absolut silenci. Un any després, i gràcies a la Fundació Reeixida, es va retre un homenatge a la persona que va donar la seva vida pel seu poble, i ho farem de la manera més sorollosa.

El 13 d’octubre de 2008, a les 9 del vespre de 2008, al Palau de la Música Catalana va tenir lloc un homenatge d’uns 90 minuts ple de sorpreses i emocions

Les intervencions van anar a càrrec d'Oriol Junqueras, Víctor Alexandre, Mossèn Dalmau, Josep Guia, Rosa Calafat, Lluís Planes i Arcadi Oliveres

Xirinacs al Palau

Nascut a Barcelona l'any 1932. El 1947 va ingressar a les Escoles Pies, essent ordenat sacerdot als 22 anys. Dos anys més tard va rebutjar els diners que l'Estat donava als capellans, dins les ajudes que rebia l’esglèsia, fet que el va dur a realitzar una vaga de fam per mostrar el seu desacord. Durant la dècada dels 70 en va dur a terme cinc com a mètode de rebuig al règim, fet que va motivar que fos empresonat en dues ocasions (el 1972 i 1974). Per la seva lluita pacífica i la seva defensa aferrissada dels drets humans va ser candidat al Premi Nobel de la Pau l'any 1975, fet que va repetir els dos anys següents.
Va participar en la Caputxinada i va ser un dels impulsors de l'Assemblea de Catalunya i va romandre durant un any i nou mesos davant la presó Model fins que l'any 1977 es va aprovar la Llei d'Amnistia.
Aquell any es va presentar com a independent a les eleccions generals essent escollit senador per la circumscripció de Barcelona amb prop de mig milió de vots.
Va prosseguir amb el seu activisme polític liderant la candidatura del Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional (BEAN) el 1979 al Congrés de Diputats i, novament, un any després a les eleccions al Parlament de Catalunya.

L'any 1980 va abandonar la política activa per dedicar-se a l'estudi d'un nou model econòmic al Centre d'estudis Joan Bardina, fundat juntament amb Agustí Chalaux el 1984, participant en altres iniciatives socials com la Fundació Tercera Via o l'Escola Randa.
El 1990 va abandonar el sacerdoci.
Dins la seva faceta d'escriptor destaquen obres com L'espectacle obsessiu: diari de presó (1971), a més de la seva afamada trilogia titulada La traïció dels líders, publicada entre 1993 i 1997, en que critica el paper de la classe política durant la Transició.
A l'edat de 65 anys es va doctorar en Filosofia a la Universitat de Barcelona.
L' 1 de gener de 2000 va iniciar una campanya vers la independència dels Països Catalans amb una plantada diària a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, inspirant el moviment assembleari als Països Catalans dins la campanya 'Jo també em planto'.
El 25 d'octubre de 2005, a l'edat de 74 anys, va ser detingut per la policia espanyola i va ingressar a la presó.
L'any 2004 va rebre el Premi canigó de la Universitat Catalana d'Estiu.
L'11 d'agost de 2007 el seu cos va ser trobat mort al coll de la Tuta, a un bosc proper a Ogassa (Ripollès).

Notícies relacionades amb aquest projecte
La Comissió Centenari de l´estelada co-organitza l´homenatge a Lluís Maria Xirinacs
30/08/2008

La Comissió Centenari de l´estelada co-organitza l´homenatge a Lluís Maria Xirinacs

Pocs dies després de la mort de Lluís Maria Xirinacs, es posava en marxa la preparació de l´homenatge nacional, a l´incansable lluitador per les llibertats del nostre poble.

Des de bon principi la Comissió Centenari de l´estelada fou el nucli vertebrador que formà l´equip que portarà a terme l´acte del proper 13 d´octubre al Palau de la Música - Xirinacs al Palau.

L´acte comptarà amb les intervencions de:
Mossèn Dalmau
Josep Guia
Rosa Calafat
Arcadi Oliveres
Víctor Alexandre
Lluís Planes
Oriol Junqueras

El 13 d’octubre de 2008, a les 9 del vespre al Palau de la Música, retrem un homenatge a Xirinacs
25/09/2008

El 13 d’octubre de 2008, a les 9 del vespre al Palau de la Música, retrem un homenatge a Xirinacs

El dia 19 de setembre a les 12h del migdia va tenir lloc la presentació pública, en roda de premsa, de l’acte d’Homenatge a Lluís Maria Xirinacs, que està co-organitzat per la Comissió Centenari de l´Estelada / Fundació Reeixida.

Van intervenir en Àlex Fenoll, un dels promotors de l’Homenatge així com en Joel Joan i en Oriol Junqueras col.laboradors en la seva organització.

Joel Joan va començar destacant la massiva afluència de la ciutadania en el dia de la missa de comiat a Xirinacs. També va remarcar que l’acte pretén mirar cap al futur presentant la figura de Xirinacs a les generacions més joves del País. En aquest sentit va comentat que l’acte en sí pretén ser molt dinàmic amb la participació de diferents grups de música dels Països catalans i també presentar un contingut de calat, a través de l’intervenció de personalitats com en Oriol Junqueras, en Víctor Alexandre, en Josep Guia, Arcadi Oliveres....

Per la seva banda Oriol Junqueras a va fer referència a la força de Xirinacs, una persona que va defensar les seves idees davant de totes les dificultats que se li van presentar. En aquest sentit Junqueras va reivindicat el llegat de Xirinacs com a exemple a seguir per les noves generacions en temps encara difícils.

Enllaç al web de Xirinacs al Palau

Totes les entrades exhaurides de l´Homenatge a Xirinacs al Palau de la Música
03/10/2008

Totes les entrades exhaurides de l´Homenatge a Xirinacs al Palau de la Música

Totes les localitat per l´acte del proper 13 d´octubre a les 21:00 el Palau de la Música Catalana co-organitzat per la Comissió del Centenari de l´Estelada ja estan exhaurides, tot i la poca difusió que n´han fet els mitjans de comunicació oficials.

Èxit total abans de començar per l´acte dirigit per Joel Joan i en què hi intervindran diversos ponents i grups de música.

Entre els ponents hi haurà Mossèn Dalmau, Lluís Planes, Arcadi Oliveres, Montserrat Carulla i Oriol Junqueras

Tota la informació sobre l´acte

A 6 cinemes de Catalunya és podrà veure en directe l´homenatge nacional a Xirinacs...de Palamòs fins a Lleida
04/10/2008

A 6 cinemes de Catalunya és podrà veure en directe l´homenatge nacional a Xirinacs...de Palamòs fins a Lleida

A tots aquells que no els hagi estat possible tenir localitat per l´homenatge, podreu seguir-lo en directe el mateix dia 13 d´cotubre als següents cinemes:
Berga (Berguedà) - Cinemes Catalunya - C/Ciutat,33
La seu d´Urgell ( Alt Urgell) - Cinemes Guiu - Av.Celoria,54
Lleida (Segrià) - Cinemes Rambla - Anselm Clavé,11
Mollerussa (Plà de l´Urgell) - Cinemes Urgell - Navarra,7
Palamós (Baix Empordà) - Cinemes Kyton - Av.11 de setembre,18
Tàrrega (Urgell) - Cinema Majestic- Av.Catalunya,56

Enllaç al web amb tota la informació sobre en Xirinacs

Més de 1.600 persones homenatgen la ´figura coherent´ de Xirinacs
14/10/2008

Més de 1.600 persones homenatgen la ´figura coherent´ de Xirinacs

Més de 1.600 persones han retut aquest dilluns homenatge a Lluís Maria Xirinacs. Poc després d´un any de la seva mort, un Palau de la Música Catalana ple ha recordat la seva figura, definida per tots com a un ´patriota coherent´, un defensor de la independència del país i una bona persona.
Diferents personalitats de la societat civil dels Països Catalans han lloat Xirinacs i la seva defensa per les llibertats. Un dels promotors de l´acte, l´actor i líder de Sobirania i Progrés, Joel Joan, ha explicat, en declaracions a l´ACN abans de començar l´acte, que Xirinacs va ser ´un home coherent tota la seva vida i això ha resultat ser molt incòmode´.
Joan ha mostrat ´molt de respecte´ per ´la seva manera de pensar i les seves actituds davant de les coses´, especialment ´ara que estem començant a veure líders de paper´, i ha dit que Xirinacs ´és un guia´.

Enllaç a la notícia al 3cat24

Ciudadanos emprenyats amb Televisió de Catalunya i Mònica Terribas
13/02/2009

Ciudadanos emprenyats amb Televisió de Catalunya i Mònica Terribas

Ciudadanos considera que l´emissió del passat 30 de gener al canal 33 de l´homenatge que va co-organitzar la Comissió Centenari de l´Estelada no és mes queun publireportaje de exaltación nacionalista y aquelarre alrededor del ex sacerdote Xirinacs.
Terribas ha respòs considerant a Xirinacs un pacifista de tota la vida.

Enllaç a la notícia sencera al web dels Ciudadanos o si voleu, la podeu llegir aquí a sota:

C's considera un 'publireportaje' de exaltación nacionalista y 'aquelarre alrededor del ex sacerdote Xirinacs' el acto retransmitido por Canal 33

Terribas ha considerado a Xirinacs 'un pacifista de toda la vida para que existiera el Parlamento autonómico' y, Robles, diputado de C's, ha recordado que Xirinacs se consideró 'amigo de ETA'.

El grupo parlamentario de Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía ha preguntado, este viernes, a la directora de la Televisión de Cataluña (TVC), Mònica Terribas, por el homenaje a Lluís Maria Xirinacs, condenado por apología del terrorismo, que la cadena autonómica pública emitió el pasado 13 de octubre de 2008.

Antonio Robles, diputado autonómico y portavoz de Ciudadanos en la Comisión de control de la Corporación Catalana de Medios Audiovisuales, ha calificado de “publireportaje en el que se exaltaba el nacionalismo y aquelarre alrededor del ex sacerdote Xirinacs” el reportaje que la cadena pública decidió emitir.

“Amigo de ETA y Batasuna”

Desde Ciudadanos, se ha criticado que, mientras la televisión pública autonómica emite este tipo de “publireportajes”, a duras penas aparece la actividad de uno de los seis grupos del Parlamento de Cataluña, en referencia a la prácticamente nula aparición de Ciudadanos en TVC.

Robles ha criticado a Terribas, como máxima dirigente de la TVC, que ha considerado a Xirinacs “un pacifista de toda la vida para que existiera el Parlamento autonómico” y, el diputado de Ciudadanos, ha recordado las palabras pronunciadas por el ex sacerdote cuando se manifestó “enemigo del Estado español y amigo de ETA y Batasuna”.

Un homenaje a dos terroristas más

Asimismo, el diputado autonómico ha recordado que en ese mismo homenaje, retransmitido por una de las emisoras del ente autonómico, Canal 33, también se honró a otros condenados por terrorismo como: Jaume Martínez Vendrell, que cometió tres asesinatos entre 1977 y 1978, entre otros, el del alcalde de Barcelona, Joaquim Viola; Josep Maria Batista Roca; Antoni Massaguer y Manuel Viusà, estos últimos procesados por el asesinato del empresario José María Bultó y relacionados con la organización terrorista EPOCA (Ejército Popular Catalán), antecesora de Terra Lliure.

Palabras de Xirinacs recordadas, este viernes, en la comisión parlamentaria por el diputado de Ciudadanos:

"Gandhi decía que el no violento no puede tratar con neutralidad a las partes de un conflicto violento: el agresor es el enemigo, el agredido es el amigo, aunque sea violento. Yo he intentado toda la vida luchar por la vía no violenta. Sin embargo declaro aquí y lo digo bien alto por si me escucha algún policía o fiscal: me declaro enemigo del Estado español y amigo de ETA y de Batasuna. (...) Y además, con estilos diferentes. ETA, como está en guerra, mata, pero no arranca uñas. Yo he estado en prisión con gente de ETA con las uñas arrancadas. ETA mata pero no tortura. En cambio Lasa y Zabala murieron torturados. ETA, cuando tira una bomba en un lugar que puede herir a gente que no son militares o que no estén relacionados con los opresores avisa. ¿Sabéis lo que cuesta robar la dinamita, pagarla, transportarla, colocarla, y encima cuando tienen todo a punto avisa que la desactiven? ¿Por qué hace esto? Lo hace porque aún conserva un poco de nobleza del estilo de Ginebra y la conserva porque los otros no la han maleado más. Por que lleva le gente de ETA una vida de ratas, de escondidos, de cloacas, perseguidos. No pueden tener novias, no pueden tener hijos, no pueden ir al cine, no pueden tener nada y si a veces hieren a algún inocente, no es su voluntad."

Ja podeu trobar en dvd, l'acte Xirinacs al Palau que es va celebrar al Palau de la Música Catalana
26/03/2009

Ja podeu trobar en dvd, l'acte Xirinacs al Palau que es va celebrar al Palau de la Música Catalana

Acaba de sortir a la venda el pack DVD+CD de l´acte Xirinacs al Palau que es va celebrar al Palau de la Música Catalana el passat 13 d´octubre de 2008.

L´homenatge va ser co-organitzat per la Comissió Centenari de l´estelada.

Es pot adquirir als següents punts de venda:
El Corte Inglés de Portal de l´Àngel i Francesc Macià de Barcelona
Disco 100 a Barcelona
Llibreria Clau de Volta a Barcelona
Media Markt de Sant Cugat del Vallès
Llibreria La Gralla a Granollers
Robafaves de Mataró
Fotografia Lluís Brunet a Sabadell
També es poden comprar exemplars a través de la web: www.actualrecords.cat