FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Any 2009
Demanda places dedicades a V.Albert Ballester

V

icenç Albert Ballester va morir l´any 1938.

Aquest editor, activista i polític barceloní, després d´una agitada vida sempre compromesa amb Catalunya i la llibertat, el 14 d´agost fou enterrat al Masnou, on visqué molts anys. Quan li ho proposaren a l'aleshores alcalde de Barcelona, aquest va acceptar de dedicar-li una plaça al carrer Canuda, nascuda d´un esfondrament i posterior enderroc de cases, a conseqüència d´un bombardeig aeri feixista.
El 1939 però, l´adveniment de la dictadura ho impedí i, un any més tard, l´ajuntament feixista batejava aquell indret amb el nom de Plaza de la Villa de Madrid.

L´any 1985, gairebé coincidint amb la publicació del llibre de Joan Crexell, Origen de la bandera independentista (El Llamp, 1984), l´editor Enric Borràs i l´autor emplaçaren l´alcalde Pasqual Maragall i al director de l´Arxiu Municipal Jaume Sobrequés, a reprendre aquell nomenament frustrat per la dictadura. La proposta fou aprovada verbalment però mai no s´arribà a posar per escrit.

A Barcelona, de 1938 fins al 2014... Plaça Vicenç Albert Ballester, aconseguida:

El 2008, la Comissió del Centenari de l´Estelada / Fundació Reeixida va tornar a adreçar formalment la proposta a l´alcalde Jordi Hereu. A través de la ponència del Nomenclàtor de la ciutat, finalment s´aprovà aquell mateix any, però encara sense data ni espai físic per a l'homenatjat. Finalment, la designació específica del vial per a Vicenç A. Ballester es concretà a principis de 2013 en un espai dins el districte de Ciutat Vella.

La votació favorable del ple del districte del dia 4 de juliol, es va satisfer una històrica demanda popular que donarà a Barcelona un nou espai de memòria en la llarga trajectòria de la lluita per la llibertat de Catalunya.

La Plaça Ballester, és a Ciutat Vella, just davant dels antics jutjats de la ciutat, a la confluència del carrer Comerç amb el passeig Lluís Companys.

Vicenç Albert Ballester, arreu!

Barcelona, 1872 - El Masnou,1938

Nascut a Barcelona l´any 1872, va cursar estudis de nàutica treballant després a la marina mercant. Va abandonar aquesta feina per motius de salut, començant la seva tasca catalanista al si del Foment Autonomista Català, del qual en seria president. Més endavant va fundar i dirigir La Tralla, adherida a la Unió Catalanista. Aquest setmanari va editar-se entre 1903 i 1907, any en que va ser suspès, rebent al llarg de la seva història moltes denuncies, suspensions i fins i tot la detenció i empresonament dels seus redactors.
Ballester va escriure-hi sota els pseudònims, VIC (Visca la Independència de Catalunya) i ME (Mori Espanya!) Va ser un dels impulsors de l´Associació Nacionalista Catalana (1907), entitat de la Unió dedicada a l´acció patriòtica no electoral. El trobem també col'laborant amb diners i articles, en gairebé totes les revistes lligades a la Unió Catalanista especialment a Renaixement. El 1918 va participar en la fundació de L´Intransigent, i quant va ser suspès, va tornar a publicar La Tralla (2ª època). Durant la Generalitat Republicana, va col'laborar en la revista NS! portaveu de l´organització dirigida per Daniel Cardona. Ballester va ser soci protector de La Reixa, la primera entitat d´ajut als presos catalanistes creada el 1901.

El seu ajut, tant monetari com espiritual, va protegir els presos independentistes i les seves famílies, fos quina fos la seva filiació o el seu estatus social. Gràcies a ell es va anar gestant al seu voltant una colla d´homes que van ser els que van donar cos i forma al que es coneix com nacionalisme radical, sobretot a la fi de la 1GM. Mentre voluntaris catalans lluitaven a les fronteres per la llibertat, en clandestinitat Ballester va fer tota mena de propaganda per tal d´aconseguir la internacionalització de la nostra causa. Precisament de tot aquell abrandament patriòtic en va sortir la bandera de l´estel solitari que, més tard, va esdevenir símbol dels anhels d´alliberament del nostre poble. Convençut de la importància del renaixement nacional, va fundar l´escola Catalana Mossèn Cinto, i va col·laborar amb tots els seus esforços propagant l´Associació Protectora de l´ensenyança catalana. L´any 1931, en ser proclamada la República Catalana es va oferir per col'laborar amb Francesc Macià. El dia de Sant Jordi d´aquell mateix any va veure onejar del balcó principal del Palau de la Generalitat la històrica bandera de la Unió Catalanista. Sota la seva presidència, la Unió es va declarar oficialment independentista.

Betevé emet la notícia de la nova plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, al cap i casal
Betevé emet la notícia de la nova plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, al cap i casal
Tv Girona informa de la inauguració de la plaça dedicada al creador de l'estelada
Tv Girona informa de la inauguració de la plaça dedicada al creador de l'estelada
Notícies relacionades amb aquest projecte
Barcelona, encara pendent del carrer dedicat a Vicenç Albert Ballester.
31/08/2008

Barcelona, encara pendent del carrer dedicat a Vicenç Albert Ballester.

Publiquem a continuació l´escrit de resposta a les gestions per tal que Barcelona disposi d´un carrer dedicat a Vicenç Albert Ballester, seguint la ja formulada en el seu dia per l´historiador Joan Crexell Playà i teòricament ja acceptada pels membres de la ponència del nomenclàtor de la ciutat (fa més de 20anys):

 

Podem informar que, en aquests moments, ni en els darrers cinc anys, no hi ha hagut cap expedient pendent d´aprovació amb aquest nom.
No obstant, el nom Vicenç Albert Ballester serà proposat a la Ponència del Nomenclàtor dels carrers de Barcelona, presidida actualment pel Primer Tinent d´Alcalde, Sr. Carles Martí Jufresa, a la pròxima sessió a celebrar durant els mesos de setembre-octubre, atesa la commemoració d´enguany del centenari de la senyera estelada catalana. Aquesta proposta, una vegada hi hagi estat valorada per la Ponència, em tornaré a posar en contacte amb vostè per a fer-li saber l´acord pres.


Firma: La Secretària de la Ponència del Nomenclàtor.

Vicenç A. Ballester i Camps reconegut per la ciutat de Barcelona
14/11/2008

Vicenç A. Ballester i Camps reconegut per la ciutat de Barcelona

La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona ha aprovat que un emplaçament públic de la ciutat dugui el nom del polític i periodista Vicenç Ballester.

Reunida la comissió presidida pel Tinent d´alcalde Carles Martí el passat 25 de setembre, s´aprovà que en la propera remodelació urbanística de Barcelona, s´adjudiqui un lloc d´honor a l´impulsor de l´Estelada. Després de vint-i-tres anys, finalment s´ha fet oficialment realitat la proposta acordada per l´aleshores alcalde Pasqual Maragall i el director de l´Arxiu Municipal Jaume Sobrequés, a instància de de l´historiador Joan Crexell i l´editor Enric Borràs.

La Comissió del centenari de la senyera estelada / Fundació Reeixida , que havia remès a la comissió del nomenclàtor el recordatori del compromís adquirit per l´ajuntament de Barcelona l´any 1985, es congratula d´aquesta decisió i convida a que aquest homenatge perenne s´escampi per totes les ciutats dels Països Catalans.

Vicenç Ballester va néixer a Barcelona, tot i que visqué molts anys al Masnou (Maresme), on morí l´any 1938. La seva tasca periodística i política la desenvolupà als diaris Metralla, després refundat com La Tralla i L´Insurgent, entre altres publicacions independentistes, on fou multat i repressaliat pel sol fet de defensar la llibertat per Catalunya.

A l´aixopluc de la Unió Catalanista, veritable centre neuràlgic del catalanisme polític del primer quart de segle XX, dirigí entre altres organitzacions independentistes, el Comité Pro-Catalunya, des d´on impulsà la campanya internacional per a aconseguir un estat propi, amb la bandera estelada com a símbol.
 

Fernández Díaz (PP) demana retirar la concessió d´un carrer al promotor de l´estelada a Barcelona
28/12/2008

Fernández Díaz (PP) demana retirar la concessió d´un carrer al promotor de l´estelada a Barcelona

El president del grup municipal del PP a l´Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha instat avui el consistori de Barcelona a retirar la concessió d´un carrer a Vicenç Ballester, promotor de l´estelada o bandera independentista.
En un comunicat, ha explicat que aquesta concessió és un dels acords que va prendre la ponència del nomenclàtor dels carrers de Barcelona. Per a l´edil popular, és patètic que l´equip de govern barceloní permeti aquesta decisió i doni cobertura als plantejaments independentistes d´ERC.
Ja que el PSC valora personatges d´aquesta índole, pot ser que abans s´hagués de plantejar dedicar carrers a altres catalans amb mèrits demostrats, com és el cas de l´inventor de la pesseta, Laureano Figuerola, ha dit.

Enllaç a la notícia del diari espanyol La Razón

Resposta a les declaracions d´Alberto Fernández Díaz per la decisió de tenir un carrer de Barcelona en memòria del creador de la bandera estelada
29/12/2008

Resposta a les declaracions d´Alberto Fernández Díaz per la decisió de tenir un carrer de Barcelona en memòria del creador de la bandera estelada

Barcelona, any 1938 guerra dels tres anys, al carrer de la Canuda encara fumegen les restes de l’edifici on hi havia hagut la seu de la Unió Catalanista.
L’aviació feixista italiana l’ha bombardejada, entre d’atres ”objectius militars”. Mentrestant mor al Masnou (Maresme) Vicenç Albert Ballester i Camps, fill de Barcelona, periodista, darrer president de la Unió Catalanista i impulsor de l’estelada. Aquell mateix any, a proposta de l’equip municipal d’ERC, el nom de Ballester fou designat per ocupar l’espai que deixà l’enderrocada illa de cases del carrer Canuda, l’actual plaça de Madrid. L’acord no s’aplicà mai i logicament, la dictadura s’oblidà per complet del tema. L’any 1985, l’historiador i periodista Joan Crexell recuperà el vell acord consistorial republicà, de la paraula del director de l’Arxiu Històric Municipal, Jaume Sobrequés i del propi alcalde Pasqual Maragall. La paraula però, se l’emportà el vent.

Enguany la Comissió del centenari de l’estelada / Fundació Reeixida, recuperà aquella proposta presentada per Crexell i la remeté a la ponència del nomenclàtor de Barcelona. D’entrada, la secretaria de la ponència no tenia registrada l’aprovació de la proposta de Crexell i ni tan sols tenia constància de la petició. La proposta de la Comissió però, s’acceptà finalment de forma oficial. El setembre de 2008, la ponència del nomenclàtor aprovava per fi, concedir a Vicenç Albert Ballester un espai a la ciutat.

Després de donar compte a la premsa de la rellevant notícia que restitueix la memòria d’un personatge clau en la història de la recuperació de les llibertats nacionals de Catalunya, ja va sortir qui ho rebutjava. Concretament, el regidor popular Alberto Fernández Díaz declarava que no ho trobava adequat.
Des de la Comissió respectem les discrepàncies respecte a aquesta decisió presa o de qualsevol altra.
però obstaculitzar avui el dret de Ballester a tenir un lloc d’honor a Barcelona, és posar fre a la mateixa democràcia. Perquè el cas de Ballester és flagrant. El seu espai de memòria a la ciutat ja porta oficialment 70 anys d’espera i tres aprovacions també oficials, dues de els quals fallides sense emplaçament ferm.

Entenem que el senyor Fernández estigui obligat per ideologia a evitar que s’honori els patriotes i es lloïn els repressors, però per fer-ho bé, a part de rebutjar Ballester públicament, convindria que maldés per preservar els carrers de Barcelona amb noms i personatges que li complauen, com ara el polític i patrocinador de Franco, Francesc Cambó, el navilier i negrer Antoni López o la mateixa plaça Madrid, batejada pels mateixos que la van crear amb els seus projectils. De fer-ho així, la seva demanda plauria encara més a l’imperi.

Alberto Fernández s´oposa a dedicar un espai públic al creador de la bandera independentista
09/02/2009

Alberto Fernández s´oposa a dedicar un espai públic al creador de la bandera independentista

El PP ha demanat que no es polititzi el nomenclàtor de Barcelona. Alberto Fernández Díaz ha indicat que el consistori acaba d´aprovar el nomenament d´espais de la ciutat amb els noms d´Ernesto Che Guevara i de Vicenç Ballester i Canals, creador de la bandera independentista. Ja que el PSC valora personatges d´aquesta mena, potser que abans tingui que plantejar dedicar carrers a altres catalans amb mèrits demostrats, com és el cas de Salvador Dalí, o unes altres celebritats amb virtuts reconegudes internacionalment com Xavier Cugat, Jacques Cousteau o Adam Smith o Juan Pablo II, que en el mes d´abril de 2010 es compleixen cinc anys de la seva mort.

Enllaç a la notícia a e-notícies

El Punt Avui: Vic acorda dedicar una plaça al creador de l´estelada
03/08/2009

El Punt Avui: Vic acorda dedicar una plaça al creador de l´estelada

Vic serà serà la primera ciutat catalan que tindrà una plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, considerat dissenyador i difsor de la bandera estelada.
Ho ha aprovat el ple de l´ajuntament d´avui amb el vot favorable de CiU, ERC, CUP i ICV i l´abstenció de PSC i Plataforma per Catalunya.
D´aquesta manera el PSC ha trencat la unitat del govern municipal, format per CiU, ERC i PSC. La plaça dedicada a Ballester serà l´espai situat davant l´ateneu La Central.
La regidora d´ERC, Gràcia Ferrer, ha defensat que s´homentagi Ballester i ha recordat que d´aquesta manera l´equip de govern compleix els compromisos adquirits fa un any quan es va comprometre a enviar la proposta a la comissió municipal que designa els noms dels carrer. el fet que el fundador de l´estelada doni nom a una plaça de Vic. Per Ferrer, l´espai de davant La Central és el millor perquè és un ´emblema´ de la cultura popular catalana.
Laia Jurado, regidora de la CUP, ha dit que l´opció de donar el nom d´un carrer o plaça a Ballester va ser proposada per ERC com alternativa a la proposta de la CUP de fer onejar permanentment la bandera estelada, ideada per Ballester, a l´ajuntament de la ciutat. Jurado considera que aquesta acció es fa per ´cobrir l´expedient´ independentista dels republicans perquè la proposta d´altres noms com Lluís Maria Xirinacs està encallada des de fa més temps.

Enllaç a la notícia a el Punt Avui.

ABC, Fundación para la defensa de la nación española i el PSOE de Vic afirmen que el creador de l'estelada va ser un activista armat
05/08/2009

ABC, Fundación para la defensa de la nación española i el PSOE de Vic afirmen que el creador de l'estelada va ser un activista armat

Segons el diari espanyol ABC i la Fundación para la defensa de la nación española, afirmen que...

El padre de la «estelada», activista armado, tendrá una plaza en Vic

El Ayuntamiento de Vic (Barcelona) ha decidido dedicar una plaza a Vicenç Albert Ballester Camp, considerado el diseñador y difusión de la bandera independentista. El PSC, que forma gobierno con CiU y ERC, se abstuvo en la votación, con lo que rompió la unidad del equipo de gobierno. Vic se convierte así en el primer municipio con una plaza dedicada al padre de la «estelada».

El Ayuntamiento de Vic (Barcelona) ha decidido dedicar una plaza a Vicenç Albert Ballester Camp, considerado el diseñador y difusión de la bandera independentista. El PSC, que forma gobierno con CiU y ERC, se abstuvo en la votación, con lo que rompió la unidad del equipo de gobierno. Vic se convierte así en el primer municipio con una plaza dedicada al padre de la «estelada».

El portavoz socialista en el Consistorio, Josep Burgaya, criticó la pertenencia de Ballester a un grupo armado y se mostró «sorprendido» por el hecho de que nacionalistas a su parecer más relevantes como Valentí Almirall, Dom_nec Martí i Julià o Antoni Rovira i Virgili no tengan aún ningún espacio con su nombre. Burgaya precisó que su grupo defiende el independentismo como «una de las culturas políticas del país».

El regidor y portavoz de CiU, Xavier Solà, replicó al PSC que Ballester se retractó y que se debe tener en cuenta «toda la trayectoria vital». Por su parte, el edil de ICV, Xavier Tornafoch, puso el ejemplo del ex dirigente surafricano Nelson Mandela, que tras pasar décadas encarcelado obtuvo el Nobel de la Paz.

La iniciativa responde a una petición de ERC como alternativa a la petición de la CUP, hace un año, de hacer ondear la bandera «estelada» en el edificio consistorial. La plaza que llevará el nombre del activista está situada frente a la Central, una antigua fábrica de energía eléctrica en el norte de Vic reconvertida en un ateneo cultural cuyos miembros -Sagals d´Osona, Òmnium cultural y Geganters- solicitaron el nombre de una figura catalanista para el lugar. Vicenç Albert Ballester nació en El Masnou (Barcelona) en 1872 firmaba algunos de sus artículos con el seudónimo VICIME, que significaba «Viva la Independencia de Cataluña y Muera España». Participó en la organización de los actos del Onze de Setembre de 1908, lo que le costó una condena de cárcel.

Hauran de comprar el llibre libre CENT ANYS D?ESTELADA, Un segle d?iconografia independentista on apareix la vida sencera d´en Ballester i llegir-la i veuran que res del que afirmen és veritat.

Enllaç a la notícia apareguda al web nación española

Osona.com: El pare de l'Estelada ja té plaça a Vic
09/09/2009

Osona.com: El pare de l'Estelada ja té plaça a Vic

Des d'aquest dimecres 9 de setembre, Vic ja té físicament la placa de la plaça Vicenç Albert Ballester, ubicada a l'Ateneu la Central. D'aquesta manera, Vic es converteix en la primera ciutat de Catalunya que posa el nom del creador de l'estalada a un carrer o plaça.
La decisió de dedicar una plaça a Ballester es va prendre en el passat ple municipal del mes d'agost, a instàncies d'ERC. La votació d´aquest punt va trencar la unitat de l´equip de govern, ja que el PSC es va abstenir. CiU i ERC, també a l'equip de govern, hi van donar suport juntament amb la CUP i ICV-EUiA. PxC també es va abstenir.

La notícia complerta a Osona.com

Nació Digital informa: Inaugurada a Vic la plaça de Vicenç Ballester
16/09/2009

Nació Digital informa: Inaugurada a Vic la plaça de Vicenç Ballester

Heus aquí l'enllaç a la notícia.

El passat dissabte 12 de setembre s´inaugurà a Vic la plaça dedicada a qui precisament signava amb el pseudònim VIC (Visca la Independencia de Catalunya), el polític, escriptor i impulsor de l´Estelada, Vicenç Albert Ballester i Camps.

Han hagut de passar 70 anys des de la primera petició formal. Concretament fou l´any 1939 a Barcelona, quan aquella primera sol.licitud, fou inicialment acceptada. Havia de ser a l´actual plaça de Madrid, seu de la Unió Catalanista, d´on Ballester en fou el darrer president. Però la imminent derrota de la guerra amb Espanya, n´impedí l´execució. La segona ocasió, tampoc reexida, fou el 1988, i també a Barcelona. Aquella vegada, la promesa de l´alcalde Maragall a l´escriptor Joan Crexell no va dur-se mai a terme. No fou fins l´any 2008 passat, l´any del Centenari de l´estelada, quan la Comissió organitzadora reprengué el fil de Crexell i portà de nou la petició a la junta del Nomeclàtor de la ciutat, que finalment ho aprovà, només però sobre el paper i sense emplaçament específic.

Així doncs, la capital d´Osona, que ho aprovà l´any passat en acord de ple i ho ha implementat darrerament, té l´honor de ser la primera ciutat que honra oficialment a Ballester, precisament en una plaça, talment com ho plantejaren els seus vells amics després de la seva mort, just enguany fa setanta anys.

La descoberta formal de la placa, tingué lloc en un emotiu acte organitzat per les JERC d´Osona. En els parlaments es donà la paraula a membres de la Comissió del centenari i a la regidora municipal Gràcia Ferrer. L´acte es clogué solemnement, amb una esquadra de Miquelets que interpretaren Els Segadors amb instruments de l´època del setge de 1714.

Girona dedica una plaça a Vicenç Albert Ballester
22/12/2009

Girona dedica una plaça a Vicenç Albert Ballester

L´homenatge continua. Després de Barcelona i Vic, arriba el torn de Girona. Després que el Cap i Casal i la Ciutat dels Sants concedissin en el seu dia, sengles vials al pioner de la internacionalització de
l´independentisme contemporani, ara és la Ciutat dels tres rius, qui fa el seu particular homenatge a Vicenç Albert Ballester.

Reprenent el fil d´aquell 9 de setembre de 2008 en que, a proposta d´ERC, el ple de l´Ajuntament de Girona aprovava una moció per commemorar el centenari de la creació de l´estelada, a través d´hissar
l´estendart per la Diada i de concedir un vial a Ballester, el passat 15 de desembre prosperà un nou acord de ple que concretava el darrer tema pendent de l´homenatge. La proposta es concretà en la nominació d´una àmplia plaça situada, en zona verda, entre els barris de Montilivi i Puigvistós, prop de la plaça Ciutat de Figueres, a tocar de la nova Escola Bressol de Montilivi.

Des de la Fundació Reeixida / Comissió del centenari de la bandera estelada, no podem més que aplaudir aquest gest, que no sols honora el consistori gironí, sinó que a més, resitua a un dels forjadors de la Catalunya contemporània en el lloc d´honor que li correspon, ja que sense els seus ideals i la seva tenacitat, avui ni tan sols tindríem les minses institucions que ens representen.

Acció Municipal per Catalunya de Figueres proposa a l´Ajuntament de Figueres que dediqui un carrer, plaça o espai públic al polític i activista Vicenç Albert Ballester i Camps creador de la bandera independentista
30/06/2010

Acció Municipal per Catalunya de Figueres proposa a l´Ajuntament de Figueres que dediqui un carrer, plaça o espai públic al polític i activista Vicenç Albert Ballester i Camps creador de la bandera independentista

Acció Municipal per Catalunya-Figueres proposa i convida als Grups Municipals amb representació a l'Ajuntament de Figueres que facin seva la proposta de d´acordar atorgar el nom de Vicenç Albert Ballester i Camps a un espai públic (carrer, plaça, zona verda, ...) a la ciutat.

Acció Municipal per Catalunya de Figueres proposa a l'Ajuntament de Figueres que dediqui un carrer, plaça o espai públic al polític i activista Vicenç Albert Ballester i Camps creador de la bandera independentista catalana amb el triangle blau i l'estel blanc datada de 1918. 

Vicenç Albert Ballester i Camps (Barcelona, 1872 – El Masnou, 1938), polític i marí de professió després de la Primera Guerra Mundial, impulsà el Comitè Pro Catalunya, per difondre amb l’estelada la demanda de l’entrada de Catalunya a la Societat de Nacions al president nord-americà W. Wilson. Fou membre del Foment Autonomista Català i soci-protector de La Reixa, l’entitat de suport a represaliats polítics. Com a tal, organitzà els actes de l’Onze de Setembre de 1908 que li costaren una condemna a presó. Va militar també a l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i a l’Associació Nacionalista Catalana. El 1903 va fundar la revista La Tralla. Altres mitjans de l’època on col·laborà van ser L’Intrasigent, el butlletí del CADCI i en nombroses revistes catalanes d’Amèrica – com Ressorgiment de Buenos Aires i La Nova Catalunya de l’Havana –. El 1924 va ser el darrer president de la Unió Catalanista, quan aquesta entitat civil es va convertir en partit polític independentista fins la seva dissolució l’any 1936. Vicenç Albert Ballester i Camps va ser un polític i activista incansable en pro de la llibertat de Catalunya que s’inspirà en els principis racionalistes del treball i la fraternitat.

Llegir més: https://www.tramuntanatv.com/news/lamc-proposa-dedicar-un-carrer-de-figueres-al-creador-de-la-bandera-independentista-catalana/

 

Aprovació de la ponència Barcelona, per tal que el dissenyador de l'Estelada, 73 anys, obtingui una plaça a Barcelona
22/11/2012

Aprovació de la ponència Barcelona, per tal que el dissenyador de l'Estelada, 73 anys, obtingui una plaça a Barcelona

Ahir, dimecres, dia 21 de novembre de 2012, la comissió de la ponència del Nomenclàtor de Barcelona, a petició de la Comissió del Centenari de la Bandera Estelada va aprovar provisionalment designar, l´emplaçament que recordarà de forma perenne la figura del polític independentista Vicenç Albert Ballester i Camps (1872-1938). Ballester, polític i activista barceloní, fou president de la Unió Catalanista i impulsor de la bandera estelada, la senyera amb el triangle i l´estel, símbol de la lluita per la independència de Catalunya.

L´indret està situat entre el districte de Ciutat Vella i l´Eixample de Barcelona.

El vial s´aprovà formalment el novembre de 2008, coincidint amb l´any de celebració del centenari de la bandera estelada, però fins avui tenia encara pendent la seva definitiva adjudicació física. Ballester, de professió patró marí, residí al El Masnou, on està enterrat, però nasqué i desenvolupà principalment la seva tasca política a la ciutat de Barcelona.

La demanda que es fa realitat avui, suposa el final d´un llarg procés que va començar l´any de la seva mort, el 1938, fou la primera ocasió, quan l´alcalde Aiguader va aprovar concedir-li el nom d´un solar creat al carrer Canuda imprevisiblement arran d´un bombardeig aeri feixista. Per contra, l´emplaçament patí una doble humiliació rebent el nom de Madrid, la capital on s´hi instal.là 40 anys qui ordenà el bombardeig.

La demanda no es va tornar a reclamar fins l´any 1985, coincidint amb la publicació del llibre “Origen de la bandera independentista" de Joan Crexell, editat per primer cop per El Llamp (1984) i reeditat en tercera edició per Dalmau Editor (2008). El mateix any l´alcalde Pasqual Maragall aprovà informalment recuperar aquella petició, però ningú ho va posar negre sobre blanc.

Amb la celebració del centenari de l´Estelada, la comissió organitzadora va tornar a elevar la proposta a la ponència del Nomenclàtor de Barcelona, que ho aprovà finalment el mateix any 2008.

Quatre anys més tard, la designació física d´un lloc de record per a Vicenç Ballester ja és una realitat, un fet que suposa la definitiva reconciliació de la capital catalana amb un dels seus fills més il.lustres.

Manifest ciutadà en favor d´un lloc d'honor per al creador de la bandera estelada a cada població de Catalunya. Llista d'adherits a la campanya:
04/07/2013

Manifest ciutadà en favor d´un lloc d'honor per al creador de la bandera estelada a cada població de Catalunya. Llista d'adherits a la campanya:

Toni Albà Actor
Aleix Andreu President d?amics de la Bressola Catalunya Nord
Lluis Alos Doctor en Ciències Econòmiques per la UB
Joaquim Auladell Associació Francesc Pujols
Josep Lluís Abad Empresari
Josep-Lluís Anton Empresari
Xavi Alcalde Administratiu
Ramon Alcoberro Filòsof
Sergi Alcon Administratiu
Víctor Alexandre Escriptor
Lluís Alós Doctor en Ciencias Econòmiques per la UB
Agustí Barrera Historiador
Eric Bertran President de NousCatalans
Roger Bofill Professor Agregat en Parc de Recerca UAB
Ramon Boix Cap Gestió d´Inversions
Núria Cadenes Escriptora
Miquel Calçada Periodista
Enric Calpena Historiador
Xavier A.Casanella Chocolat.cat
Carles Castellanos Doctor en traducció per la UAB
Pere Castellanos Llicenciat en Història
Tomàs Callau Historiador
Josep Callis Grup de Recerca En Educació Matemàtica
Daniel Camon Periodista
George Carner Diplomàtic
Ramon Carner Empresari
Roser Carol Llicenciada en Filologia catalana
Jordi Cassassas Historiador
Núria Castells Documentalista
Miquel Català Activista
Ferran Civit ERC l?Espluga de Francolí
Jaume Clotet Periodista
Toni Contijoch Historiador
Albert Coronado Empresari
Jordi Creus Llicenciat en Història
Pep Cruanyes Advocat
Jordi Cuixart Empresari
Bernat Dàmaso Dissenyador gràfic
Rafael Dalmau Editor
Xavier Diez Historiador
Frank Dubé Còmic
Maite Esteve Empresària
Marc Ferrer Historiador
Jaume Fàbrega Gastrònom
Núria Feliu Cantant
Àlex Fenoll Empresari
Gerard Fernández Militant d?ERC
Toni Florido Empresari
Armand de Fluvià Heraldista
Ignasi Fortuny Advocat
Pere Fortuny Advocat
Jaume Garriga Empresari
Mariona Grau Doctora
Quim Gibert Psicòleg
David Gilabert Empresari
Núria Giralt
Alfons Gonzalez
Jan Grau Activista
Josep Guia Doctor en matemàtiques
Eric Herrera Músic
Olga Hiraldo Biòloga
Joel Joan Actor
Odile Laguarda Empresària
Alfons Lopez Tena Solidaritat Catalana per la Independència
Jaume López Dept. Ciències Polítiques i Socials Universitat Pompeu Fabra
Blanca Lorenzo Psicòloga
Quim Llofriu Activista
Isabel-Helena Martí Llicenciada en Periodisme
Toni Masana Regidor
Quim Masferrer Actor
Pau Masramon Empresari
Carles Mercader Empresari
Marta Montcada Artista
David de Montserrat Periodista
Laia Morgui Empresària
Joan M. Muray Historiador i biògraf de Vicenç A. Ballester
Josep Palou Escriptor
Elisenda Paluzie Professora Titular Teoria Econòmica a la UB
Sergi Perelló Secretari nacional de l?Intersindical-CSC
Jaume Piquer Activista
Jordi Piquer Empresari
Santi Pocino President de Mountain Wilderness Catalunya
Daniel Prats Activista
Clàudia Pujol Llicenciada en Periodisme
Josep Puigbó President Casal Catalunya de Buenos Aires
Jordi Rediu Tumacat Films
Jaume Renyer Escriptor
Fermí Rubiralata Historiador
Marc Sardà Informàtic
Carles Sastre Intersindical-CSC
Marc Sellarès Historiador
Anna Serra
Joan Solà Científic
Jordi Sole Escriptor
Agustí Soler Historiador
Robert Surroca Activista
Toni Strubell Filòleg
Mireia Tordera Professora
Jordi Umbert Constructor
Àlvar Valls Escriptor
Joan Vallvé Degà del Col·legi d´Enginyers Industrials de Catalunya.
Pau Vinyes i Roig Historiador
Pau Vericat Empresari
Associació Catalana d´Amics d´Israel
Associació d´Estudis Espinaltians
Associació pro-memòria als immolats per la lllibertat de Catalunya
Associació Patriotica Catalunya 1640
Catalonian food
Cercle Català de Negocis
Comissió de la Dignitat
Esquerra Republicana de Catalunya-Federació de la Catalunya Nord
Esquerra Republicana de Catalunya de Granollers
Fundació President Macià
Fundació Ritort
Grup d´Opinió Els Almogàvers
Irlanda per la Independència de Catalunya - Assemblea Nacional Catalana (ANC) - Irlanda
Intersindical-CSC
Moviment de Cultura Popular El Sotrac
Obra Cultural Catalana de Buenos Aires
Partit Socialista d?Alliberament Nacional
Sang culé cor català
Sobirania i Justícia
Solidaritat Catalana per la Independència
Xecna

La Fundació Reeixida, proposa un Homenatge nacional a Vicenç Albert Ballester, on totes les poblacions catalanes n´han de formar part
04/07/2013

La Fundació Reeixida, proposa un Homenatge nacional a Vicenç Albert Ballester, on totes les poblacions catalanes n´han de formar part

El desvetllament nacional que està vivint avui la població de Catalunya reclama a les seves institucions estar a l´alçada dels esdeveniments. La memòria permanent amb que s´ha honrat.
Vicenç Ballester a Vic, Girona i ara, Barcelona, la seva ciutat natal, han de recollir-la també la resta de poblacions del país.
L´aprovació de la nova plaça barcelonina ha de servir per obrir un nou espai de memòria per la ciutat i per esperonar la resta del país a prendre´n exemple, dedicant també un indret de record a un dels catalans il·lustres. Els sotasignats ens congratulem que finalment s´hagi atorgat un record permanent a Ballester a Barcelona per la històrica demanda ja aprovada fa setanta-cinc anys i perquè avui més que mai es fa evident que la seva lluita tenaç és viva entre nosaltres. Tenim una gran oportunitat perquè el país prengui exemple de la capital catalana recordant igualment Ballester arreu dels nostres pobles i ciutats.

Barcelona, otorga finalment una plaça al creador de l´estelada: Vicenç Albert Ballester
04/07/2013

Barcelona, otorga finalment una plaça al creador de l´estelada: Vicenç Albert Ballester

Vicenç Albert Ballester va morir l´any 1938, enguany farà 75 anys. Aquest editor, activista i polític barceloní, després d´una agitada vida sempre compromesa amb Catalunya i la llibertat, el 14 d´agost fou enterrat al Masnou, on visqué molts anys. Quan li ho proposaren a l'aleshores alcalde de Barcelona, aquest va acceptar de dedicar-li una plaça al carrer Canuda, nascuda d´un esfondrament i posterior enderroc de cases, a conseqüència d´un bombardeig aeri feixista.
El 1939 però, l´adveniment de la dictadura ho impedí i, un any més tard, l´ajuntament feixista batejava aquell indret amb el nom de Plaza de la Villa de Madrid.

L´any 1985, gairebé coincidint amb la publicació del llibre de Joan Crexell, Origen de la bandera independentista (El Llamp, 1984), l´editor Enric Borràs i l´autor emplaçaren l´alcalde Pasqual Maragall i al director de l´Arxiu Municipal Jaume Sobrequés, a reprendre aquell nomenament frustrat per la dictadura. La proposta fou aprovada verbalment però mai no s´arribà a posar per escrit.

El 2008, la Comissió del Centenari de l´Estelada / Fundació Reeixida va tornar a adreçar formalment la proposta a l´alcalde Jordi Hereu. A través de la ponència del Nomenclàtor de la ciutat, finalment s´aprovà aquell mateix any, però encara sense data ni espai físic per a l'homenatjat. Finalment, la designació específica del vial per a Vicenç A. Ballester es concretà a principis de 2013 en un espai dins el districte de Ciutat Vella.

La votació favorable del ple del districte del dia 4 de juliol, satisfà una històrica demanda popular que donarà a Barcelona un nou espai de memòria en la llarga trajectòria de la lluita per la llibertat de Catalunya.

El 3/24 explica que Barcelona dedicarà una plaça al creador de l'estelada. Un altre victòria per la Fundació Reeixida
16/08/2013

El 3/24 explica que Barcelona dedicarà una plaça al creador de l'estelada. Un altre victòria per la Fundació Reeixida

Després de moltes gestions fetes per la Comissió Centenari de l'Estelada / Fundació Reeixida, hem arribat a aconseguir-ho.

De fet, les gestions per arribar a aconseguir aquesta petita victòria, han estat sense treva, des de que vam engegar aquest projecte el 2008, seguint el que ja havia aprovat el Govern Català l'any 1938.

Us preguem que si no us voleu perdre aquest acte històric, estigueu atents a les nostres xarxes socials.

Quant tinguem concretats hora i contingut de l'acte us passem més informació.

Enllaç a la notícia al canal 3/24

A Barcelona Tv, ja parlen de la nova plaça dedicada al creador de l´estelada, Vicenç Albert Ballester, promoguda per la Fundació Reeixida
18/01/2014

A Barcelona Tv, ja parlen de la nova plaça dedicada al creador de l´estelada, Vicenç Albert Ballester, promoguda per la Fundació Reeixida

Des d´aquest dissabte, Barcelona té una plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, el creador de l´estelada, la bandera símbol de l´independentisme català. És a Ciutat Vella, just davant dels antics jutjats de la ciutat, a la confluència del carrer Comerç amb el passeig Lluís Companys.

La inauguració ha servit per retre homenatge a la figura i el pensament de Ballester, ara que fa setanta-cinc anys que va morir. En l´acte, s´ha destacat la plena vigència del seu pensament i de la seva vida, orientada cap a la reclamació de la independència de Catalunya.

Han participat en l´acte el primer tinent d´alcalde, Joaquim Forn, que ha qualificat Ballester d´insubornable català, i la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que ha destacat la ubicació de la plaça, a prop de llocs tan simbòlics per a Catalunya com el Parlament, el Born Centre Cultural i el passeig que porta el nom del president Companys.

La coral El poble que canta ha interpretat diverses cançons patriòtiques, entre les quals, el Cant de la independència, escrita per l´homenatjat.

La decisió de dedicar una plaça a Ballester es va aprovar al consell plenari del districte el 4 de juliol de l´any passat, amb els vots a favor de CiU, ICV-EUiA i Unió per Barcelona.

Enllaç a BTV amb vídeo

Nació Digital informa que la plaça en honor al creador de l´estelada, ha estat atacada per nazis espanyolistes
19/01/2014

Nació Digital informa que la plaça en honor al creador de l´estelada, ha estat atacada per nazis espanyolistes

Quan encara no havien passat ni 24 hores de la inauguració a Barcelona de la plaça en honor al creador de l´estelada, Vicenç Albert Ballester, la formació ultradretana Movimiento Social Republicano (MSR) ha aprofitat la foscor de la nit per mirar de tapar la placa i enganxar tot d´adhesius a la paret com a acció de protesta.

La formació, que anteriorment ja ha protagonitzat diverses accions anti-independentistes, ha reivindicat l´acció a la xarxa social Twitter, mirant així d´aconseguir un cert grau de notorietat.

La notícia a Naciódigital.com

La notícia al diari de Girona. Girona homenatja avui el creador de l'estelada gràcies a les gestions la Fundació Reeixida
20/09/2014

La notícia al diari de Girona. Girona homenatja avui el creador de l'estelada gràcies a les gestions la Fundació Reeixida

Girona va homenatjar ahir el creador de l´estelada, Vicenç Albert Ballester, amb una hissada de la bandera independentista i la descoberta d´una placa commemorativa als jardins de Montilivi que porten el seu nom. L´acte va servir per reconèixer el creador d´una icona que actualment és coneguda internacionalment. L´alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ser l´encarregat de presidir l´homenatge, celebrat ahir al migdia.

L´acte va congregar un centenar de veïns del barri. Puigdemont va descobrir la placa de reconeixement, mentre que el president de l´Associació de Veïns de Montilivi, Ramon Ternero Ternero, i el del barri de Palau-sacosta, Romà Monreal, van protagonitzar conjuntament la hissada de l´estelada. L´homenatge es va tancar amb la interpretació de l´himne d´Els Segadors per part de la Coral de Montilivi i de tots els assistents.

Puigdemont va recordar que quan es va aprovar per ple posar el nom de Vicenç Albert Ballester a aquests jardins, ara fa sis anys, la bandera estelada era una bandera que difícilment travessava gaires fronteres. Avui és una icona reconeguda internacionalment. Se sap que és el símbol de la reivindicació d´un poble que vol ser lliure i independent. El batlle va afegir que l´emplaçament escollit per a l´estelada és un espai digne i adequat per tal de reconèixer la memòria, l´obra i el compromís de Ballester i que és també un espai públic dedicat a la importància que tenen les conviccions i els ideals. Per acabar, va afirmar que l´ideal de Vicenç Albert Ballester insubornable, però potser minoritari i incomprès ara fa 100 anys, era noble i era de justícia, i, per això, finalment ha arribat a tothom.

Per la seva banda, el filòleg i impulsor de la Comissió del Centenari de l´Estelada Joan Marc Passada va fer una glosa de la figura de Vicenç Albert Ballester, a qui va descriure com un dels fundadors del moviment independentista contemporani, que exemplificava un missatge d´unitat en el front sobiranista i un personatge que forma part de la intrahistòria de Catalunya, la història dels petits personatges, que cal recuperar.

En nom dels familiars del creador de l´estelada, Núria Sastre Domènec va afirmar que l´acte i els actes organitzats per la Comissió del Centenari de l´Estelada en el seu moment han ajudat la família a il·luminar la vida i la història i a recuperar la memòria d´aquest parent que ens era una mica llunyà. I va concloure dient que aquí ens té 100 anys després, generacions diferents i de diverses procedències, per continuar la seva lluita.

El president de l´Associació de Veïns de Montilivi, Ramon Ternero, va posar èmfasi en la importància que té per al barri que s´hagin dedicat i reconegut carrers i places de la zona a diversos noms importants de la llengua catalana i la història del país, com el mateix Ballester però també Joan Coromines, Josep Clarà i Ayats, Àngel Serradell, Josep Maria Corredor o Maria Aurèlia Campmany. Avui és pertinent, potser més que mai, fer aquest homenatge i hissar la senyera estelada, va destacar.

La notícia al diari de Girona

TV3 ja informa: El creador de l'estelada tindrà una plaça a Barcelona. Reeixida ho ha aconseguit.
16/08/2013

TV3 ja informa: El creador de l'estelada tindrà una plaça a Barcelona. Reeixida ho ha aconseguit.

Les gestions fetes sense treva des de l'any 2008 des de la Fundació Reeixida, seguint les que ja havien estat engegades 70 anys abans pel Govern català d'aleshores, ha donat fruït.

Avui TV3 ja informa que:

Barcelona dedicarà una plaça al creador de l'estelada. Així ho va decidir recentment el plenari de Ciutat Vella, malgrat el rebuig del PP i el PSC. La plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester té, justament, forma de triangle.

Aquí en teniu l'enllaç.

 

 

El Punt Avui: Girona dedica uns jardins al creador de l'estelada
21/09/2014

El Punt Avui: Girona dedica uns jardins al creador de l'estelada

L'alcalde, Carles Puigdemont; familiars de Vicenç Albert Ballester, i membres de la Comissió Centenari de l'Estelada van inaugurar ahir l'espai

Girona va inaugurar ahir uns jardins al barri de Montilivi dedicats a Vicenç Albert Ballester, creador de l'estelada, segons va informar l'ACN. L'alcalde, Carles Puigdemont; familiars de Ballester, i membres des la Comissió Centenari de l'Estelada –ara Fundació Reeixida– van encapçalar l'acte, que va reunir una quarantena de persones en el moment de la hissada d'una estelada i el descobriment d'una placa amb una de les frases més reconegudes d'aquest fundador del moviment independentista contemporani.

Hi va haver la presència de l'historiador i filòleg Joan Marc Passada; del president de l'Associació de Veïns de Montilivi, Ramon Ternero, i de Núria Sastre Domènec, que va intervenir en nom dels familiars del creador de l'estelada. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va explicar que fa sis anys el ple de la ciutat va aprovar posar el nom de Vicenç Albert Ballester als jardins quan l'estelada era una bandera que “difícilment travessava fronteres”. “Avui és una icona reconeguda internacionalment; se sap que és el símbol de la reivindicació d'un poble que vol ser lliure i independent”, va dir.