FORMA PART DEL PROJECTE!

Trobem les arrels.

Recuperem la Memòria Nacional.

Mantenim l’orgull dels qui lluiten per la llibertat.

Col·labora amb Reeixida i et mantindrem informat de tots els nostres projectes.

Any 2016
Coorganització de l'últim acte de l'homenatge nacional a Folch i Torres

C

oorganització de l'últim acte d'homenatge nacional a Josep Maria Folch i Torres

En el marc del centenari de la primera representació de "Els Pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús", la seva obra més popular i que, encara avui, és la més representada de Catalunya.

Amb aquest acte donarem la rellevància política que mereix el creador del popular quadre nadalenc. Folch i Torres, no només va ser un dels més reeixits dramaturgs catalans de tots els temps, sinó que a més fou un ciutadà compromès amb el seu país i la seva època.

Des de ben jove, va participar en l'incipient moviment independentista català contemporani, essent protagonista de la primera Diada Nacional amb transcendència reivindicativa. Fou detingut l'Onze de Setembre de 1901 en una de les primeres celebracions obertament independentistes davant del monument a Rafael Casanova.

Per aquest motiu, des de la Fundació Reeixida volem homenatjar-lo en l'any que la seva obra més popular compleix cent anys. El seu exemple d'èxit i treball ben fet i el seu compromís nacional ens ensenyen que el moviment català d'alliberament nacional ja porta més d'un segle clamant per un estat propi, tal i com entenem que avui se suposa voler ser representats al món, amb garanties de la nostra pervivència com a nació.

Però aquells primers ciutadans obertament independentistes com Folch i Torres ja veieren clar que ells tampoc no venien del no res, en la commemoració del bicentenari (1714-1914) de la Guerra de Succesió, celebrada dos anys abans de l'estrena de "Els Pastorets". Avui nosaltres som la tercera fornada que, aquest cop sí, guanyarà la llibertat. I el dia 24 de desembre, ho recordarem, en homenatge a Folch i Torres.

L'acte es va dividir en dues parts. La presentació la va fer el sr. Salvador Peig, president de la companyia Joventut de la Faràndula.

El sr. Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, va glossar la trajectòria política de Folch i Torres.

Cloent l'acte la Molt Honorable Presidenta del Parlament Sra. Carme Forcadell.

Els seus inicis

Va començar la seva carrera dirigint "La Tralla", un dels primers periòdics que reivindicaven explícitament la independència de Catalunya

Repressaliat per la llibertat de Catalunya

Va ser fundador de "La Reixa", la primera organització anti-repressiva catalana del segle XX

Fem memòria

Nascut al si d’una família burgesa catalanista, els seus pares Lluis Folch i Lluïsa Torres, tingueren sis fills.

Va destacar de ben jove, per ser l'ànima de la revista 'En Patufet'. El gran èxit de la mateixa el va convertir en un autor seguit per un gran nombre de lectors.

Paral·lelament a la seva activitat literària va néixer la seva consciència política nacionalista, reflectida en la premsa del moment. L'11 de setembre de 1901 va ser detingut i empresonat durant tres dies per prendre part en un acte d'homenatge a l'estàtua de Rafael de Casanova.

La seva activitat política no s'aturava, ni tampoc la literària, com mostra la seva victòria als Jocs Florals l'any 1904. Va ser també secretari de la Unió Catalanista i de l'Orfeó Català.

Poc desprès va començar a escriure al setmanari La Tralla, on va acabar ocupant el càrrec de director, sent un dels màxims responsables del to obrerista i nacionalista de la publicació.

Les seves conviccions van comportar-li greus problemes i diverses multes. El punt màxim va ser la publicació d'uns articles que atacaven a Lerroux, i la publicació a La Tralla el maig de 1905 d'un número commemoratiu de la independència de Cuba.

Un cop a la Catalunya Nord va escriure per a diaris com El Poble Català.

Anys més tard, es va dedicar a la literatura infantil i juvenil, deixant de banda la d'adults.

En Folch i Torres buscava que tots aquells que no sabien llegir, poguessin aprendre a través de la seva literatura, pretenia crear addicció a la literatura en català.

Les seves obres tenien un caire còmic molt saludable basat en jocs de paraules.

El 1916 va escriure 'Els pastorets', l'obra més representada de la producció teatral catalana de tots els temps. Quatre anys després va fundar 'Els Pomells de Joventut', que va ser el moviment juvenil més important del primer quart del segle XX, el qual tenia una finalitat moral i patriòtica. Organitzaven actes, aplecs i desfilades i reivindicaven l'esperit cristià i la puresa de la llengua. Aquest moviment va ser finalment dissolt per ordre del governador civil nomenat per la dictadura de Primo de Rivera l'any 1923.

Però, el bon moment d'en Folch i Torres, se'n va anar a norris amb l'esclat de la Guerra el 1936. Va començar a escriure en castellà, però no se'n va sortir.

La mort del seu fill al front, la penúria econòmica i la mort de la seva esposa el van acabar d'ensorrar.

Notícies relacionades amb aquest projecte
La fundació Reeixida juntament amb la companyia de teatre Joventut de la Faràndula de Sabadell, amb la col.laboració d'Òmnium Cultural, organitzem l'homenatge a Josep Maria Folch i Torres
24/12/2016

La fundació Reeixida juntament amb la companyia de teatre Joventut de la Faràndula de Sabadell, amb la col.laboració d'Òmnium Cultural, organitzem l'homenatge a Josep Maria Folch i Torres

En el marc del centenari de la primera representació de "Els Pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús", la seva obra més popular i que, encara avui, és la més representada de Catalunya. Amb aquest acte donarem la rellevància política que mereix el creador del popular quadre nadalenc. Folch i Torres, no només va ser un dels més reeixits dramaturgs catalans de tots els temps, sinó que a més fou un ciutadà compromès amb el seu país i la seva època.

Des de ben jove, va participar en l'incipient moviment independentista català contemporani, essent protagonista de la primera Diada Nacional amb transcendència reivindicativa. Fou detingut l'Onze de Setembre de 1901 en una de les primeres celebracions obertament independentistes davant del monument a Rafael Casanova. Va ser, després, fundador de "La Reixa", la primera organització anti-repressiva catalana del segle XX i va començar la seva carrera dirigint "La Tralla", un dels primers periòdics que reivindicaven explícitament la independència de Catalunya.


Per aquest motiu, des de la Fundació Reeixida volem homenatjar-lo en l'any que la seva obra més popular compleix cent anys. El seu exemple d'èxit i treball ben fet i el seu compromís nacional ens ensenyen que el moviment català d'alliberament nacional ja porta més d'un segle clamant per un estat propi, tal i com entenem que avui se suposa voler ser representats al món, amb garanties de la nostra pervivència com a nació. Però aquells primers ciutadans obertament independentistes com Folch i Torres ja veieren clar que ells tampoc no venien del no res, en la commemoració del bicentenari (1714-1914) de la Guerra de Succesió, celebrada dos anys abans de l'estrena de "Els Pastorets".

Avui nosaltres som la tercera fornada que, aquest cop sí, guanyarà la llibertat. I el dia 24 de desembre, ho recordarem, en homenatge a Folch i Torres.
L'acte es dividirà en dues parts. La presentació de l'acte per part del sr. Salvador Peig, president de la companyia Joventut de la Faràndula, qui serà l'encarregat de donar la benvinguda i fer la introduirà al sr. Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, que glossarà la trajectòria política de Folch i Torres. A continuació es farà la representació de l'obra amb la col.laboració especial de diferents músics del país.
Clourà l'acte la Molt Honorable Presidenta del Parlament Sra. Carme Forcadell

Nació Digital: El Folch i Torres independentista
18/12/2016

Nació Digital: El Folch i Torres independentista

L’autor de la versió més popular d’"Els Pastorets" va ser un activista patriòtic radical, detingut durant la Diada del 1901 | Va col·laborar a "La Tralla", un setmanari satíric que va ser clausurat

Aquest 24 de desembre, se celebra el centenari de l’obra Els Pastorets en la versió de Josep Maria Folch i Torres (1880-1950), el clàssic més representat del teatre català. Un seguit d’activitats s’han engegat per commemorar aquest aniversari. L’escriptor és el pare de personatges i històries que van convertir-se en èxits populars espectaculars, com les aventures d’en Massagran o la secció Pàgines viscudes que es publicava a En Patufet.

Fenomen de masses

La revista En Patufet, de la qual va ser l’ànima, va ser un autèntic fenomen de masses. Fou la primera revista infantil en català i va arribar a editar 85.000 exemplars, amb més de 300.000 lectors setmanals. Folch i Torres va tenir renom també com a novel·lista, després de guanyar el primer premi de la revista L’Avenç l’any 1904 amb la seva novel·la Lària, adscrita als corrents modernistes.

Però l’autor d’Els Pastorets va ser també un activista polític formidable. Ho recordarà aquest 24 de desembre, a les sis de la tarda, l’homenatge nacional que li farà la Fundació Reeixida en col·laboració amb la companyia de teatre Joventut de la Faràndula de Sabadell i en col·laboració amb Òmnium Cultural. En l’acte intervindran, entre d’altres, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la presidenta del Parlament Carme Forcadell.

Detingut i exiliat

La Diada de l’11 de setembre del 1901 va suposar un abans i un després en elmoviment catalanista. Era un moment d’efervescència política a Catalunya i grups nacionalistes es van aplegar entorn el monument a Rafael Casanova. La policia va intervenir i hi hagueren més d’una vintena de detencions. Un jove Folch i Torres va ser un d’ells i va estar uns dies a la presó. L’autoritat va imposar multes a molts dels detinguts. D’aquí va néixer l’entitat La Reixa, liderada per Vicenç Albert Ballester, i on es va integrar el futur autor d’Els Pastorets, i que és considerada la primera entitat de suport a represaliats polítics.

Folch i Torres va entrar a col·laborar a La Tralla, setmanari satíric d’ideologia nacionalista radical que va aparèixer el 1903 i que de seguida va topar amb les autoritats. Espanya havia perdut Cuba i Filipines feia pocs anys, just quan el moviment catalanista prenia embranzida, i els poders fàctics eren hipersensibles a l’humor i la sàtira contra el patrioterisme espanyol. Un acudit antimilitarista del setmanari Cu-Cut! Va provocar l’assalt de la redacció per un grup de militars. També La Tralla –que Folch i Torres va arribar a dirigir- va ser víctima d’atacs, un de molt greu per part d’un grup de lerrouxistes, els seguidors del líder espanyolista Alejandro Lerroux.

Víctima de la llei de Jurisdiccions

La llei de Jurisdiccions aprovada per reprimir els atacs a la patria y al ejército va suposar el tancament de La Tralla el 1907 després d’un número elogiós amb la independència de Cuba. El clima era tal que el mateix Folch i Torres es va veure obligat a fugir a París una llarga temporada. Més endavant, el setmanari tornaria a sortir amb noms diversos –entre ells Metralla- fins que el setembre de 1923 fou definitivament clausurat. A partir del seu retorn el 1908, la carrera de l’escriptor va consolidar-se com un dels autors literaris més populars.   

Joan-Marc Passada, president de la Fundació Reeixida, explica a NacióDigital que amb l’acte que preparen “volem recordar un aspecte menys conegut de Folch i Torres, com és el seu independentisme combatiu. La importància de la seva obra folklòrica i costumista ha tapat altres vessants de la seva personalitat”. Passada creu que “cal recordar que fa cent anys ja hi havia persones que defensaven amb fermesa la via independentista”.