Notícia

La fundació Reeixida juntament amb la companyia de teatre Joventut de la Faràndula de Sabadell, amb la col.laboració d'Òmnium Cultural, organitzem l'homenatge a Josep Maria Folch i Torres

Memòria nacional, Memòria Històrica, Sabadell, Folch i Torres
Carme Forcadell, Salvador Peix i Jordi Cuixart glossen la trajectòria independentista de Folch i Torres Autor/a: Lluís Brunet

En el marc del centenari de la primera representació de "Els Pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús", la seva obra més popular i que, encara avui, és la més representada de Catalunya. Amb aquest acte donarem la rellevància política que mereix el creador del popular quadre nadalenc. Folch i Torres, no només va ser un dels més reeixits dramaturgs catalans de tots els temps, sinó que a més fou un ciutadà compromès amb el seu país i la seva època.

Des de ben jove, va participar en l'incipient moviment independentista català contemporani, essent protagonista de la primera Diada Nacional amb transcendència reivindicativa. Fou detingut l'Onze de Setembre de 1901 en una de les primeres celebracions obertament independentistes davant del monument a Rafael Casanova. Va ser, després, fundador de "La Reixa", la primera organització anti-repressiva catalana del segle XX i va començar la seva carrera dirigint "La Tralla", un dels primers periòdics que reivindicaven explícitament la independència de Catalunya.


Per aquest motiu, des de la Fundació Reeixida volem homenatjar-lo en l'any que la seva obra més popular compleix cent anys. El seu exemple d'èxit i treball ben fet i el seu compromís nacional ens ensenyen que el moviment català d'alliberament nacional ja porta més d'un segle clamant per un estat propi, tal i com entenem que avui se suposa voler ser representats al món, amb garanties de la nostra pervivència com a nació. Però aquells primers ciutadans obertament independentistes com Folch i Torres ja veieren clar que ells tampoc no venien del no res, en la commemoració del bicentenari (1714-1914) de la Guerra de Succesió, celebrada dos anys abans de l'estrena de "Els Pastorets".

Avui nosaltres som la tercera fornada que, aquest cop sí, guanyarà la llibertat. I el dia 24 de desembre, ho recordarem, en homenatge a Folch i Torres.
L'acte es dividirà en dues parts. La presentació de l'acte per part del sr. Salvador Peig, president de la companyia Joventut de la Faràndula, qui serà l'encarregat de donar la benvinguda i fer la introduirà al sr. Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, que glossarà la trajectòria política de Folch i Torres. A continuació es farà la representació de l'obra amb la col.laboració especial de diferents músics del país.
Clourà l'acte la Molt Honorable Presidenta del Parlament Sra. Carme Forcadell