Notícia

Rere la petja sobiranista. Una ruta guiada ressegueix els indrets de Barcelona que guarden fets i personatges històrics lligats a la gènesi de l´independentisme

Sortim al Punt Avui en un extens reportatge sobre la nostra feina de recuperació de la Memòria Nacional.

Els carrers del Pi, Boqueria i Copons o la plaça Vila de Madrid els poden semblar simples punts pertanyents al nomenclàtor de Barcelona però que així, de primer, no relacionarien amb l´independentisme català. Però aquests indrets no només estan estretament lligats amb episodis que formen part del moviment sobiranista a Catalunya sinó que, a més, des de fa cinc mesos una ruta promoguda per la Fundació Reeixida els recorre i n´explica els detalls històrics.

La ruta passa per nou punts i dura unes tres hores. La guien Oriol Falguera i Joan Marc Passada, que ho fan per militància independentista i perquè van adonar-se que hi havia un grapat de símbols, fets i personatges que havien quedat soterrats de la memòria col·lectiva del país. Per fer-ho, ham tingut l´assessorament de l´historiador Fermí Rubiralta. La ruta, que costa 10 euros, surt del Museu d´Història de Catalunya i acaba a la plaça de Catalunya. Entremig, s´atura en un munt de facècies.

Al Museu d´Història de Catalunya és on s´ha exposat i conservat la bandera estelada més antiga (del 1915), que, finalitzada la Primera Guerra Mundial, va acabar a mans del doctor Joan Solé i Pla, impulsor de la campanya a favor dels voluntaris catalans en aquest conflicte. Al seu temps, els voluntaris catalans havien rebut l´estelada de la Unió Catalanista abans d´anar a combatre.

Una altra aturada de la ruta en un lloc significatiu, però menys conegut, és entre el Born i el Fossar de les Moreres, on va viure i morir Narcís Roca i Farreras, farmacèutic i columnista, teòric del catalanisme polític, que va escriure el primer discurs independentista, pronunciat aquest juliol i que ha fet justament 130 anys.

Falguera remarca la sorpresa que genera entre els participants en la visita alguns fets o personatges. ?I sempre ?durant la trajectòria de l´independentisme? vas veient els mateixos personatges que van fent feina de formigueta.? Aquest és el cas, per exemple, de Lluís Marsans o de Daniel Cardona. El primer és el personatge que instiga l´11 de Setembre del 1901 ?el primer en què es van dipositar flors al monument a Rafel de Casanova? i fa costat als empresonats per la repressió (per això també acaba entre reixes). Cardona és el fundador de Nosaltres Sols, l´organització considerada el Sinn Féin català, amb seu al carrer del Pi. Cardona, a més, va ser mà dreta de Macià als anys 20. Les explicacions dels indrets que es trepitgen es completen amb la consulta del material fotogràfic antic que l´entitat té penjat a internet (estelada.cat) i que permet fer el salt de com era allò que els visitants estan presenciant i com era en el passat. A finals de juliol es va fer l´última sortida prevista i al setembre se´n faran un parell més, els dies 18 i 25, en concret.

Enllaç al reportatge de l´Avui del 16/08/16