Notícia

El Masnou recorda al creador de l´estelada

a tarda del divendres 5 de febrer, la sala capitular de l´Ajuntament plena va acollir la presentació de l´estudi Vicenç A. Ballester i Camps (1872-1938). Creador de l´estelada, obra dels historiadors Joan Muray i Fermí Rubiralta.

El volum, publicat per Rafael Dalmau, recull el fruit de molts anys d´estudi al voltant del creador de l´estelada, que va viure la darrera etapa de la seva vida al Masnou. L´acte va ser presentant per l´alcalde, Jaume Oliveras, qui va agrair la feina d´investigació i recerca dels autors per recuperar la memòria històrica perquè entendre el passat ens ajuda a construir un futur millor.

Rafael Dalmau, l´editor, va centrar la seva exposició en repassar les característiques d´aquest llibre que va més enllà del disseny del símbol independentista ?la senyera estelada? dins de la història del catalanisme. L´editor va afirmar que tenir en compte allò que va fer Vicenç A. Ballester és un deure dels catalans.

Per la seva part, un dels autors, Joan Muray, després d´excusar l´abscència del coautor del llibre, Fermí Rubiralta, va exposar un cronograma de la vida del polifacètic Ballester i la seva vinculació amb el Masnou, on va fixar la seva residència l´any 1923. Ballester es va dedicar professionalment a la marina mercant i també als negocis i la invenció. Va dedicar la seva vida i els seus recursos a fomentar la catalanitat a través de la premsa, de les escoles catalanes i de la reivindicació històrica (va ser l´impulsor de la commemoració de l?Onze de Setembre). Muray va cloure la seva intervenció sentenciant que: per a mi, Vicenç A. Ballester va ser un home honest, lliberal de cor i indagador de la pàtria.

En el seu torn de paraula, l´alcalde, Jaume Oliveras va repassar el context històric d´aquest personatge, que havia estat en molts moments importants per a la història, però sempre s´havia caracteritzat per la seva discreció. En l´àmbit polític, va militar a la Unió Catalanista ?formava part del moviment de separatisme insurreccional?, i també va participar en associacions d?ajut als presos polítics. A més, a través del Comitè Pro Catalunya, va promoure el reconeixement del plet nacional català davant els organismes internacionals, en el context immediatament posterior a la Primera Guerra Mundial.

Notícia de la presentació del llibre de Vicenç Albert Ballester a l´Ajuntament del Masnou