Jaume Cornudella Olivé

Jaume Cornudella Olivé

1915 - 1983

Nascut a Juneda (Les Garrigues) el 14 d'abril de 1915, fill de familia de classe mitjana liberal, als anys 20 es va traslladar a Barcelona on va començar a treballar pel seu oncle Josep Olivé Capdevila a la borsa.
Amb només 16 anys va ingressar a les JEREC. Arran dels fets del 6 d'Octubre va haver d'ocultar-se a cases d'amics, però la delació d'un membre de la Peña Ibérica va provocar la seva detenció i posterior internament al vaixell-presó Uruguai fins el mes de juny de 1935 en que va ser alliberat sense haver-se celebrat el judici.
Va promoure una maçoneria catalana independent de l'espanyola juntament amb Josep Munté.
La vigilia de l'aixecament militar de 1936 amb altres companys d'EC armats va vigilar la caserna del Bruc, informant a la direcció del partit dels moviments sospitosos que van apreciar.
El 20 de juliol va participar en l'ocupació de la seu del Diari de Barcelona per part d'Estat Català, que es va convertir en l'òrgan del partit. Va integrar-se a la secció tercera de les Patrulles de control, que va arribar a dirigir, fins la seva dissolució arran dels fets de maig de 1937.
Va convertir-se en secretari general d'EC. Junatment amb el seu pare, Pere, i Josep Maria Xammar van ser detinguts pel Servicio de Inteligencia Militar (SIM) acusats d'evasió d'obres d'art. Van ser tancats a una txeca situada al carrer Sant Eliesi no van ser alliberats fins la vigilia de l'entrada de les tropes franquistes, amb el temp just per fugir a l'exili.
A França va participar en la fundació del FNC, presidint des de 1940 la seva delegació de Perpinyà. El 1944 esdevè membre del Comitè Executiu del FNC i adjunt al cap de la secció militar. Va col.laborar amb la Resistència francesa, on se'l coneixia pel sobrenom d'Augé.
Va residir a Perpinyà fins a la seva mort el 5 d'octubre de 1983.