Joan Coromines Vigneaux

Joan Coromines Vigneaux

Barcelona, 1905 - Pineda de Mar, 1997

Nascut el 21 de març de 1905 a Barcelona, fill del polític Pere Coromines i de la pedagoga Celestina Vigneaux. L'any 1922 va cursar estudis a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, completant els seus estudis en diverses universitats europees. Va participar en les reunions organitzades per la Societat d'Estudis Militars (SEM).
El 1926 torna Barcelona llicenciant-se un any més tard en Dret i Filosofia i Lletres.
L'any 1930 va començar a treballar a l'Institut d'Estudis Catalans com a secretari de les Oficines Lexicogràfiques. Un any més tard va publicar la seva tesi doctoral Vocabulario aranés a Madrid, al mateix temps que va iniciar la preparació de l'Onomasticon Cataloniae.
Durant la Guerra Civil va ser destinat a la caserna de Sanitat de Barcelona i, posteriorment, a la Secció d'Informació de l'Estat Major com a traductor. A la fi del conflicte es va exiliar a països com França i Argentina fins que va aconseguir una càtedra a la Universitat de Xicago l'any 1948.
El 5 de maig de 1952 torna a Barcelona juntament amb la seva dona.
El 3 de març de 1967 va ser detingut per la policia, juntament amb 18 intel.lectuals més, per participar en l'homenatge al Doctor Jordi Rubió i Balaguer. Al tenir passaport nord-americà va ser expulsat mentre els restants detinguts van ser empresonats.
Entre 1980 i 1991 va redactar el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. El 1994 va enllestir l'Onomasticon Cataloniae. El 1980 va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, un any més tard el Premi d'Honor Jaume I i tres després el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Les seves conviccions catalanistes el van fer rebutjar una càtedra a Madrid el 1953 i diversos premis atorgats pel govern estatal pel tractament que rebia la llengua catalana. El 1994 va rebre la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona i el 1996 el Premi de la Institució de les Lletres Catalanes.
Va traslladar la seva residència a Pineda de Mar, vila on va morir el 2 de gener de 1997.