Joan Ballester i Canals

Joan Ballester i Canals

Barcelona, 10/02/1913 - Barcelona, 27/07/1980

Des de molt jove va restar actiu en el catalanisme, militant als divuit anys a l'organització Palestra i, posteriorment, el 1935 a Nosaltres Sols!, el grup separatista liderat per Daniel Cardona.
Durant la Guerra Civil va lluitar al front d'Aragó, acabant ferit i pres de les tropes feixistes a Tarragona.
L'any 1945 va fundar el grup Bandera, juntament amb Joan Mateu, Manuel Cruells i S. S. Creus, que va editar el butlletí clandestí Bandera del poble català.
Va treballar en el ram de la publicitat cinematogràfica, a la seva empresa Públia, col-laborant a la dècada dels 50 amb el Diccionari català- valencià- balear impulsat des de Mallorca per Francesc de Borja Moll.
L'any 1962 es va decidir a editar un mapa dels Països Catalans, amb les seves divisions comarcals, fet que li va costar un procés penal i el seu posterior empresonament. Va fomentar, a més, trobades entre joves de diversos indrets de la nació, entre els quals diversos membres de les joventuts del Front Nacional de Catalunya, no en debades el seu líder, Joan Cornudella i Barberà, disposava d'un despatx a la rebotiga propietat de Ballester i Canals. Va ser el creador de les Edicions d'Aportació Catalana, amb un fons de catàleg proper a la seixantena de títols de difusió cultural i formació política.
L'any 1963 va participar a l'edició dels Jocs Florals duta a terme a Montevideo (Uruguai), guanyant el premi Presidència de la Generalitat amb l'obra Per una consciència de país.
Als anys setanta va col-laborar activament amb les campanyes antirepressives, patint el seu negoci diversos atemptats.
El 27 de juliol de 1980 va morir a la seva ciutat natal, Barcelona.