Joaquim Sánchez i Núñez

Joaquim Sánchez i Núñez

Hospotalet de Llobregat,1963- Barcelona,1985

Nascut a l'Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat) el 1963, fill de pares estremenys emigrats a Catalunya. Va viure des de petit al Prat on va estudiar batxillerat. Des dels 15 anys va estar vinculat a organitzacions revolucionàries, participant activament a les mobilitzacions que tenien per escenari les Rambles barcelonines els darrers anys 70 i primers 80.
Els estudis de català a l'Institut del Prat van ser decisius en la seva evolució posterior cap a l'independentisme, que considerava element fonamental de la lluita de classes en una nació oprimida. L'any 1983, amb motiu del centenari de Karl Marx, va participar en una marxa internacional de joves marxistes que recorregué diversos països europeus.
Va ser un dels propulsors de l'assemblea d'aturats del Prat, participant activament en algunes de les seves tancades i del Grup de Defensa del Medi Ambient del Prat. Va treballar durant un temps a la Llibreria Xarxa, de la mateixa població, coneguda pel seu caire independentista.
Va ser detingut per la policia el novembre del 1983 juntament amb dues persones més, mentre enganxaven cartells antirepressius dels CSPC. També va participar sovint en activitats ecologistes i antinuclears.
El 1984 va crear el programa 'L´Hora de la terra a l´emissora local Ràdio Mediterrània.
Va militar al PSAN fins el 1983, i des de la seva fundació al Moviment de Defensa de la Terra fins a mitjans de 1984, essent el màxim impulsor de l'assemblea local del Prat del Llobregat, a la qual va representar dins la Coordinadora dels CSPC.
Es va declarar objector polític al servei militar espanyol. A principis de 1985 es va desvincular de tota activitat pública marxant del Prat de Llobregat.
El dia 16 de desembre de 1985 va morir a causa de l'explosió d'un artefacte que duia al damunt. Terra Lliure el va reconèixer públicament com un dels seus activites caiguts en combat. Aquell mateix dia es va fer una ofrena floral al lloc on va morir.
L´enterrament d´en Quim, que es va celebrar al Prat el dia 17. Malgrat les inicials reticències de la família, l´estelada va acompanyar el seu taüt. La seva mare va dir, entre plors, que el seu fill havia mort en defensa d´un ideal i que no era pas un «terrorista».
A comarques es va fer molta agitació. A Manresa i a Girona es van organitzar mobilitzacions al carrer. A la capital del Bagès una manifestació va recórrer els principals carrers de la ciutat, mentre a Girona una cinquantena d´independentistes van guardar un tens minut de silenci davant del Govern Civil.
En el 20è aniversari de la seva mort, Alerta Solidària i l´Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia La Torna, van organitzar un cte de record i homenatge sota l'eslogan: '20 anys sense Quim Sànchez'.