Antoni Andreu Abelló

Antoni Andreu Abelló

Montblanc, 10/03/1905 - Montblanc, 2/10/1982

Nascut el 10 de març de 1905 a Montblanc (Conca de Barberà), las tretze anys es va traslladar amb la seva família a Reus, on va residir fins l'any 1936. Entre 1924 i 1925 va anar a estudiar a Bèlgica.
Es va presentar com a candidat del Foment Nacionalista Republicà adherit a ERC a les eleccions municipals de 1931, essent escollit regidor de Cementiris, Mercats i Escorxador, per posteriorment, ocupar el càrrec de Sanitat i Assistència Social. A més va ser vicepresident del Centre de Lectura de Reus.
El novembre de 1936 va organitzar una expedició de cotxes per recollir infants a Madrid que van ser acollits per famílies catalanes. Va ingressar a Estat Català i l'octubre de 1937 a la lògia maçònica Plus Ultra de Barcelona. El mateix any que va ser anomenat director del Diari de Catalunya d'EC, partit del qual va ser secretari general interí.
A la fi de la guerra es va exiliar, evitant els camps de concentració, a Saint Aigols (Var) fins el seu trasllat a Paris, on va prendre part de la redacció d'El Poble Català, a més de formar part del Consell Executiu d'EC a l'exili.
Dos dies abans de l'ocupació nazi de Paris, juntament amb Joan Cornudella, fuig a Perpinyà, on va esdevenir representant del FNC.
L'any 1940 va viatjar clandestinament al Principat per posar les bases del FNC a l'interior i després retornar a Perpinyà. El 1943 torna a Catalunya fugint de la Gestapo, viu a Barcelona amb documentació falsa emprant els noms de guerra de Robert i Agustí. Va reorganitzar i presidir el FNC fins el 1946.
L'any 1949 va ser condemnat en rebel'lia per un Consell de Guerra a 12 anys i 1 dia de presó i a inhabilitació a perpetuïtat per ocupar qualsevol càrrec públic o d'empresa privada.
El 1971 va representar el FNC en l'acte fundacional de l'Assemblea de Catalunya, motiu pel qual va ser detingut.
Va participar en la creació d'Edicions 62.
El 2 d'octubre de 1982 va morir a la seva vila natal, Montblanc. Una sala del Museu- arxiu d'aquesta ciutat du el seu nom.